Αθλητικά

“Μπριτζ.Το συναρπαστικότερο πνευματικό άθλημα” γράφει η Χαρά Κοντού

Μου άρεσε να πειράζω τους φίλους μου με την εξής ατάκα: «είμαι γεννημένη αθλήτρια, απλά δεν έχω βρει ακόμη το άθλημα που μου ταιριάζει». Αυτό βέβαια ως τη στιγμή που μπήκε στη ζωή μου το Μπριτζ & τελικά βρήκα ακριβώς το άθλημα που μου ταιριάζει. Θα μπορούσα να πω πως το Μπριτζ είναι εμπειρία ζωής, δεν είναι, είναι εμπειρία για μια ζωή!

Η ερώτηση «τι είναι το Μπριτζ», είναι πολύ συχνή.

Είναι ένα πνευματικό άθλημα. Διδάσκει λογική, συλλογισμό, γρήγορη σκέψη, υπομονή, συγκέντρωση και σχέσεις συνεργασίας.

Martina Navratilova

 Το Μπριτζ είναι ένα άθλημα ολυμπιακών διαστάσεων. Μαζί με το σκάκι είναι τα μόνα αναγνωρισμένα πνευματικά αθλήματα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Κάθε τέσσερα χρόνια διεξάγεται Ολυμπιάδα Μπριτζ.

Το Μπριτζ διασκεδάζει, συναρπάζει & ακονίζει το μυαλό. Είναι άθλημα κοινωνικό, προσφέροντας υψηλής ποιότητας ψυχαγωγία. Βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση & στη διαφυγή από την καθημερινότητα & το άγχος.

 Στο Μπριτζ γνωρίζεις αθλητές όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικών στρωμάτων, από ολόκληρο τον κόσμο, γιατί το Μπριτζ δεν έχει ηλικία, εθνικότητα, φύλο, τάξη. Είναι κυριολεκτικά ένα άθλημα για όλους.

Τι πιο ωραία εικόνα από το να βλέπεις να είναι στην ίδια ομάδα οι γονείς με τα παιδιά, να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί. Να είναι συμπαίκτες ο παππούς με το εγγόνι. Είναι το μεγαλείο αυτού του παιχνιδιού.

Η άλλη συχνή ερώτηση είναι αν είναι παιχνίδι για «μαθηματικά» μυαλά. Αυτό δεν είναι αλήθεια, το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρεις πρόσθεση & μάλιστα μόνο ως το 40 εφόσον τόσοι είναι οι πόντοι του Μπριτζ.

Το Μπριτζ είναι παρεξηγημένο άθλημα διότι παίζεται με τράπουλα. Ένας μύθος που πρέπει να καταρριφθεί είναι ότι  είναι τυχερό παιχνίδι. Η τύχη δεν έχει καμία θέση σε αυτό. Είναι παιχνίδι επικοινωνίας (Bridge = γέφυρα) & στρατηγικής.

Προάγει αρετές όπως η πειθαρχία, ο σεβασμός & η ειλικρίνεια. Σεβασμός απέναντι στον συμπαίκτη σου, αλλά & απέναντι στους αντιπάλους. Πειθαρχία στους κανόνες & ειλικρίνεια απέναντι σε όλους. Δίνουμε μόνο αληθινές πληροφορίες & στον συμπαίκτη μας & στους αντιπάλους.

Αν μάθουν τα παιδιά να σέβονται κάποιον σ’ ένα παιχνίδι θα κάνουν το ίδιο & στην καθημερινότητά τους, στο σχολείο, στις διαπροσωπικές τους σχέσεις ακόμη και αργότερα στην εργασία τους. Επίσης κοινωνικοποιεί τα παιδιά που μεγαλώνουν μοναχικά παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Αναπτύσσει την κριτική τους σκέψη και τη λογική και ταυτόχρονα τα ψυχαγωγεί μαθαίνοντας τα να συνεργάζονται.

Τα τελευταία χρόνια το μπριτζ βρίσκεται σε μεγάλη ανάπτυξη, δόθηκε και άδεια από το Υπουργείο Παιδείας για την παρουσίασή του στα σχολεία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι, που παίζουν συχνά μπριτζ, έχουν μειωμένες πιθανότητες να πάθουν Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε επαγγελματίες παίκτες, όπως διαθέτουν ξένες χώρες.

 Όμως παρόλα αυτά στους ομίλους διεξάγονται πολλά πρωταθλήματα, τουρνουά και φεστιβάλ, τοπικά, πανελλαδικά ή διεθνή.

Ας έρθουμε στα του τόπου μας. Υπήρχε και παλαιότερα σύλλογος στη Βέροια οι αθλητές του οποίου είχαν πολλές επιτυχίες, μάλιστα το 2004 η ομάδα της Βέροιας με τους Αγγελή Β., Καϊσερλή Χ., Κούγκα Μ., Σιδηρόπουλο Θ., Τριανταφυλλίδη Ν. και Χειμωνίδη Μ. πήραν την 6η θέση στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος στην κατηγορία 1-8.

Φέτος ιδρύθηκε ο νέος σύλλογος Σ.ΛΕ.Μ.Β (Σύγχρονη Λέσχη Μπριτζ Βέροιας),  πρόεδρος είναι ο κ. Ι. Γαλιάτσος.

Και εφόσον η νέα σχολική χρονιά άρχισε αρχίσαν και τα μαθήματα Μπριτζ για αρχάριους αλλά και για προχωρημένους. Δάσκαλος μας είναι ο κ. Ν. Μιχαηλίδης.

 Οι εγγραφές για τους νέους μαθητές συνεχίζονται. Πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα του συλλόγου στο facebook “Σύγχρονη Λέσχη Μπριτζ Βέροιας” (www.facebook.com/BridgeVeria/), email: slemveria@gmail.com και στα τηλέφωνα 6948493116 Γαλιάτσος Ιωάννης & 6945465706 Χατζηλάμπρου Κατερίνα.

Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας και κάποια στιγμή να πείτε ότι είναι το ωραιότερο δώρο που κάνατε στον εαυτό σας.

Σημείωση Φαρέτρας: Η Χαρά Κοντού είναι Γιατρός Μικροβιολόγος και Ειδική Γραμματέας της Σύγχρονης Λέσχης Μπριτζ Βέροιας.

Φωτογραφίες: faretra.info (Από την Ημερίδα Εγκαινίων της Λέσχης)

banner-article

Ροη ειδήσεων