Κοινωνία

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Το 30% “δια νόμου” το νέο όριο για τους φορολογούμενους

«Δια νόμου» οι φορολογούμενοι θα υποχρεούνται να ξοδεύουν το 1/3 από όσα βγάζουν, με πλαστικό χρήμα – Τι ισχύει για εισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και ενοίκια – Ποιες δαπάνες ζητά η εφορία

«Δια νόμου» οι φορολογούμενοι θα υποχρεούνται να ξοδεύουν το 1/3 από όσα βγάζουν, με πλαστικό χρήμα. Με το νέο φορολογικό που θα δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση και αφορά τις φοροαπαλλαγές και τις δηλώσεις εισοδήματος που θα υποβληθούν το 2020, αλλάζουν 3+1 παραμετροι στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα:

1. Αυξάνεται το ποσοστό των δαπανών που απαιτείται, από 10%-15-20% που ίσχυε σε 30% για όλους. Αυτό σημαίνει, αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι να ψηφιστεί η τελική διάταξη, ότι 1 στα 3 ευρώ που βγάζει ένα νοικοκυριό θα πρέπει να το ξοδεύει με χρήση πλαστικού χρήματος ή ebanking. Μέχρι φέτος απαιτείτο το 1/10 ή 1/5 το πολύ. Αλλιώς θα επιβάλεται «πρόστιμο» 22% στις δαπάνες που λείπουν (πχ 220 ευρώ για 1.000 ευρώ δαπανής που δεν έκανε με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής ο φορολογούμενους).

Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι το 30% καλύπτεται εύκολα και δεν αποτελεί πρόβλημα, γιατί πέρυσι το υπερκάλυπταν σχεδόν όλοι οι υπόχρεοι αν και δεν ήταν απαραίτητο. Όσοι δήλωναν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, έφταναν στο 44% ενώ με εισοδήματα 10-30 χιλιάδων ευρώ στο 36%. Αντιθέτως όσοι έβγαλαν πάνω από 30.000 ευρώ ξόδεψαν το 18%. Αυτούς θέλει το υπουργείο Οικονομικών να εμφανίζουν περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες.

2. Αυξάνεται ο αριθμός των υποχρέων. Μέχρι πέρυσι η υποχρεώσε αφορούσε 6 εκατομμύρια φορολογουμένους που είχαν εσόδημα από μισθούς και συντάξεις. Από το2020 θα αφορά σχεδόν και τα 8 εκατομμύρια φορολογουμένους, δηλαδή και όσους έχουν εισόδημα από ενοίκια ή ελεύθερα επαγγέλματα που εξαιρούνταν ως τώρα από την υποχρέωση για ηλεκτρονικές δαπάνες, αφού δεν δικαιούνταν ν «χτίζουν» αφορολόγητο όριο. Και χωρίς αφορολόγητο, πλέον θα έχουν την ίδια υποχρέωση όπως μισθωτοί και συνταξιούχοι.

3. Αυξάνεται και η βάση υπολογισμού του ποσοστού των δαπανών. Το 30% υπολογιζόταν στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις, ενώ πλέον θα επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος, μαζί με ενοίκια, κέρδη ελευθέρων επαγγελματιών κλπ.

Τι σημαίνει αυτό;

Από τα 6 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ή περίπου 1 στους 4 έχει έξτρα εισόδημα από κάποιο ενοίκιο ή μια επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα.

Άρα, αν πχ κάποιος ζει με 10.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 από ενοίκια, πέρυσι ξόδευε με κάρτες κλπ τα 4.400 (44% κατά μέσον όρο Χ 10.000) ενώ έπρεπε να ξοδέψει 1.000 ευρω (10%), αλλά το 2020 αναγκάζεται να ξοδεύει 4.500 τουλάχιστον (30% για εισόδημα 15.000 ευρώ).

Ποιες δαπάνες ζητά η εφορία

Το 2020 δεν αλλάζει κάτι στον κατάλογο των δαπανών που αναγνωρίζει η εφορία. Σε αυτές προμετρούνται σχεδόν όλες οι δαπάνες, εκτός από αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων, πληρωμές στεγαστικών δανείων και ενοικίων. Συγκεκριμένα αναγνωρίζονται:

Ιατρικές δαπάνες

Ειδη διατροφής

Αλκοολούχα ποτά και καπνός

Ένδυση και υπόδηση

Στέγαση, κοινόχρηστα, έξοδα επισκευής ή συντήρησης σπιτιού, δαπάνη αγοράς πετρελαίου ή αερίου θέρμανσης, αμοιβές σε υδραυλικούς ή ηλεκτρολόγους, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.λπ. Εξαιρούνται όμως τα ενοίκια.

Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (ηλεκτρικά είδη, εργαλεία κήπου, οικιακές συσκευές, έπιπλα κ.λπ.)

Μεταφορές: εξαιρούνται οι δαπάνες για τέλη κυκλοφορίας και αγορά οχημάτων (εκτός από ποδήλατα).

Επικοινωνίες (λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας κλπ).

Αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες (αγορές βιβλίων και μουσικών οργάνων, εισιτήρια για παραστάσεις στο θέατρο ή για τον κινηματογράφο κ.λπ.

Εκπαίδευση

Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.

Άλλα αγαθά και υπηρεσίες (υπηρεσίες αισθητικής ή κομμωτηρίου κ.λ.π)

protothema

banner-article

Ροη ειδήσεων