Βέροια Ρεπορτάζ

Με απόλυτη επιτυχία η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων “Η Μνήμη του Νήματος”

Δήμητρα Σμυρνή

Με ικανοποιητική προσέλευση κόσμου και με έντονο ενδιαφέρον από τη μεριά του, ολοκληρώθηκε και η δεύτερη μέρα του τριημέρου που πραγματοποιείται στη Βέροια με τίτλο «Η Μνήμη του Νήματος», αφιερωμένου στους Εβραίους της Βέροιας που οδηγήθηκαν στα ναζιστικά κρεματόρια.

Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων ξεκίνησε το απόγευμα με έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος στο  φουαγιέ του Χώρου Τεχνών της πόλης, με θέμα «Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής».

Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και  προσεγμένα κείμενα, που επιμελήθηκε ο Σαμουήλ Μάτσας, ξαναζωντάνεψαν οι στιγμές εκείνες, που Έλληνες, δείχνοντας μια φοβερή αλληλεγγύη και ευαισθησία, έκρυψαν Εβραιόπουλα διακινδυνεύοντας τη ζωή τους.

Μεγάλη και η συμμετοχή του κόσμου, Εβραίων που φιλοξενούνται στην πόλη μας για το τριήμερο, αλλά και πολιτών που έδειξαν ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις.

Στη συνέχεια, στην αίθουσα του Χώρου Τεχνών ακούστηκαν χαιρετισμοί από τη μεριά των διοργανωτών.

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, παίρνοντας πρώτος το λόγο, αφού καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους Εβραίους, τόνισε για μια ακόμη φορά την αξία της μνήμης και του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Οι επόμενοι ομιλητές, με πρώτο τον Πρέσβη του Δουκάτου του Λουξεμβούργου, τόνισαν με τη σειρά τους και ο καθένας με τον δικό του τρόπο τη σημασία του τριημέρου που πραγματοποιείται στη Βέροια, δίνοντας όλες τις παραμέτρους που οδηγούν σε πολιτικές και αντιλήψεις καταστροφικές, σαν αυτήν που οδήγησε στο Εβραϊκό Ολοκαύτωμα.

Η παρουσίαση του 37ου τόμου της ΕΜΙΠΗ, αφιερωμένου στους Εβραίους της Ημαθίας, έδειξε τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Εταιρεία Ιστορίας και Πολιτισμού της Ημαθίας την Τοπική Ιστορία, συμβάλλοντας στη διάσωσή της. Ο Δρ. Μανώλης Ξυνάδας παρουσίασε τον τόμο, δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στον Ιωσήφ Σρούμτσα, τον 90χρονο οδοντογιατρό της Βέροιας, τον τελευταίο εναπομείναντα της Βεροιώτικης Εβραϊκής Κοινότητας, του οποίου κείμενο εμπεριέχεται και στον συγκεκριμένο τόμο.

Με λόγο εύστοχο και συγκινητικό ο ομιλητής ξαναζωντάνεψε τις εικόνες από την παιδική του ζωή στη Βέροια, σκιαγραφώντας την ατμόσφαιρα της εποχής μέχρι τη Γερμανική εισβολή. Τα λόγια του, με την τελευταία φράση «Ποτέ ξανά», τα σκέπασε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα που απηχούσε τη γενική συγκίνηση που προκάλεσε η μαρτυρία του.

Τη συγκίνηση παρέτεινε και η μαρτυρία αφηγητή, που μικρό παιδάκι ήταν παρών ως παρατηρητής στην εικόνα της μακάβριας πομπής των 460 Εβραίων που οδηγούνταν με τη βία από τους Ναζί στο σταθμό των τρένων.

Η δεύτερη μέρα έκλεισε με την εξαιρετική χορωδία της πόλης μας, την Ηχώ Βερόης, που τραγούδησε σεφαραδίτικα τραγούδια. Για μια ακόμη φορά η χορωδία απέδειξε το υψηλό της επίπεδο, εναρμονισμένη πλήρως  με το κλίμα του τριημέρου.

Αύριο η κορυφαία εκδήλωση. Ξεκίνημα από τη Συναγωγή και πορεία μνήμης και τιμής μέχρι το σταθμό των τρένων. Γιατί η μνήμη είναι δύναμη.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας