Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Θωμάς Γαβριηλίδης & Κίνηση Πολιτών Κυριώτισσας: “Ποία η πόλις;” – Αναζητώντας το πρόσωπο της Βέροιας μέσα στους αιώνες

Δήμητρα Σμυρνή

Γνωστή η σοβαρότητα αλλά και το πάθος με τα οποία βλέπουν τη Βέροια οι άνθρωποι της «Κίνησης Πολιτών Κυριώτισσας», που ξεκινώντας από την αγάπη για τη γειτονιά τους, αγκαλιάζουν όλη την πόλη, δένοντας το παρελθόν με το παρόν της σε μια γόνιμη αναζήτηση.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεών τους – που χώρος τους είναι η μικροσκοπική Αίθουσα Τέχνης «Κυριώτισσας Ουτοπία»- σήμερα, μέρα της απελευθέρωσης της Βέροιας, η Κίνηση επέλεξε μια βραδιά αφιερωμένη στην πόλη και το παρελθόν της με τον τίτλο «Ποία η πόλις;»

Ομιλητής ο Θωμάς Γαβριηλίδης, φιλόλογος, μεταφραστής και ερευνητής, που χρόνια τώρα μέσα από την έρευνά του κάνει το πορτρέτο της πόλης με μικρές ψηφίδες που αξίζουν το θαυμασμό.

Εκπροσωπώντας την «Κίνηση» ο Γιάννης Καισαρίδης σχολίασε πως μέσα σε μια τέτοια πληθώρα εκδηλώσεων που κάνει η πόλη, πολλές από τις οποίες είναι φαντασμαγορικές, θα έπρεπε να καλούνται δικοί της άνθρωποι να μιλήσουν γι’ αυτήν, κάτι που δε συμβαίνει. «Επιχειρήσαμε σήμερα να δώσουμε την ευκαιρία να ακουστούν άνθρωποι που οραματίζονται μια Βέροια των ονείρων μας, κι απόψε έχουμε έναν τέτοιο άνθρωπο, τον Θωμά Γαβριηλίδη» κατέληξε.

Η Ειρήνη Κωστοπούλου προλογίζοντας έδωσε όχι μόνο το βιογραφικό του ομιλητή αλλά και το βάρος της ερευνητικής του πορείας, που συνδέει θρύλους και παραδόσεις με την Ιστορία, φωτίζοντας πλευρές άγνωστες  που οδηγούν στη γνώση αλλά και την συνειδητοποίηση της ελληνικής ταυτότητας.

Ο Θωμάς Γαβριηλίδης, με λόγο επιστημονικό και συνάμα απλό, αφού ευχαρίστησε την «Κίνηση» για την πρόσκληση, ξεκίνησε να μιλά για τη Βέροια, την πόλη που η ζωή τον έδεσε μαζί της, κάνοντάς τον να την αγαπήσει.

Η Βέροια κατά τον ομιλητή είναι μια πόλη που αναδύεται μέσα από επιγραφές και επιγράμματα, αποκαλύπτοντας μέσα απ’ αυτά το οικονομικό αλλά και πνευματικό της υπόβαθρο.

Αναφερόμενος στις πηγές που χρησιμοποίησε για την έρευνά του, αλλά και στα πρόσωπα που τον επηρέασαν στην πορεία της, εντυπωσίασε το ακροατήριό του διαβάζοντας χαρακτηριστικές επιγραφές ή επιγράμματα στην Αρχαία Γλώσσα και μεταφράζοντάς τα ποιητικά.

Μια μακριά ιστορική πορεία από το 432 π.Χ., που γίνεται η πρώτη αναφορά σ’ αυτήν  από τον Θουκυδίδη, μέχρι τις μέρες μας, έγινε λόγος, με στοιχεία που αντλήθηκαν μέσα από επιγραφές ή επιγράμματα, ανασταίνοντας ένα παρελθόν της πόλης άγνωστο στους πολίτες της και πραγματικά ενδιαφέρον.

Οι Αντιγονίδες, η Ρωμαιοκρατία, τα τείχη της πόλης, η «βασίλισσα» Βεργίνα, η Παλαιά Βυζαντινή Μητρόπολη του 11ου αιώνα, ο Κωττούνιος μέχρι τον Ρακτιβάν, έγιναν όλα ένα πορτρέτο της πόλης, όπου η ερευνητική ματιά του ομιλητή συνδυάστηκε με την αφηγηματική του ικανότητα, ικανοποιώντας το ακροατήριό του, που σίγουρα δεν είχε μια τέτοια συνολική οπτική πάνω στην πόλη του.

Μια βραδιά αφιέρωμα στην πόλη, που έγινε την κατάλληλη στιγμή, γιορτάζοντας την απελευθέρωσή της.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων