Βέροια Πολιτισμός

“Ζυγός Ψυχοστασίας”. Παρουσιάστηκε με επιτυχία η ποιητική συλλογή της Μαρίας Πατακιά στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 15/5 στον φιλόξενο χώρο του Εκκοκκιστηρίου Ιδεών η παρουσίαση της δεύτερης ποιητικής συλλογής της Μαρίας Πατακιά «Ζυγός Ψυχοστασίας» (εκδόσεις Μελάνι, 2018). Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Εκκοκκιστήριο Ιδεών, οι Εκδόσεις Μελάνι και ο Ποιητικός Πυρήνας. Τη βραδιά άνοιξε ο Γιάννης Ναζλίδης με τον δικό του μοναδικό τρόπο, χαρακτηρίζοντας τη Μαρία Πατακιά ως ηρωίδα, η οποία ανάμεσα στις πολλές επαγγελματικές και προσωπικές της υποχρεώσεις, βρίσκει πάντα τον χρόνο και τον τρόπο να συνομιλεί με τον ουρανό.

Η διακεκριμένη και βραβευμένη μεταφράστρια Ιωάννα Αβραμίδου έκανε μια εκτενή και μεστή εισαγωγή στο έργο της ποιήτριας, αναλύοντας σε βάθος όλα τα σημεία κλειδιά της συλλογής: Ο ζυγός ψυχοστασίας δεν αποτελεί λεκτικό εύρημα της Μαρίας Πατακιά. Είναι μία νεκρική ζυγαριά η οποία κατασκευάστηκε στην αρχαιότητα από ελάσματα χρυσού και με την οποία ζύγιζαν την ψυχή μετά τον θάνατο. Ο συμβολισμός είναι περισσότερο και από προφανής. Είναι μία έμμεση αναφορά της ποιήτριας στην ανισορροπία της ζωής της μεταξύ δύο πατρίδων, γεγονός που της δημιουργεί μία πληθώρα αντιφατικών συναισθημάτων, τα οποία μοχθεί να ισορροπήσει μέσα από την ολοκληρωτική δύναμη του λόγου και δη του ποιητικού λόγου, ανέφερε η Ιωάννα Αβραμίδου κλείνοντας την εισήγησή της.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Καπετανάκης παρουσιάζοντας μια συνολική κριτική αποτίμηση του έργου της Μαρίας Πατακιά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: Η ποιήτρια παίζει με τις λέξεις, όχι όμως για να διασκεδάσει τις αισθήσεις της ή τις αισθήσεις μας, αλλά για να διασκεδάσει τον πόνο και τα αναπάντητα ερωτήματα της ύπαρξης. Οι λέξεις αποτελούν το αντίβαρο της σιωπής επάνω στον ζυγό ψυχοστασίας. Η σιωπή, όμως, θα αποδειχθεί ένας πολύ δυνατός αντίπαλος. Πρόκειται για έναν αγώνα αμφίρροπο, καθώς ο ζυγός άλλοτε γέρνει στη μια και άλλοτε στην άλλη κατεύθυνση χωρίς ποτέ να ισορροπεί.

Τέλος, για τη συλλογή μίλησε ο Δημήτρης Καρασάββας, ο οποίος μέσα από ένα προλογικό κείμενο, όπως χαρακτήρισε ο ίδιος την εισήγησή του, αναφέρθηκε συνοπτικά αλλά ουσιαστικά στο έργο της ποιήτριας: Η Μαρία Πατακιά επιχειρεί έναν διάλογο με τον αναγνώστη που αναζητά μια νέα ποιητική προσέγγιση στα πράγματα και μια νέα ποιητική εκφορά στον λόγο. Ο διάλογος αυτός κρίνεται γόνιμος, αφού η ποιήτρια φρόντισε μέσα από το παιχνίδι των λέξεων με τις σκέψεις να τον υποστηρίξει.

Η παρουσίαση έκλεισε με μια συνολική αποτίμηση της βραδιάς από τη Μαρία Πατακιά, η οποία απάντησε πρόθυμα στις ερωτήσεις του κοινού, αποκαλύπτοντας πτυχές της διαδικασίας γέννησης των ποιημάτων της και της ποιητικής δημιουργίας, εν γένει, μέσα σε ένα ζεστό κλίμα διαλόγου.

________________________________________

Ζυγός ψυχοστασίας:

Στο εξώφυλλο του βιβλίου: Έκθεμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Πρόκειται για νεκρικό ζυγό «ψυχοστασίας», δηλαδή σύμβολο του ζυγίσματος της ψυχής μετά τον θάνατο. Κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα π.Χ.

banner-article

Ροη ειδήσεων