Απόψεις Κόσμος

«Συρία: Επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” ή κατάκτηση γειτονικής Χώρας;» γράφει ο Αλέξανδρος Τρομπούκης  

Αλέξανδρος Τρομπούκης

Βρίσκεται σε εξέλιξη λοιπόν  το επιχειρησιακό σχέδιο της Τουρκίας σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση, ο Τουρκικός στρατός θα δημιουργήσει 3-4 στρατιωτικές βάσεις μεγέθους τάγματος σε υψώματα που δεσπόζουν της περιοχής. Στη δεύτερη φάση θα προωθηθούν Ταξιαρχίες του Τουρκικού Στρατού που θα υπερκεράσουν τις  αρχικές βάσεις τους και θα προχωρήσουν βαθιά προς νότο. Στην τελική φάση 2 εκατομμύρια πρόσφυγες θα επιστρέψουν στη Συρία, θα κατασκευασθούν επαρκείς οικισμοί σε μια περιοχή που επεκτείνεται νότια προς την Ragga στην βορειοανατολική  όχθη του Ευφράτη.

Η Τουρκία πάντα σχεδίαζε μια τέτοια επιχείρηση για δημιουργία Ζώνης ασφαλείας(ΖΑ) μέσα στη Συρία. Ουσιαστικός αντίπαλος οι Κούρδοι είτε αυτοί της Τουρκίας είτε αυτοί που βρίσκονται στη Συρία. Πολύπλοκο το πρόβλημα και δυσεπίλυτο. Δεν είναι μόνον τα πετρέλαια τόσο, όσο οι πωλήσεις όπλων και πυρομαχικών. Είναι πλέον ξεκάθαρη η μεταφορά πληθυσμών με σκοπό την αλλοίωση γεωγραφικής ένταξής τους στη Δύση και όπου αλλού κρίνει δυστυχώς η παγκόσμια τάξη πραγμάτων!!

Η  Βόρεια Συρία παρουσιάζει ποικίλες , πολύμορφες θρησκευτικές ομάδες καθώς και φυλετικές ιδιαιτερότητες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Μέση Ανατολή . Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρι την παγίωση της κατάστασης στη βόρεια Συρία και αρκετά επεισόδια θα συμβούν στο γεωπολιτικό σκάκι που παίζουν όλοι οι δρώντες φανεροί και κρυφοί, στη Μέση Ανατολή. Φυσικά οι βιομηχανίες πολεμικού στρατιωτικού υλικού θα συνεχίσουν και θα αυξάνουν τις παραγωγές τους προς χάριν της… Ειρήνης.

Η ιστορία θα κρατήσει πολύ… Πολλές πολιτικοστρατιωτικές αναλύσεις θα γραφούν και θα ακουστούν. Δυστυχώς τα ανθρώπινα θύματα θα πολλαπλασιάζονται όσο διαρκεί η κρίση. Ο Θεός να βάλλει το χέρι του.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας