Βέροια Ρεπορτάζ

Υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Βέροιας και του Δήμου Dongcheng  της Κίνας

Στο Δημαρχείο της Βέροιας υπεγράφη σήμερα Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Βέροιας και του Δήμου Dongcheng της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Η Δήμαρχος της κινεζικής πόλης έφτασε στο Δημαρχείο της πόλης με τους συνεργάτες της γύρω στις 18.20. Την υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Λυκοστράτης, άλλοι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελος Τόλκας και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Αντωνίου.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Λυκοστράτης προλόγισε λέγοντας πως η σημερινή μέρα ήταν ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε, προωθώντας τη συνεργασία των δύο πόλεων στους τομείς του Τουρισμού, του πολιτισμού και του Αθλητισμού, με πολλαπλά οφέλη και για τις δύο.

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, επισημαίνοντας αρχικά το κοινό που συνδέει τις δύο πόλεις, που είναι το  σημαντικό ιστορικό τους παρελθόν, προδιέγραψε με την υπογραφή της Συμφωνίας μια λαμπρή συνεργασία μεταξύ τους, που θα τις ενώσει στην πορεία τους στον Παγκόσμιο Πολιτισμό. «Πρόκειται για πόλεις με σημαντικά μνημεία, προστατευμένα από την UNESCO» είπε.

Κάνοντας ένα μικρό αλλά περιεκτικό πορτρέτο της Βέροιας, μίλησε για το ιδιαίτερο φυσικό της περιβάλλον, τα  ιστορικά της μνημεία, την πολυπολιτισμικότητά της μέσα στους αιώνες,  τις πολιτιστικές και αθλητικές της δραστηριότητες και τον φυσικό της πλούτο, πράγματα που την κάνουν πόλη με πραγματικό ενδιαφέρον.

Η Δήμαρχος της Dongcheng, ευχαριστώντας πρώτα τους πρέσβεις Ελλάδας και Κίνας που βοήθησαν ώστε να προωθηθεί η υπογραφή του Συμφώνου, ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Δήμαρχο Βέροιας για τη ζεστή φιλοξενία, τονίζοντας τις ομοιότητες ανάμεσα στις δύο πόλεις.

«Η δημιουργία δεσμών έχει μεγάλη σημασία για τις ανταλλαγές σε πολλούς τομείς.  Το αμοιβαίο όφελος είναι μεγάλο. Αγαπάμε τη Βέροια και ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε εκτεταμένες συνεργασίες» είπε.

Εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση ο Άγγελος Τόλκας τόνισε πως οι δεσμοί ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα γίναν ισχυρότεροι μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, συγχαίροντας τις δύο πόλεις και τους δημάρχους τους για την επικείμενη Συμφωνία, πιστεύοντας στα οφέλη που θα επιφέρει.

Εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως είπε, ο Θόδωρος Αντωνίου μίλησε για την αγαστή συνεργασία που θα προκύψει με την υπογραφή του Συμφώνου, συνεργασία που θα πάρει αναπτυξιακό χαρακτήρα, ανοίγοντας και την πύλη κινεζικών προϊόντων προς τη ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Ο π. Δημήτριος, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη μετέφερε τις ευχές του για τη συνεργασία των δύο πόλεων που ανήκουν σε χώρες που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της Παγκόσμιας Ιστορίας.

Τελευταίος μίλησε ο Λευτέρης Κόντος, Αντιπρόεδρος της Ελληνοκινεζικής Φιλίας, ο οποίος μεσολάβησε μεταξύ των δύο μερών και ο οποίος δήλωσε «Είμαι συγκινημένος γιατί βρίσκομαι στη Βέροια, μια τέτοια ιστορική πόλη. Είμαι σίγουρος ότι η συναδέλφωση θα οδηγήσει εκεί που πρέπει».

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας