Εκδηλώσεις Πολιτισμός

Κινηματογραφική Λέσχη εργαζομένων ΕΡΤ3: “Ο άγνωστος του εξπρές” του Άλφρεντ Χίτσκοκ

Με το ψυχολογικό θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Ο άγνωστος του εξπρές» («Strangers on a Train», ασπρόμαυρο, ΗΠΑ, 1951, διάρκεια  101´) συνεχίζεται το αφιέρωμα «Ασταθείς  υποψίες», τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στον θερινό κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ από την Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ3 και το ΚΕΜΕΣ.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ, το οποίο διασκεύασαν  για τη μεγάλη οθόνη οι Ρέιμοντ Τσάντλερ, Γουίτφιλντ Κουκ και Ζένζι Όρμοντ. Πρωταγωνιστούν οι Φάρλεϊ  Γκρέιντζερ, Ρόμπερτ Γουόκερ, Ρουθ Ρόμαν.

Ο Μπρούνο Άντονι (Ρόμπερτ Γουόκερ) πιστεύει ότι έχει επινοήσει το τέλειο σχέδιο ώστε να «ξεφορτωθεί» τον πατέρα του, τον οποίο μισεί, όταν συναντά τυχαία στο τρένο έναν διάσημο τενίστα και βλέπει σ’ αυτόν τον κατάλληλο συνεργό στο έγκλημα. Έτσι, οι δύο συνταξιδιώτες αποφασίζουν να ανταλλάξουν φόνους.

Πρόκειται για ένα από τα μνημειώδη φιλμ του Χίτσκοκ, με αριστοτεχνικά δομημένο σασπένς, με πολλές ανατροπές και εξαιρετική ανάδειξη του νοσηρού κλίματος της Πατρίσια Χάισμιθ. Προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ασπρόμαυρης φωτογραφίας για τον Ρόμπερτ Μπαρκς και ψηφίστηκε από την Εθνική Ένωση Αμερικανών κριτικών μέσα στα δέκα καλύτερα φιλμ του 1951. Ο Χίτσκοκ προτάθηκε επίσης για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας από το σωματείο των σκηνοθετών της Αμερικής.

Την ταινία θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, στο κοινό θα διανεμηθεί έντυπη κριτική από το  cinearforaddicted.blogspot.com , ενώ το προς συζήτηση θέμα, μετά την προβολή θα  είναι: Η Πατρίσια Χάισμιθ στον κινηματογράφο.

Η ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Ο διάσημος τενίστας Γκάι Χέινς ταξιδεύοντας με το τραίνο, γνωρίζεται με τον ψυχοπαθή Μπρούνο Άντονι ο οποίος του εξηγεί το σχέδιό του για το τέλειο έγκλημα μέσω του συστήματος της  ανταλλαγής φόνων. Ο ανυποψίαστος τενίστας ακούγοντας το εξωφρενικό σχέδιο του Μπρούνο, δεν το παίρνει στα σοβαρά θεωρώντας τον άγνωστο συνταξιδιώτη του απλώς ένα εκκεντρικό πλουσιόπαιδο που αρέσκεται να φέρεται προκλητικά. Παρασύρεται από τη φιλική του συμπεριφορά, δέχεται να φάνε και να πιούνε παρέα και κατεβαίνει από το τραίνο ξεχνώντας τη συνάντηση μια και έχει πολύ σοβαρότερα πράγματα να αντιμετωπίσει. Σύντομα όμως θα ανακαλύψει ότι ο περίεργος άγνωστος εννοούσε κάθε λέξη που είπε και μάλιστα έχει θεωρήσει ότι έχουν κάνει μεταξύ τους μια συγκεκριμένη συμφωνία.

Από τα καλύτερα θρίλερ αγωνίας του Χίτσκοκ, βασισμένο σε μυθιστόρημα της εκπληκτικής Πατρίσια Χάισμιθ, η οποία συνηθίζει να χτίζει τους ήρωές της δίνοντας προφίλ κακού όχι στον μόνο στο θύτη αλλά και στο θύμα. Σκηνοθετικά βρίσκω την ταινία άψογα στυλιζαρισμένη, με πολύ όμορφη φωτογραφία, πρωτότυπα πλάνα, γρήγορο ρυθμό, άριστη χρήση του τόπου και του χρόνου, ένα άκρως περιπετειώδες κυνηγητό στα αλογάκια του λούνα παρκ, καθώς και μία συναρπαστική σεκάνς κατά την οποία οι ήρωες κυνηγούν τη δύση του ηλίου. Το παιχνίδι της διπλής υπόστασης διαπνέει όλη την ταινία: Δύο ζευγάρια παπούτσια, δύο άγνωστοι, δύο ράγες τραίνου, δύο ουίσκι, δύο σύζυγοι, δύο θύματα, δύο ζευγάρια γυαλιά κ.λ.π.

Οι ερμηνείες δεν είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτες, αλλά ο Ρόμπερτ Γουόκερ στο ρόλο του κακού είναι εξαίσιος οπότε, όπως λέει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, “όσο πιο επιτυχημένος είναι ο κακός, τόσο πιο πετυχημένη είναι η ταινία”. Το ρόλο της νεαρής διοπτροφόρου Μπάρμπαρα ερμηνεύει η κόρη του σκηνοθέτη. Η κάμεο εμφάνιση του Χίτσκοκ είναι στο 10ο περίπου λεπτό, όταν ανεβαίνει στο τρένο κουβαλώντας ένα βιολοντσέλο».

Ταινίες που πλησιάζουν το στιλ του «Άγνωστος του εξπρές» είναι: «Γυμνοί στον ήλιο» του Ρενέ Κλεμάν, «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» του Άντονι Μινγκέλα, «Η κραυγή της κουκουβάγιας» του Κλοντ Σαμπρόλ, «Βαθειά νερά» του Μισέλ Ντεβίλ, «Ο βρόγχος» και «Τηλεφωνήσατε ασφάλεια αμέσου δράσεως» του Χίτσκοκ, «Σύντροφοι του κακού» του Ρίτσαρντ Φλάισερ, «Το παιχνίδι του κυρίου Ρίπλεϊ» της Λιλιάνα Καβάνι, «Δύο περίεργα εγκλήματα» του Κλοντ Οτάν Λαρά.

 

Η επόμενη προβολή της  λέσχης, την Δευτέρα 22 Ιουλίου θα είναι και η πρώτη του νέου αφιερώματος στα «Μεγάλα μελοδράματα του σινεμά». Πρόκειται  για την πολύκροτη δημιουργία του Γουίλιαμ Γουάιλερ, «Οι ψίθυροι».

Για  οποιαδήποτε επικαιροποιημένη πληροφορία ανατρέχετε  στο kemes.wordpress.com και στο kemes facebook

banner-article

Ροη ειδήσεων