Κόσμος

Τα παπούτσια – σύμβολα στις όχθες του Δούναβη και στην Εβραϊκή Συνοικία της Βέροιας  

Στον απόηχο των τριήμερων εκδηλώσεων “Το Νήμα της Μνήμης” για τους  460 Εβραίους της Βέροιας,  που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα των ναζί, αίσθηση και συγκίνηση προκάλεσε η εικαστική εγκατάσταση έξω από την Εβραϊκή Συναγωγή.

Τα νήματα μνήμης ξεκινούσαν από τα παπούτσια  αυτών που τα «άφησαν»  πίσω τους,  για να οδηγηθούν βίαια σε πορεία οδύνης από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους  στο  Σιδηροδρομικό Σταθμό  της Βέροιας. Από κει, στοιβαγμένοι στα τρένα οδηγήθηκαν στα  στρατόπεδα  εξόντωσης,   χωρίς να γνωρίζουν ποιος  είναι ο προορισμός τους και ποια  η τελική τους μοίρα, που δεν ήταν άλλη από τον αποτρόπαιο θάνατο.

Αντίστοιχος ο συμβολισμός των παπουτσιών  στις όχθες του Δούναβη, δίπλα στη Γέφυρα των Αλυσίδων. Η εκεί μόνιμη εικαστική εγκατάσταση,  ίσως το πιο συγκινητικό μνημείο της Βουδαπέστης, στήθηκε στη μνήμη των 550χιλ. Ούγγρων Εβραίων, πολλοί από τους οποίους εκτελέστηκαν το 1944 – 45, δίπλα στην όχθη του Δούναβη από τα τοπικά Τάγματα Θανάτου – συνεργάτες των ναζί.

Πριν την εκτέλεση, σε μια πράξη χυδαιότητας και βαρβαρότητας, οι εκτελεστές απαιτούσαν από τα θύματά τους  να βγάλουν το πιο πολύτιμο πράγμα που είχαν επάνω τους, τα παπούτσια τους, οδηγώντας τους ξυπόλυτους και ταπεινωμένους στη χορογραφία του θανάτου.

Συγκλονιστικός ο συμβολισμός και των δύο εικαστικών εγκαταστάσεων.

Το «ποτέ ξανά» είναι και στις μέρες μας όσο ποτέ επίκαιρο!

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας