Βέροια Πολιτισμός

Ξεκίνησε  με επιτυχία  το τριήμερο επιστημονικό συνέδριο της ΕΦΑ Ημαθίας

Ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα το τριήμερο επιστημονικό συνέδριο της ΕΦΑ Ημαθίας με τίτλο «Ἠμαθεῖν: Μνήμη, Πολιτισμός και Ιστορία στην Ημαθία».

Στο συνέδριο, που πραγματοποιείται 6-8 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου Αιγών, συμμετέχουν με 35 ανακοινώσεις καταξιωμένοι επιστήμονες.

Σήμερα, στην έναρξη του συνεδρίου, η ΕΦΑ Ημαθίας και ο Σύλλογος των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών τίμησαν τον καθηγητή και ακαδημαϊκό κ. Μιλτιάδη Χατζόπουλο για την τεράστια προσφορά του στην μελέτη της ιστορίας της Αρχαίας Μακεδονίας.

Η αρχαιολόγος Αναστασία Τούρτα παρουσίασε τον κ. Χατζόπουλο και το έργο του κι εκείνος στη συνέχεια στην εισήγησή του έδωσε το θέμα  «Η μακεδονική επέκταση: ένα ζήτημα μεθόδου».

Κλείνοντας τις εργασίες της πρώτης μέρας, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αγγελική Κοτταρίδη αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτέλεσε τα τελευταία χρόνια η ΕΦΑ στην αποκατάσταση των μνημείων της Ημαθίας μέσα από το θέμα «Μπορεί μια Εφορεία να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης; Το παράδειγμα της ΕΦΑ Ημαθίας».

Η μέρα ολοκληρώθηκε με τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Πρόσωπα της Ημαθίας», όπου μπορούσε κανείς να δει τη ζωγραφική συνέχεια 25 αιώνων, από την αρπαγή της Περσεφόνης στον τάφο των Αιγών μέχρι τις επιβλητικές και υποβλητικές φιγούρες των προσώπων της Παλαιάς Μητρόπολης.

Η βραδιά έκλεισε με την παρουσία του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, που ένωσε το χθες με το σήμερα της Ημαθίας, χορεύοντας χορούς από το Ρουμλούκι με την κομπανία των Ψαθάδων, παρασέρνοντας τελικά στο χορό, μπροστά στα διαπεραστικά βλέμματα των προσώπων της φωτογραφικής έκθεσης, και τους συνέδρους.

far

Φωτογραφίες:faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων