Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Natura Morta”. Εγκαινιάστηκε η έκθεση του Άρη Κατσιλάκη στη Γκαλερί Παπατζίκου – Ευρήματα ανασκαφής του μέλλοντος

Δήμητρα Σμυρνή

Εγκαίνια απόψε της ατομικής Έκθεσης του Άρη Κατσιλάκη «Natura Morta» στη Γκαλερί Παπατζίκου

Ο Άρης Κατσιλάκης, Καθηγητής Γλυπτικής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ, έρχεται για δεύτερη φορά στη Βέροια, ξαφνιάζοντας τους επισκέπτες με την προχωρημένη θεώρηση της καλλιτεχνικής οπτικής του.

Την προηγούμενη φορά εξέθεσε μαζί με γλυπτά των μαθητών του σε συλλογική έκθεση που είχε εντυπωσιάσει και τώρα δείχνει τη δική του δουλειά – σχέδια και γλυπτά – που επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες.

Τα γλυπτά του Κατσιλάκη, δεμένα αναπόσπαστα με τα κιβώτια μεταφοράς τους με εμφανή την ένδειξη fragile, ενεργοποιούν το ενδιαφέρον, καθώς δεσπόζουν στον εκθεσιακό χώρο με τον όγκο και το χρώμα τους.

Με πρώτη ύλη τον πηλό σε υψηλές θερμοκρασίες και με άλλα ένθετα αντικείμενα που συμπλέκονται σ΄ ένα ενιαίο σύνολο στα γλυπτά του, ο καλλιτέχνης στέλνει τα μηνύματά του στους αποδέκτες του, που μπορούν να προχωρήσουν σε πολλαπλές αναγνώσεις.

Έτσι,  με φόρμες που έρχονται από το μέλλον, όπου ο άνθρωπος έχει κυριολεκτικά βιάσει τη φύση με τις τεχνολογικές του ανακαλύψεις, ο καλλιτέχνης στέλνει με σχήματα δυναμικά, και κάποιες φορές εφιαλτικά, τα μηνύματά του, που είναι πάνω απ’ όλα μηνύματα συνειδητοποίησης της επερχόμενης μετάλλαξης, της φύσης αλλά και του ανθρώπου.

Ισορροπώντας την αρνητική αίσθηση που αποπνέει αυτή η καταγραφή στο συνειδητό αλλά και στο υποσυνείδητο του θεατή με τη χρήση του άσπρου σ’ όλη την επιφάνεια του γλυπτού, κερδίζει άλλες συναισθηματικές αποχρώσεις που παραπέμπουν στην αθωότητα και την τρυφερότητα.

Έτσι, παίζοντας αυτός, ο πομπός, με τους δέκτες της Τέχνης του, στέλνει αλλά και παίρνει μηνύματα, δημιουργώντας ένα καλλιτεχνικό σύμπαν, όπου η επικοινωνία δικαιώνει την ίδια την παρουσία της Τέχνης.

Άλλωστε, όπως είπε και ο ίδιος ο εικαστικός στους αποψινούς  θεατές του, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δουλειά του, «καμία Τέχνη δεν υφίσταται χωρίς τον αποδέκτη της. Εγώ τα έργα μου τα βλέπω σαν ευρήματα ανασκαφής του μέλλοντος. Εσείς τα βλέπετε και τα οικειοποιείστε με τη δική σας προσωπική ματιά, διευρύνοντας την εικαστική τους διάσταση».

Παρόντες στα εγκαίνια καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν και παλιότερα με τη Γκαλερί Παπατζίκου, πολύ ενδιαφέρον από τους επισκέπτες και απεριόριστη διάθεση από τον δημιουργό να μιλήσει για το έργο του, καταθέτοντας τις πολύτιμες απόψεις του για την Τέχνη.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας