Βέροια

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας και ο Δήμος Βέροιας τίμησαν τις επτά Βλάχες Ηρωίδες στο γενέθλιο τόπο τους, το Σέλι

Την Πέμπτη 15 Αυγούστου, στο Σέλι, ανήμερα της γιορτής της Παναγίας , ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας και ο Δήμος Βέροιας τίμησαν τις επτά Βλάχες Ηρωίδες, στο γενέθλιο τόπο τους, με δύο λιτές εκδηλώσεις.

Στις 18.00, στο “Μπαρμπαρούση”, ο κ. Γκαλαΐτσης Τάκης, φιλόλογος, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, με λόγο εμπεριστατωμένο, πυκνό και ουσιαστικό παρουσίασε, αξιοποιώντας και τις νέες τεχνολγίες (Power Point), τη θυσία των επτά βλάχων Ηρωίδων, οι οποίες σαν άλλες Σουλιώτισσες στο Ζάλογγο και Ναουσσαίες στην Αραπίτσα , έπεσαν, για να μείνουν ελεύθερες, στο γκρεμό από το βράχο του Γαλακτού, στα Παλατίτσια, κοντά στο Μοναστήρι των Αγίων Πάντων, στην τελική φάση της εξέγερσης του Κολινδρού, στην οποία πρωταγωνίστησαν οι Βλάχοι Μπαντραλεξαίοι Παύλος και Πέτρης από το Σέλι.

Ακολούθησαν, στις 19.00, στην πλατεία του Σελίου, επιμνημόσυνη δέηση από τον Πανοσιολογιώτατο, πατέρα Σωσίπατρο, για τις επτά Βλάχες Ηρωίδες και αποκάλυψη σχετικής Αναθηματικής Πλάκας που στήθηκε από το Δήμο Βέροιας μετά από αίτημα του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας στην κεντρική πλατεία του Σελίου, για να θυμίζει το ιστορικό γεγονός.

Τα Αποκαλυπτήρια έγιναν από το Δήμαρχο Βέροιας κ. Κώστα Βοργιατζίδη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Βλάχων κ. Δημήτρη Πίσκο. Και τις δύο εκδηλώσεις τίμησαν, εκτός από το Δήμαρχο Βέροιας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί Συμβουλοι, ο πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Σελίου,  Σελιώτες, μέλη και φίλοι του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας.

Στο τέλος των δύο εκδηλώσεων , η Επιτροπή Γυναικών του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας οργάνωσε μπουφέ με βλάχικα εδέσματα για όλους αυτούς που παραβρέθηκαν.

Για το Δ/Σ

Ο Πρόεδρος                          Ο Γ. Γραμματέας

Πίσκος Δημήτρης                   Τσίρης Γιώργος

Σημείωση Φαρέτρας: Σχετικά με τη θυσία των επτά βλάχων γυναικών μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ  

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας