Απόψεις Επιστήμη

Το “Αηδόνι” της Google σκοτώνει το “απόρρητο”. Γράφει η Υπατία Κοκκινάκη

Πώς στοιχεία των ασθενών μεταφέρονται κρυφά στους σέρβερ της

Ένα εγχείρημα μεταξύ της Google και της Ascension, ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα δώσει στον τεχνολογικό γίγαντα πρόσβαση στις απόρρητες ιατρικές πληροφορίες 50 εκατομμυρίων ασθενών σε 21 πολιτείες.

Το εγχείρημα, που ονομάζεται The Nightingale Project (Πρότζεκτ Αηδόνι), θα επιτρέψει τη βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών, των καταναλωτών, των παρόχων και των συνεργατών της, ανέφερε η Ascension. Επιπλέον αναμένεται να προωθήσει την αποστολή της να παρέχει συμπονετική, εξατομικευμένη περίθαλψη σε όλους, ιδιαιτέρως σε ανθρώπους που ζουν σε κατάσταση φτώχειας και των πλέον ευάλωτων ατόμων.

Ωστόσο, ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Dailymotion από μέλος της ομάδας Nightingale παρουσιάζει μια όχι και τόσο ευχάριστη εικόνα του εγχειρήματος. «Η Google μεταφέρει κρυφά δεδομένα στους δικούς της σέρβερ χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση των ασθενών» ισχυρίζεται στο βίντεο, το οποίο εξηγεί ότι το εγχείρημα γίνεται σε τέσσερα στάδια.

● Στα πρώτα δύο στάδια μεταφέρονται δεδομένα ασθενών με ονόματα στον αποθηκευτικό χώρο cloud της Google.

● Κατά το τρίτο στάδιο η Google χρησιμοποιεί δεδομένα του οργανισμού ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης Ascension για να δημιουργήσει ένα πλαίσιο.

● Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του τέταρτου σταδίου, η Google θα συγκεντρώνει τις πληροφορίες ασθενών της Ascension για την εκτέλεση στατιστικών αναλύσεων και αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, θα πουλάει ή θα ανταλλάσει δεδομένα με τρίτους και θα δημιουργεί προφίλ ασθενών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένες διαφημίσεις σε θέματα υγείας των ασθενών.

Αυστηρή καθοδήγηση

Η συμφωνία της Google με την Ascension είναι μια επιχειρηματική συμφωνία που θα βοηθήσει έναν πάροχο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με την πιο σύγχρονη τεχνολογία, εξήγησε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Ταρίκ Σαουκάτ, πρόεδρος προϊόντων και λύσεων του Google Cloud.

«Αυτές οι οργανώσεις, όπως η Ascension, χρησιμοποιούν την Google για να διαχειρίζονται με ασφάλεια τα δεδομένα των ασθενών τους, σύμφωνα με αυστηρά πρότυπα προστασίας προσωπικών δεδομένων και ασφάλειας. Είναι οι διαχειριστές των δεδομένων και παρέχουμε υπηρεσίες για λογαριασμό τους» πρόσθεσε.

Το έργο της Google με την Ascension πάντως υπακούει τους κανονισμούς και τους περιορισμούς για τα δεδομένα ασθενών στον κλάδο της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου του Νόμου περί Φορητότητας και Λογοδοσίας για την Ασφάλιση Υγείας (HIPAA)», και υπόκειται σε αυστηρές οδηγίες σχετικά με το απόρρητο, την ασφάλεια και τη χρήση των δεδομένων.

«Για να είμαστε σαφείς, τα δεδομένα της Ascension δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό, παρά μόνο για την παροχή αυτών των υπηρεσιών που προσφέρουμε βάσει της συμφωνίας, και τα δεδομένα των ασθενών δεν μπορούν και δεν θα συνδυαστούν με δεδομένα καταναλωτών της Google» διευκρίνισε ο Σαουκάτ.

Ο μύθος του HIPAA

Αν και υπάρχει μια δημοφιλής αντίληψη ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής στα δεδομένα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προστατεύεται από τον ομοσπονδιακό Νόμο περί Φορητότητας και Υπευθυνότητας Ασφάλισης Υγείας (HIPAA), αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα, δήλωσε στο TechNewsWorld η πρόεδρος του Συμβουλίου Πολιτών για την Ελευθερία της Υγείας – μιας ομάδας υπεράσπισης στη Μινεσότα – Τουάιλα Μπρέις.

«Στην πραγματικότητα ο HIPAA είναι ένας κανόνας που επιτρέπει την κοινή χρήση δεδομένων» υπογράμμισε. Δηλαδή, επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών υγείας για πολλούς σκοπούς, όπως την πληρωμή, τη θεραπεία, την έρευνα, τις αστυνομικές αρχές, τις δικαστικές διαδικασίες, τη δημόσια υγεία και τις αποστολές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι οποίες διακρίνονται σε περισσότερες από 65 δραστηριότητες.

«Αυτό που κάνει η Ascension είναι η χρήση του HIPAA για την παροχή υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για σύναψη σύμβασης με έναν “επιχειρηματικό συνεργάτη” που ονομάζεται Google, κάτι που είναι απολύτως νόμιμο» ανέφερε η Μπρέις.

«Οι ασθενείς έχουν χάσει όλα τα δικαιώματα συγκατάθεσης σε ό,τι συμβαίνει στα ιατρικά τους αρχεία, εκτός αν υπάρχει νόμος περί ιδιωτικότητας στην πολιτεία τους» συμπλήρωσε.

Η ανταλλαγή δεδομένων

Το εγχείρημα Google – Ascension μπορεί να αναδείξει το παρεξηγημένο ζήτημα της ανταλλαγής δεδομένων στον κλάδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δήλωσε ο Μπεν Γουό, επικεφαλής της Redox, μιας κατασκευάστριας εταιρείας πλατφόρμας ανταλλαγής δεδομένων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο Ουισκόνσιν.

«Οι άνθρωποι υποτιμούν πόσες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε ιατρικά δεδομένα. Οι πάροχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πρέπει να μοιράζονται τα δεδομένα αυτά με έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών σε καθημερινή βάση» τόνισε.

«Όταν πηγαίνετε σε νοσοκομείο ή ιατρική επίσκεψη και υπογράφετε όλες αυτές τις αιτήσεις, υπογράφετε για να δώσετε την άδεια να μοιράζεστε τα δεδομένα σας με ένα ευρύ φάσμα εταιρειών. Το νέο δεν είναι ότι η Google το κάνει αυτό, αλλά το πόσα από αυτά τα δεδομένα ήδη μοιράζονται με άλλους σήμερα» πρόσθεσε. Το μεγαλύτερο μέρος της ανταλλαγής δεδομένων πραγματοποιείται με σκοπό την ευεξία ενός ασθενούς, συνέχισε.

Ωστόσο δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα για τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρονται οι πληροφορίες. «Υπάρχει αρκετή πολυπλοκότητα σε αυτό το σύστημα. Οι πάροχοι δεν γνωρίζουν καν πότε οι πληροφορίες που μοιράζονται με κάποιον τρίτο μεταφέρονται και σε κάποιον άλλο» κατέληξε.

topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας