Κοινωνία

Απόφαση Ελεγκτικού Συμβουλίου: Αναδρομικά τριετίας για 500.000 συνταξιούχους του Δημοσίου

Απόφαση “βόμβα” του δεύτερου τμήματος του Ελεγκτικού συμβουλίου έρχεται να αναγνωρίσει αναδρομικά τριετίας σε 500.000 συνταξιούχους του Δημοσίου από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που έπρεπε να καταργηθεί από το 2017 γιατί κρίθηκε αντισυνταγματική αλλά ίσχυε από τον ΕΦΚΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου και μετά το 2019.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου τα ποσά των αναδρομικών από την ΕΑΣ για τις συντάξεις του Δημοσίου φτάνουν τις 11.470 ευρώ ενώ μαζί με τις άλλες παράνομες μειώσεις (νόμων 4051 και 4093) το σύνολο των αναδρομικών φτάνει μέχρι και τις 16.210 ευρώ.

Τα αναδρομικά σύμφωνα με την απόφαση πρέπει να δοθούν σε βάθος τριετίας.

Η απόφαση αναμένεται να μεταβιβαστεί στην Ολομέλεια.

Με την απόφαση 224/2017 και την 32/2018 μετέπειτα η ΕΑΣ κρίθηκε αντισυνταγματική με τους παλιούς νόμους που την προέβλεψαν ενώ με την νέα απόφαση το Ελεγκτικό έκρινε εκ νέου αντισυνταγματική την συνέχιση της κράτησης αυτή με τον νόμο Κατρούγκαλου, οπότε οι διεκδικήσεις αναβιώνουν και για το 2019 παρά τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Σημειώνεται πως στην ίδια απόφαση όμως τίθεται για πρώτη φορά και θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου Κατρούγκαλου για την ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ από 1/1/2017 αλλά και για τα ποσοστά αναπλήρωσης στον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης των ασφαλισμένων Δημοσίου, τα οποία χαρακτηρίζονται «πολύ χαμηλά» σε σχέση με τα χρόνια υπηρεσίας και τις αποδοχές τους.

Παράλληλα, αύξηση στα χρήματα τους, αναμένεται να δει σημαντική μερίδα του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες που λαμβάνουν συντάξεις χηρείας πρόκειται να δουν σημαντικά αυξημένο το ποσό που λαμβάνουν κάθε μήνα, σε σχέση με ό,τι ίσχυε τα τέσσερα τελευταία χρόνια .

Οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας έχει δρομολογηθεί να εφαρμοστούν από τέλος του μήνα.

topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας