Εκδηλώσεις Πολιτισμός

Κινηματογραφική Λέσχη εργαζομένων ΕΡΤ3: «Ένα παράξενο ζευγάρι» του Τζιν Σακς

Συνεχίζονται τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου στο ΒΑΚΟΥΡΑ οι «Γιορτές με γέλιο» από την κινηματογραφική λέσχη εργαζομένων της ΕΡΤ3 και το ΚΕΜΕΣ.  Με αφορμή τα Χριστούγεννα, επιθυμούμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί, μέλη και φίλοι της λέσχης και σας προσκαλούμε στις 20:00 στο κάτω φουαγιέ του κινηματογράφου ΒΑΚΟΥΡΑ για να ανταλλάξουμε ευχές με τη συνοδεία κρασιού και εδεσμάτων.

Μετά τη γιορτή, στις 21:00 ακριβώς, θα ακολουθήσει η προβολή της πολύκροτης και αξέχαστης κωμωδίας «Ένα παράξενο ζευγάρι» (The odd couple, ΗΠΑ 1968, έγχρωμο, διάρκεια 105´) σε σκηνοθεσία του Τζιν Σακς και σενάριο του Νιλ Σάιμον από δικό του θεατρικό έργο. Παίζουν οι Τζακ Λέμον, Γουόλτερ Ματάου, Τζον Φίντλερ. Η ταινία απέσπασε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ, διασκευασμένου σεναρίου και μοντάζ και τρεις για Χρυσές Σφαίρες, καλύτερης κωμωδίας και πρώτου ανδρικού ρόλου, τόσο για τον Λένον όσο και για τον Ματάου.

Μια παράξενη συγκατοίκηση γεννιέται όταν δύο φίλοι με εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες μένουν μόνοι, αφού τους εγκαταλείπουν οι γυναίκες τους, για διαφορετικό όμως λόγο τον καθένα. Ο Φέλιξ, τον οποίο υποδύεται ο εξαίρετος Τζακ Λέμον, είναι ένας υποχόνδριος σπιτόγατος, που προγραμματίζει τα πάντα και προπαντός ό,τι έχει σχέση με τα οικονομικά. Αυτός ήταν και ο λόγος που η γυναίκα του τον παράτησε. Ο ‘Οσκαρ, στον ρόλο ο θαυμάσιος Γουόλτερ Ματάου, είναι ακριβώς το αντίθετο. Γυναικάς, σπάταλος, τσαπατσούλης και ξενύχτης, αφορμές που προκάλεσαν τη διάλυση του γάμου του. Το αποτέλεσμα της συγκατοίκησης είναι μια εφιαλτική κωμωδία καταστάσεων, που απογειώνεται από τη χημεία των πρωταγωνιστών και τα πρωτότυπα σεναριακά ευρήματα, συνθέτοντας ένα από τα πιο αστεία ζευγάρια που έχουν περάσει από το κινηματογραφικό πανί. Μια τολμηρή κωμωδία, από τις καλύτερες της μακράς συνεργασίας του διδύμου Λέμον-Ματάου, από τις απολαυστικότερες buddy comedies όλων των εποχών και ουσιαστικά η ταινία που δημιούργησε το είδος.

Την ταινία θα προλογίσει ο Αλέξης Δερμεντζόγλου και το προς συζήτηση θέμα μετά το τέλος της προβολής θα είναι: Οι “buddy movies” και το στιλ τους.

Ταινίες που πλησιάζουν  το στιλ και τη θεματική του «Ένα παράξενο ζευγάρι» είναι: «Τα φιλαράκια» (1981) και «Ένας υπέροχος απατεώνας» (1966) του Μπίλι Γουάιλντερ , «Ο κακός μπελάς» (1973) του Εντουάρ Μολιναρό, «Οι γκρινιάρηδες» (1993) του Ντάνιελ Πέτρι, «Ο φίλος μου κι εγώ» (1987) του Μπρους Ρόμπινσον, «Η ταράτσα» (1980) του Έτορε Σκόλα, «Η παλιοπαρέα» (1974) του Κλοντ Σοτέ, «Οι δύο ληστές» (1969) του Τζορτζ  Ρόι Χιλ, «Ο ξένοιαστος καβαλάρης» (1969) του Ντένις Χόπερ, «Άγρια γεράκια» (1971) του Μπλέικ Έντουαρντς, «Άγρια συμμορία» (1969) του Σαμ Πέκινπα και όλες οι ταινίες με το δίδυμο Χοντρός-Λιγνός των Λόρελ και Χάρντι.

Την επόμενη Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, θα προβληθεί η περίφημη, κλασική και βραβευμένη με δύο όσκαρ κομεντί «Κοινωνικά σκάνδαλα» (The Philadelphia story) του Τζoρτζ Κιούκορ, με τους Τζέιμς Στιούαρτ, Κάρι Γκραντ και Κάθριν Χέπμπορν.

Για οποιαδήποτε επικαιροποιημένη και έγκυρη πληροφορία για τις ταινίες και τους συντελεστές τους ανατρέχετε στο kemes facebook ή στο kemes.wordpress.com

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας