Βέροια Κοινωνία

Στη μνήμη του Χριστόδουλου Δελημπαλτά που η αναρριχητική οικογένεια οφείλει να κρατήσει ζωντανή

Γράφει ο Νίκος Ματσάκας

Πέρασαν  33 χρόνια  από την μέρα που χάσαμε τον αγαπητό μας  φίλο και σχοινοσύντροφό, αναρριχητή, ορειβάτη Χρήστο Δελημπαλτά.  Τον άνθρωπο  που έφερε την αναρρίχηση στην  ΒΕΡΟΙΑ.

Ήταν  ο πρώτος  αναρριχητής  μέλος  του  ΣΧΟ  ΒΕΡΟΙΑΣ. Εκπροσώπησε το  Σ.Χ.Ο. στης αναρριχητικές  εκδηλώσεις,  κατασκηνώσει, συγκέντρωσης  που διοργάνωνε  η  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ  ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ .  Έχει  εκπροσωπήσει   την Ε.Ο.Ο.Α. στης αποστολές  στο εξωτερικό.  Ήταν  ο πρώτος  ΕΛΛΗΝΑΣ  ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΗΣ  που πήρε μέρος  στους  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ  ΑΓΩΝΕΣ  ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ   (εκτός συναγωνισμού)  31/08 έως 04/09 1983 και στην  Αλπινιστική Βαλκανιάδα, Ρίλα Βουλγαρίας κορυφή Μαλιόβιτσα 2.729 μ. (περιοδικό ΑΝΑΒΑΣΗ Νο 9 Αύγουστος – Νοέμβρης ΄83, Δ. Μπουντόλας, Χ. Δελημπαλτάς και Χ. Αγνόγλου, προσκαλεσμένοι από τον ορειβατικό σύλλογο της Μπράτσας).

Υπήρχε  μέλος της  ελληνικής  ομάδος  διάσωσης  της  Ε.Ο.Ο.Α .

Το  1984 ήταν ένας  από τους εκπαιδευτές  πρώτης  σχολής   αναρρίχησης που διοργάνωσε  ο Σ.Χ.Ο.  ΒΕΡΟΙΑΣ από που  και  βγήκε  η πρώτη φουρνιά αναρριχητών  η οποία αργότερα  με την δράση της ανέβασε το  Σ.Χ.Ο. Βέροιας στην  3 θέση ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ .  Μετά θάνατον, το 1987, τιμήθηκε από το Ελληνικό κράτος ως καλύτερος αθλητής στο είδος του.

Υπήρξε πρωτοπόρος στην  δημιουργία αναρριχητικών  πεδίον, όπως  της ΚΟΥΜΑΡΙΑΣ και στο ΦΡΑΓΜΑ  με την πρώτη διαδρομή  Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΝ  ΜΕΡΜΗΓΚΙΩΝ»

Υπήρξε πρωτοπόρος στη δημιουργία, χάραξη και άνοιγμα πολλών νέων αναρριχητικών διαδρομών  μεγάλης  δυσκολίας  σε όλη την Ελλάδα . Έχει πραγματοποίηση  επαναλήψεις των  δυσκολότερων διαδρομών σε  ΕΛΛΑΔΑ  και εξωτερικό.

Μια από αυτές στάθηκε μοιραία.     

Βράχια καταπλάκωσαν αυτόν και τον σχοινοσύντροφό του, Χριστόφορο  Αγνόγλου  21 ετών,  στην επιστροφή,  μετά από την πετυχημένη διαδρομή «Directe Americaine» στη κορυφή Petit Dru 3.733 μ. των Άλπεων.

Μετά  θανάτου  του απονεμήθηκε ο  τίτλος  «ΟΔΗΓΟΥ  ΒΟΥΝΟΥ»  και προς τιμή του ονομάστηκε «Χριστόδουλος Δελημπαλτάς»  το αναρριχητικό  πεδίο στο  φράγμα – στενά Αλιάκμονα και τοποθετήθηκε  εκεί αναμνηστική επιγραφή .                                                         

Με  λύπη  πληροφορήθηκα για την ενέργεια του νέου Δ.Σ. του Σ.Χ.Ο. ΒΕΡΟΙΑΣ να δώσουν  άλλο όνομα στο αναρριχητικό  πεδίο  του   «Χριστόδουλος Δελημπαλτά » 

Έχω πληροφορηθεί  ότι η απόφαση  πάρθηκε  μετά από πρόταση  του Σ.Ε.Ο.  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  ο οποίος δεν έχει καμία  αρμοδιότητα αλλά και γνώση της ιστορίας των αναρριχητικών  πεδίων της ΒΕΡΟΙΑΣ .

Με την επιστολή αυτή, απευθύνω παράκληση προς το Δ.Σ. του Σ.Χ.Ο. ΒΕΡΟΙΑΣ να αποκαταστήσει την μνήμη του Χριστόδουλου Δελημπαλτά, γιατί σήμερα δίχως την πρόσφορα του  δεν θα υπήρχαν  πολλή  αναρριχητές.

Καλώ τους αναρριχητές που τον είχαν δάσκαλο τους και οφείλουν  την ύπαρξη τους σε αυτόν, να επαναφέρουν την ονομασία στο συγκεκριμένο αναρριχητικό πεδίο και να επιλέξουν ένα άλλο για να τιμήσουν τον σχοινοσύντροφο του οποίο το όνομα δόθηκε σε αυτό.

Είναι το λιγότερο που οφείλουμε όλοι στον άνθρωπο που χάραξε ανεξίτηλα με τη δράση του την πορεία της ελληνικής αναρριχητικής οικογένειας,

Σας ευχαριστώ

Νίκος Ματσάκας

Πρόεδρος Αναρριχητικής Λέσχης Βέροιας

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας