Βέροια Πολιτισμός

“Γυναίκα και άσκηση”. Μια εξαιρετική διάλεξη της Μένιας Καζάκη  από το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας

Το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας κάλεσε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης την Μένια Καζάκη, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Εξειδικευμένη Επαγγελματία Άσκησης και Υγείας, για μια διάλεξη με θέμα «Γυναίκα και άσκηση».

Την εισηγήτρια παρουσίασε η κ. Αλκμήνη Γαλανοπούλου Μπεμπέτσου, Αντιπρόεδρος του Λυκείου, δίνοντας αρχικά το πλούσιο βιογραφικό της, την νέα οπτική που φέρνει στο χώρο της Φυσικής Αγωγής, για να κλείσει με την περιεκτική φράση «Η άσκηση είναι φάρμακο και μάλιστα φάρμακο χωρίς παρενέργειες.»

Η κ. Καζάκη και με τον εντυπωσιακό προσωπικό της λόγο και με την επιστημονική της γνώση γοήτευσε κυριολεκτικά το ακροατήριό της, που την παρακολούθησε προσηλωμένο.

Με θέμα της τη σχέση της γυναίκας με την άσκηση σ’ όλες της ηλικίες, έδωσε την καθοριστική σημασία που έχει αυτή για την υγεία και τη ζωή της.

Ξεκινώντας από τους μύθους που επικράτησαν για την άσκηση μέσα από τα κάθε είδους μέσα ενημέρωσης, που αποπροσανατολίζουν τη γυναίκα, τοποθέτησε τα πράγματα στη θέση τους, δίνοντας την ουσία της άσκησης, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη σωματική αλλά και για την ψυχική υγεία της γυναίκας.

Περνώντας στην άσκηση που είναι απαραίτητη σε κάθε ηλικία, και στην παιδική, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή – στην Ελλάδα τα παιδιά δεν κινούνται πια με ομαδικά παιχνίδια και δεν διατρέφονται σωστά –  πέρασε στη ζωτικότερη ηλικία της γυναίκας που συνδυάζει την άσκηση με την ομορφιά της και γίνεται βασικό κύτταρο της κοινωνίας και της οικογένειας.

Σημαντική εδώ ήταν η πληροφορία πως ακόμη και στην περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και αμέσως μετά τον τοκετό, η άσκηση είναι επιβεβλημένη.

Μιλώντας για την άσκηση και στην τρίτη ηλικία, που είναι ικανή να  παρατείνει τη ζωή των ασκουμένων γυναικών, αποφεύγοντας  κατά ένα μεγάλο ποσοστό και το Αλτσχάιμερ, πέρασε στα είδη της άσκησης, χωρίς να παραλείψει τους κινδύνους που ενέχει η υπερβολή του πρωταθλητισμού.

Η εκδήλωση έκλεισε με αναφορά στη ζωογόνα δύναμη του χορού ως άσκησης που τροφοδοτεί με δύναμη το σώμα αλλά και την ψυχή.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική με λεπτομέρειες που συμπλήρωσαν επαρκώς το όλο θέμα.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας