Βέροια

Οι Θερινές Εκπτώσεις από Δευτέρα  8 Ιουλίου έως και Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Από τον Εμπορικό Σύλλογο  Βέροιας ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 του Νόμου 4177/2013, που καθόρισε τον χρόνο διενέργειας των Εκπτώσεων, οι τακτικές ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ του έτους 2019 και η πώληση εμπορευμάτων με μειωμένες τιμές στα εμπορικά καταστήματα  θα αρχίσουν  τη Δευτέρα  8 Ιουλίου και θα διαρκέσουν  έως το Σάββατο 31 Αυγούστου. για ολόκληρη την Επικράτεια.

Είναι αυτονόητο ότι η τήρηση των κανόνων και η διαφύλαξη των θεσμών, ιδίως σε τέτοιες δύσκολες περιόδους, αποτελούν εργαλεία καταπολέμησης της κρίσης και τυχόν παραβίασή τους μπορεί να επιφέρει ακόμα πιο επώδυνες συνέπειες.

Ως προς την ειδικότερη διενέργεια των εκπτώσεων οι συνάδελφοι πρέπει να προσέξουν τα εξής:

Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.

Σύμφωνα  με το Νόμο, για τη διενέργεια των εκπτώσεων είναι υποχρεωτική :

Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται αυτά τα προϊόντα.

Η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό έκπτωσης ή όχι.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη.  Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται με απόλυτη ακρίβεια προς την αναγγελία: οικονομικά – ποσοτικά και ποιοτικά.

Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις του Νόμου περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφομένων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερομένων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος των υπευθύνων πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Επειδή τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που επιβάλλονται για παραβάσεις, κατά τη διάρκεια των τακτικών Θερινών Εκπτώσεων, είναι αυστηρές και βαρύτατες εφιστάται η μεγάλη προσοχή των συναδέλφων ώστε να αποφεύγουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις κλπ. που θα επισύρουν την επιβολή τους.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 16 του Νόμου 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή μετά την έναρξη της χρονικής περιόδου των θερινών εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019 με προτεινόμενο ωράριο 11:00 έως 20:00.

Το Δ.Σ

 του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας