Εκδηλώσεις Πολιτισμός

Κινηματογραφική Λέσχη εργαζομένων ΕΡΤ3: Ο “Κολυμβητής” του Φρανκ Πέρι με τον Μπαρτ Λανκάστερ

Ο ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟΣ «ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΣ» ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΡΤ ΛΑΝΚΑΣΤΕΡ

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ3 ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΜΕΣ

Η κινηματογραφική λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ3 και το ΚΕΜΕΣ , σας αναγγέλλουν ότι αυτή την Τετάρτη ( 5 Ιουνίου) στις 21:30 προβάλλεται στον θερινό «ΑΠΟΛΛΩΝΑ», δωρεάν για τα μέλη της Λέσχης, με την επίδειξη της κάρτας μέλους, η αριστουργηματική έγχρωμη  αμερικανική ταινία του 1968 «Ο κολυμβητής» του Φρανκ Πέρι με βασικό πρωταγωνιστή τον υπέροχο Μπαρτ Λανκάστερ.

Ο Φρανκ Πέρι, μαζί με τον Λάρι Πιρς, υπήρξε από τους θεμελιωτές και πρωτεργάτες του νέου κύματος του αμερικανικού σινεμά την δεκαετία του 60. Έγιναν ταινίες με αντισυμβατικές σκηνοθεσίες  και ιδίως  με άκρως ριζοσπαστικά θέματα που άσκησαν εντονότατη κριτική  στον κομφορμισμό, τον καταναλωτισμό και την αδιαφορία της αμερικανικής κοινωνίας.

Στον «Κολυμβητή» ένας πετυχημένος σύγχρονος άνδρας επισκέπτεται τους γείτονές του  κολυμπώντας μέσα από τις πισίνες.

Την ταινία θα προλογίσει ο Αλέξης Δερμεντζόγλου, το προς συζήτηση θέμα με το τέλος της προβολής θα είναι: Το νέο αμερικανικό κινηματογραφικό κύμα, ενώ στο κοινό θα διανεμηθεί έντυπη κριτική ανάλυση της  Λίνα Ρόκου από το  popaganda.gr

Η κριτική που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Ο Μπαρτ Λάνκαστερ πρωταγωνιστεί ως Νεντ Μέριλ. Είχε εξαφανιστεί για όλο το καλοκαίρι – εμφανίζεται στην πισίνα ενός φίλου, σε κάποιο μεγαλοαστικό προάστιο. Φορώντας μόνο το μαγιό του, ανακοινώνει την απόφασή του να κολυμπήσει στις πισίνες όλων των γνωστών του καθ’ οδόν προς το σπίτι του. Η αρχικά ενθουσιώδης υποδοχή σύντομα μετατρέπεται σε ένα πικρό ποτήρι για τον Νεντ. Και ο χαμογελαστός Λάνκαστερ της αρχής δίνει βαθμιαία τη θέση του σε ένα συντετριμμένο άνθρωπο, μία τραγική φιγούρα θλιμμένης απώλειας στην καρδιά μιας κοινωνίας που δεν παρέχει απολύτως καμία λύτρωση.

Η ταινία, που ο ίδιος ο Λάνκαστερ επέμενε πως ήταν και η καλύτερη αλλά και η αγαπημένη του ταινία της καριέρας, του παίζεται για μια και μοναδική προβολή σε αποκατεστημένη κόπια. Ο κολυμβητής αν και εισπρακτική αποτυχία, απέκτησε cult διάσταση για πολλούς λόγους. Αρχικά ο Λάνκαστερ με το Φρανκ Πέρι τσακώνονταν συνέχεια, με αποτέλεσμα την τελευταία μέρα των γυρισμάτων ο Πέρι να απολυθεί και να αναλάβει τη σκηνοθεσία ο Σίντνεϊ Πόλακ. Ο Μπαρτ Λάνκαστερ χρειάστηκε να πληρώσει ο ίδιος 10.000$ για μια επιπλέον μέρα γυρίσματος και για να είναι σε φόρμα έκανε διαρκώς γυμναστική. Η αξιοθαύμαστη αφοσίωση του Μπαρτ Λάνκαστερ στο ρόλο και την ταινία την καθιστούν όντως μια από τις καλύτερες της φιλμογραφίας του.

Το «The Swimmer» του Φρανκ Πέρι (του οποίου τα γυρίσματα συμπλήρωσε ο Σίντνεϊ Πόλακ όταν ο σκηνοθέτης είχε έναν δυνατό καυγά με τον πρωταγωνιστή –και παραγωγό– Μπαρτ Λάνκαστερ), είναι μια από τις πιο παράξενες, τις πιο αταξινόμητες ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου. Ξεκινά σαν ανέμελη καλοκαιρινή ιστορία, εξελίσσεται σε ψυχολογικό δράμα μυστηρίου (φλερτάροντας διαρκώς με το Φανταστικό, χωρίς ποτέ να το αγκαλιάζει) και κορυφώνεται σπαρακτικά για να καρφωθεί στη μνήμη. Ή τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί τότε, το 1968 όταν και πρωτοπροβλήθηκε – πέρασε όμως απαρατήρητη. Σκεφτείτε: Ούτε καν το 1968 δεν ήξεραν πώς να προσεγγίσουν μια τόσο out-there ταινία σαν κι αυτή».

Κορυφαίες ταινίες του νέου αμερικανικού σινεμά, που το ονόμασαν N.A.C. (NEW AMERICAN CINEMA), πέραν του Κολυμβητή είναι: Ντέηβιντ και Λίζα, Το τελευταίο καλοκαίρι και Ντοκ, όλες του Φρανκ Πέρι, Νέα Υόρκη ώρα 0.3:00 και Αντίο ερωτά μου του Λάρι Πιρς, Γλυκό δηλητήριο του Νόελ Μπεν, Ο παράνομος του Έλιοτ Σιλβερστάιν.

Υ.Γ Η επόμενη ταινία θα είναι η πολύκροτη και βραβευμένη δημιουργία  των Μόντι Πάιθον «Το νόημα της ζωής»  τη Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 21:30.

Για οποιαδήποτε έγκυρη και έγκαιρη πληροφορία για τις ταινίες διαβάζεται  το  kemes facebook  ή το kemes.wordpress.com

banner-article

Ροη ειδήσεων