Εκδηλώσεις Πολιτισμός

Κινηματογραφική Λέσχη εργαζομένων ΕΡΤ3: “Ωραίος και σέξι” του Χέρμπερτ  Ρος με τον Γούντι Άλεν

ΓΕΛΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΓΟΥΝΤΙ ΑΛΕΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Η κινηματογραφική λέσχη των εργαζομένων της Ε.Ρ.Τ.3 και το ΚΕ.Μ.Ε.Σ., κλείνοντας το αφιέρωμα «Παράξενες φιγούρες» προβάλλουν στον θερινό κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ (Σαρανταπόρου 4, τηλ. 2310828642) τη Δευτέρα 17 Ιουνίου (Αγίου Πνεύματος) στις 21:30 την cult κωμωδία  του Χέρμπερτ  Ρος, «Ωραίος και σέξι» (Play it again Sam, έγχρωμο, 1972, Η.Π.Α., διάρκεια 85´).

Το σενάριο έγραψε ο Γούντι Άλεν από το δικό του ομώνυμο θεατρικό έργο που ανέβασε στο Μπρόντγουαιη το 1968 εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με την Ντάιαν Κίτον. Ένας νευρωσικός κριτικός κινηματογράφου, που έχει έμμονη ιδέα με την κλασική ταινία «Καζαμπλάνκα», επιχειρεί να προσομοιάσει την προσωπική και ερωτική του ζωή με την μυθοπλασία της ταινίας. Μάλιστα, εμφανίζεται ο…Χάμφρεϊ  Μπόγκαρντ που τον συμβουλεύει. Πικρή, διακριτική, σινεφίλ κομεντί με εξαιρετικές αναφορές και αντιστοιχίσεις με το κλασικό φιλμ του Μάικλ Κέρτιζ.

Πρωταγωνιστούν ο Γούντι Άλεν, η Ντάιαν Κίτον, ο Τόνι Ρόμπερτς, η Τζέρι Λέισι και η Σούζαν Άνσμπαχ.

Την προβολή θα προλογίσει ο Αλέξης Δερμεντζόγλου και στο κοινό θα διανεμηθεί έντυπη κριτική ανάλυση του Ιάκωβου Γωγάκη.

Η έντυπη ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Όσοι έχουν δει την ταινία είναι πεπεισμένοι πως ο Γούντι Άλεν είχε ρόλο και λόγο και στη σκηνοθεσία του έργου κάτι που εύκολα γίνεται αντιληπτό. Αυτό όμως διόλου μειώνει την αξία του φιλμ, που κατά την γνώμη μου αποτελεί μια πολύ πετυχημένη και ίσως αδικημένη καυστική κωμωδία, σύνοψη δύο σπουδαίων μεταγενέστερων του έργων («Νευρικός Εραστής» – «Μανχάταν»). Ο Γούντι Άλεν δεν θέτει απλά τον προβληματισμό γύρω από τις σχέσεις των σύγχρονων ζευγαριών, το πόσο δύσκολο τελικά είναι να βρεις το έτερον ήμισυ, αλλά προχωράει και ένα βήμα παραπάνω και δείχνει να κατανοεί πλήρως τον τρόπο που οι ανθρώπινες αδυναμίες, οι υψηλές προσδοκίες, ο φόβος της απόρριψης, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη ζωή και τους γύρω μας.

Αυτό είναι και ο Άλαν Φέλιξ ο ανήσυχος κριτικός κινηματογράφου που φαντάζεται να συνομιλεί με το «alter ego» του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ από την αγαπημένη του ταινία «Καζαμπλάνκα», στη προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις ανασφάλειες του έπειτα από 2 χρόνια γάμου που άδοξα διαλύεται. Μέσα στην απόγνωσή του ζητάει συμπαράσταση από ένα φιλικό του ζευγάρι. H Λίντα (Ντάιαν Κίτον) ουσιαστικά αποξενωμένη από τον Ντιγκ (Τόνι Ρομπερτς) προσπαθεί να βρει την ιδανική σύντροφο στον Άλαν. Μέσα από διάφορα ευτράπελα και χιουμοριστικές καταστάσεις, ο Άλαν και η Λίντα έρχονται κοντά, ανακαλύπτουν τα κοινά στοιχεία που τους ενώνουν. Δύο καλοί φίλοι που τελικά ερωτεύονται. Θα μπορέσουν όμως να είναι μαζί;

Όσο εύκολο ήταν για την γυναίκα του να πει με κυνισμό «θέλω απλά να τελειώνουμε, γιατί δεν αντέχω το γάμο», άλλο τόσο δύσκολο και τελικά ανέφικτο ήταν για τη Λίντα να πει κάτι τέτοιο στον άντρα της. Γιατί ο Γούντι Άλεν ορθά πιάνει το νόημα του σύγχρονου αστικού τρόπου σκέψης ήδη από τις αρχές του ’70 και για αυτό και για άλλα βέβαια θεωρείται κορυφαίος δημιουργός του 20ού αιώνα.

Η γυναίκα του αντιπροσώπευε μια κατηγορία γυναικών επηρεαζόμενη από το αναδυόμενο φεμινιστικό κίνημα του ’60 και ’70, που δεν έβλεπε κάποιο ουσιαστικό νόημα στο γάμο. Αντίθετα η Λίντα και η επιλογή της να μείνει με τον άντρα της, παρόλη την εμφανή απόσταση που τους χωρίζει, είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ ισχυρής παραδοσιακής αντίληψης που ακολουθεί πολλούς ανθρώπους και στις μέρες μας, που δεν τολμούν να διορθώσουν μια λάθος επιλογή και παραμένουν δυστυχισμένοι σε έναν γάμο λόγω συνήθειας.

Το ίδιο ισχύει και για τον άντρα της Λίντα, που βρήκε υποκατάστατο τις ατελείωτες ώρες δουλειάς, γιατί ουσιαστικά έπαψε να έχει ενδιαφέρον για τη σύντροφό του, αλλά ούτε ο ένας ούτε ο άλλος είναι διατεθειμένος να ξεφύγει. Είναι αυτό που αποκαλούν οι Αμερικάνοι “Marriage By Habit”.

…Οι σκηνές με τον σωσία του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ είναι ανεπανάληπτες, όπως επίσης και ο εύστοχος τρόπος να χλευαστεί η εργασιομανία του Ντιγκ μέσω της εξάρτησής του από το τηλέφωνο. Απολαυστικός και χωρίς υπερβολές, ο Γούντι Άλεν έδεσε με την ήδη γνωστή (από το «Νονό») Ντάιαν Κίτον και στο έργο αλλά λίγους μήνες αργότερα και στη ζωή, στην απαρχή ενός θυελλώδους ειδυλλίου».

Ταινίες που πλησιάζουν στο στιλ του «Ωραίος και σέξι» είναι: «Ο καλός Γερμανός» του Στίβεν Σόντερμπεργκ, «Η λεωφόρος της Δύσης» του Μπίλι Γουάιλντερ, «Το όνομά μου είναι κανένας» του Τονίνο Βαλέρι, «Ο παίκτης»  του Ρόμπερτ Όλτμαν και «Σημασία έχει ν΄ αγαπάς» του Αντρέι Ζουλάφσκι.

 

Υ.Γ. Την προσεχή Δευτέρα, 24 Ιουνίου, αρχίζει το νέο αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Ασταθείς υποψίες», όπου στις μυθοπλασίες κυκλοφορεί η αβεβαιότητα. Πρώτη ταινία είναι το εξαιρετικό φιλμ του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Ποιος σκότωσε τον Χάρι».

Για οποιαδήποτε  έγκαιρη και επικαιροποιημένη πληροφορία σχετικά με το πρόγραμμα διαβάζετε kemes facebook  ή  kemes.wordpress.com

banner-article

Ροη ειδήσεων