Απόψεις

Θάνος Κυρίτσης: Χριστούγεννα 1980 – Lattakia της Συρίας με το Εμπορικό πλοίο “Απόστολος”

Χριστούγεννα 1980.
Εμπορικό πλοίο «Απόστολος».

Είχαμε καταπλεύσει στο λιμάνι της Συρίας Lattakia φορτωμένοι τσιμέντο με προορισμό το Ιράν δύο εβδομάδες περίπου πριν τα Χριστούγεννα. Όπως υπολογίζαμε θα καθόμασταν μια βδομάδα να ξεφορτώσουμε και μετά θα πιάναμε λιμάνι Θεσσαλονίκης, μετά από πολλούς μήνες μπάρκο, οπότε θα κάναμε Χριστούγεννα στα σπίτια μας. Αλλά άλλες όμως αι βουλαί των ανθρώπων και άλλες αι βουλαί του Αλλάχ. Ο πόλεμος που είχε ξεσπάσει μεταξύ Ιράν και Ιράκ είχε γενικευτεί και δεν μπορούσαν οι οδηγοί να έρθουν να παραλάβουν το φορτίο. Έτσι καθίσαμε «α ρόδο» (αγκυροβολημένοι έξω από το λιμάνι) ένα μήνα περίπου.

Μόλις ξημέρωσε Χριστούγεννα έφτιαξα ένα αυτοσχέδιο τρίγωνο με κλειδιά από το μηχανοστάσιο και τους ξύπνησα με τα κάλαντα ακολουθώντας το χαρούμενο έθιμο, ακόμα και κάτω από μη ιδανικές συνθήκες… και ο σκοπός επετεύχθη… Γέλασε το χειλάκι μας και αφού ανταλλάξαμε ευχές, φορέσαμε τα καλά μας και βγήκαμε με λάντσα (μικρό σκάφος) έξω όπου εκκλησιαστήκαμε στην Συριακή ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου που υπήρχε για τους εκεί Έλληνες και τους Ελληνικής καταγωγής Σύριους που είχαν εκεί συνεχή παρουσία από την καταστροφή της Σμύρνης και μετά. Μου έκανε εντύπωση στην αγορά που μας ευχόταν καλά Χριστούγεννα μιας και οι καταστηματάρχες μιλούσαν Ελληνικά και το έγραφαν και έξω από τα καταστήματά τους. Το βράδυ ανάψαμε όλα τα φώτα στο καράβι και ήταν σαν στολισμένο…

Άλλες εποχές άλλα σύνορα,άλλες πατρίδες, άλλα Χριστούγεννα τότε που πρωταγωνιστής των ημερών δεν ήταν ο περιβόητος Santa claus αλλά η χάρτινη φάτνη με το θείο βρέφος και γραμμένο από επάνω το μήνυμα των ημερών:
«Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επι Γής ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία»
Καλές γιορτές και καλή φώτιση σε όλο τον κόσμο…

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας