Αλεξάνδρεια

Οι ομιλίες Ηλία Ιακωβίδη και Ευάγγελου Δόμανου της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Πλατύ

Ευάγγελος Δόμανος υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος  στην Π.Ε. Ημαθίας

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στην εκδήλωση  της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος θα σας πω λίγα λόγια από καρδιάς.

Η απόφαση μου να κατέβω ως υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές έγινε μετά από ώριμη σκέψη. Στα τόσα χρόνια εργασίας μου στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού προσπάθησα να βοηθήσω αυτόν που έχει ανάγκη χωρίς συμφέρον, γιατί πίστευα και πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις ανεξαρτήτου χρώματος και θρησκείας.

Υποψήφιος περιφερειάρχης είναι ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, ένας νέος άνθρωπος 37 ετών, ο οποίος σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Όλοι οι υποψήφιοι σύμβουλοι είναι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, επιστήμονες, άνθρωποι που έχουν δώσει και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να γίνει η κοινωνία μας καλύτερη. Δε θα πουν ποτέ ότι τα λαϊκά προβλήματα δεν είναι της αρμοδιότητάς τους.

Διεκδικούμε την καθολική παροχή υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσιών υγείας και προνοίας με την ανάπτυξη, τη στελέχωση και εξοπλισμό των αναγκαίων υποδομών και χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος. Είναι απαραίτητο να υπάρχει στην Κεντρική Μακεδονία ένα κρατικό κέντρο αποκατάστασης για τους φτωχούς που δε μπορούν να πάνε στα ιδιωτικά.

Το ΚΚΕ παλεύει για να δυναμώσει το εργατικό κίνημα, να δημιουργηθεί μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία, όλων αυτών που τα συμφέροντά τους βρίσκονται αντικειμενικά απέναντι από τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις τους. Αγωνίζεται ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Κάποιοι ρωτήσαν ένα σεβάσμιο πρόσωπο για το πώς πρέπει να φέρεται ένας εκπρόσωπος του λαού κι εκείνος τους απάντησε «πρέπει πρώτα απ’ όλα να απομακρύνει τελείως από τον εαυτό του τη φιλαργυρία, την υπερηφάνεια και την κενοδοξία. Να μην παρασύρεται από κολακείες, να μη τον θαμπώνουν τα δώρα, να διώχνει μακριά τον θυμό και τη μακροθυμία. Να τον χαρακτηρίζει η επιείκεια, η ανεκτικότητα, η φιλοστοργία και η φιλαδέλφεια. Μα πιο πολύ από κάθε τι άλλο να αποκτήσει βαθιά ταπείνωση.

Ελάτε να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά. Να αφήσουμε πίσω το δρόμο των συνεχών θυσιών για τα κέρδη των λίγων. Δίνουμε δύναμη στη δύναμή μας. Δυναμώνουμε τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης παντού. Σας ευχαριστώ για την προσοχή και υπομονή σας. Γεια σας και με τη νίκη.

Ηλίας Ιακωβίδης υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Αλεξάνδρειας

Συνδημότες και συνδημότισσες, φίλοι και φίλες, συνυποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σας καλωσορίζουμε στην αποψινή μας ομιλία στο Πλατύ, 11 μέρες  πριν από τις κάλπες των εκλογών στις 26 Μάη.

Στην «Λαϊκή Συσπείρωση» εξετάζοντας τα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο μας συνολικά, επικεντρώνουμε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες μας, όπως αυτά που αφορούν την ασφάλιση, την υγειονομική περίθαλψη, την εργασία, τους χαμηλούς μισθούς, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, καθώς επίσης και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας που συνδέονται με το επίπεδο και τους όρους ζωής του λαού της περιοχής μας. Τονίζουμε ιδιαίτερα το ξεκλήρισμα των αγροτών μας με απαξίωση δυναμικών καλλιεργειών, των οποίων κατέχουμε την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα παραγωγής τους και θα αναφερθώ στο αξιόλογο παράδειγμα αυτό των ζαχαρότευτλων, όπου με την υποβάθμιση και συρρίκνωση της καλλιέργειας καθώς και με την υποβάθμιση  της ΕΒΖ, που εδρεύει εδώ στο Πλατύ, καταδικάστηκε σε αφανισμό μια ολόκληρη αλυσίδα παραγωγής. Εδώ να σημειωθεί πως η πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ και σαφώς η υλοποίηση από τις Ελληνικές κυβερνήσεις, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης που διανύουμε, ήταν το ξεπούλημα των εναπομεινασών κρατικοσυνεταιριστικών οργανώσεων (ΕΒΖ, ΕΛΒΙΖ) με αποτέλεσμα να χαθούν και τα τελευταία υποτυπώδη στηρίγματα των αγροτοκτηνοτρόφων. Η πολιτική ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος και ξεπουλήματος των θυγατρικών της, που επέβαλλαν τα μνημόνια, αποτελούν πλήγμα για τους αγροτοκτηνοτρόφους, για τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες βιομηχανίες και συνολικότερα για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

Επίσης, μέσα από την καθημερινότητά μας, διαφαίνεται και η εικόνα της κρίσης από την συρρίκνωση και το κλείσιμο δομών. Στο Πλατύ συγκεκριμένα είδαμε το κλείσιμο του Α.Τ Πλατέος που πλέον λειτουργεί ως αστυνομικός σταθμός. Μιλάμε για μία μεγάλη ακτίνα περιοχών που είχε στην αρμοδιότητα της η υπηρεσία για την παροχή ασφάλειας στους κατοίκους που είναι ελλιπώς επανδρωμένη και να σημειωθεί δε ότι το διάστημα αυτό στον αντίποδα υπήρχε αύξηση εγκληματικότητας. Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο ότι το Πλατύ είναι ο κεντρικότερος σιδηροδρομικός κόμβος που ενώνει σιδηροδρομικά όλη την Ελλάδα ενώ οι πολιτικές επιλογές των κομμάτων εξουσίας, από τα οποία προέρχονται οι άλλοι 4 επικεφαλής υποψήφιοι δήμαρχοι, κατάφεραν την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και την υποβάθμιση συνολικά του οργανισμού, όπως και τοπικά του σταθμού στο Πλατύ. Η συγκοινωνία και η μεταφορά εμπορευμάτων για εμάς θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τα συμφέροντα του λαού και όχι στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας βιομηχάνων.    Όσο για τους νέους και τις νέες, του Δήμου Αλεξάνδρειας, που νιώθουν αποκλεισμένοι λόγω των πολιτικών επιλογών, σε τοπικό αλλά κι εθνικό επίπεδο, τους λέμε πως δεν γίνεται το 2019 να ζούμε χωρίς δικαιώματα και να επαναπαυόμαστε με επιδόματα, τη λογική των «ελάχιστων», των «κατώτατων» μισθών αλλά και της «μαύρης» εργασίας, που στόχο έχουν να εξισώσουν προς τα κάτω τα δικαιώματά µας, ενώ θα τονίσω ότι το βασικό μέλημά μας είναι, μέσα από την ανάπτυξη παραγωγής & επιστήμης, να εξασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο ζωής για μια κοινωνία όπου η σημερινή γενιά θα ζει αξιοπρεπώς.

Εδώ από το Πλατύ καλούμε τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες της περιοχής μας να κλείσουν τα αυτιά τους στις “σειρήνες” που προεκλογικά μοιράζουν κάθε λογής γνωστά ταξίματα, τακτική που την έχουν ψηλά στην προεκλογική τους ατζέντα, που μόνο στόχο έχουν να υφαρπάξουν τις ψήφους και να εγκλωβίσουν συνειδήσεις.

Εμείς, ο συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δεν ασπαζόμαστε τη λανθασμένη άποψη ότι οι δημοτικές εκλογές δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Η ζωή μας έχει αποδείξει και συνεχίζει να μας αποδεικνύει το αντίθετο. Περιφέρειες και δήμοι έχουν στην αρμοδιότητά τους υπηρεσίες κρίσιμες για τη ζωή των εργαζομένων και του λαού και είμαστε σίγουροι ότι όλοι αυτοί οι επίδοξοι δήθεν «ανεξάρτητοι», διεκδικητές του δήμου Αλεξάνδρειας, στην πράξη θα κάνουν ό,τι και οι προηγούμενοι, θα εφαρμόσουν κατά γράμμα τις ίδιες πολιτικές. Καλούμε τον κόσμο στο Πλατύ να μην πιστέψει στο δήθεν ανεξάρτητο που πουλάνε οι άλλοι τέσσερις συνδυασμοί. Λένε ψέματα όσοι αποκρύπτουν το γεγονός ότι εκφράζουν συγκεκριμένες πολιτικές.

Είναι γνωστό, κι αν δεν είναι πρέπει να γίνει γνωστό, οτί οι άλλοι τέσσερις επικεφαλής έχουν σύνδεση πολιτική μεταξύ τους. Οι τρεις εκ των τεσσάρων προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ και υπηρέτησαν στην τοπική διοίκηση αλλά και την κεντρική εξουσία ενώ ο τέταρτος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος έχει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ (!) και μέχρι πρότινος συμμετείχε στην απερχόμενη διοίκηση του Δήμου Αλεξάνδρειας. Όπως σε κεντρικό επίπεδο κυβέρνησαν τα κόμματα τους μαζί, κι έφεραν τα μνημόνια, έτσι και σε τοπικό επίπεδο οι συνεργασίες τους ήταν απροκάλυπτες και ουσιαστικά τα εφάρμοσαν.

Φίλες και φίλοι

 Η μόνη πραγματικά διαφορετική δύναμη απέναντι σε όλους τους άλλους είναι το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζεται από το ΚΚΕ. Είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει και να ενισχυθεί η Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο και την Περιφέρεια, γιατί όσο περισσότεροι εκλεγμένοι δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με τα ψηφοδέλτια της τόσο δυναμώνει η λαϊκή αντιπολίτευση. Το έχουν αποδείξει με την δράση τους οι 5 κομμουνιστές δήμαρχοι. Σε Καισαριανή, ο Ηλίας Σταμέλος,  στο Χαϊδάρι, ο Μιχάλης Σελέκος, στην Πετρούπολη, ο Βαγγέλης Σίμος, στην Ικαρία, ο Στέλιος Σταμούλος και στην  Πάτρα, ο Κώστας Πελετίδης. Δυναμώνοντας την «Λαϊκή Συσπείρωση» σημαίνει ότι πολλαπλασιάζονται οι δυνάμεις που θα συγκρουστούν με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, που θα μπουν μπροστά και θα διεκδικήσουν μαζί με το λαό μέτρα στήριξης κι ανακούφισης των εργατικών – λαϊκών οικογενειών από τα χαράτσια και την άγρια φορολογία, για να μην περάσουν οι πλειστηριασμοί, για να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στην προσχολική αγωγή, για το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για τους εργαζόμενους στους δήμους, για έργα και υποδομές αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας, ελεύθερους χώρους για το λαό, για διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και τα συμφέροντα του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, όπως αναφέρθηκα και σε προηγούμενες ομιλίες,

Θέτουμε ως κύρια και πρώτης γραμμής ζητήματα:

 Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, με μισθό που να ικανοποιεί τις ανάγκες. Το δικαίωμα στο δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην αξιοπρεπή σύνταξη.

Το δικαίωμα της νεολαίας για ολόπλευρη και δωρεάν μόρφωση, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό.

Την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες.

Την εφαρμογή μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζόμενων και ειδικότερα των γυναικών.

 

Διεκδικήσαμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

 Την μείωση των δημοτικών τελών και χαρατσιών στα λαϊκά νοικοκυριά του δήμου καθώς και στα τιμολόγια του νερού ενώ διεκδικούμε τη δημόσια και δωρεάν κάλυψη σε αναγκαίες υποδομές για το λαό σε ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση.

Την καθολική παροχή υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας, με την ανάπτυξη, στελέχωση και εξοπλισμό των αναγκαίων υποδομών και χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος.

Την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων & την κρατική χρηματοδότηση για τους φορείς και τα σωματεία που οργανώνουν αυτές τις αναγκαίες δραστηριότητες στις γειτονιές και τις πόλεις.

Τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών. Την πρόσληψη του αναγκαίου για τη λειτουργία τους προσωπικού.

Την προστασία του περιβάλλοντος σε ατμόσφαιρα, νερό, πράσινο, ελεύθερους χώρους και παράλληλα προτείνουμε λύσεις για την σωστή αντιμετώπιση της καταπολέμησης των κουνουπιών, που αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα της περιοχής.

Επίσης:

 Αναδείξαμε και προτείναμε λύσεις για το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης με την κακή κατάσταση του όρχου Οχημάτων – Μηχανημάτων αλλά και το σοβαρό θέμα στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε μια υγειονομική βόμβα.

Προβάλλαμε την αναγκαιότητα για αντικατάσταση των παλαιών δικτύων ύδρευσης, των ζητημάτων προστασίας καθώς και των αναγκαίων μέτρων και έργων, στο δήμο μας, για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κ.λπ.)..

Βρεθήκαμε δίπλα στους αγώνες των αγροτών για τις τιμές των προϊόντων, τις αποζημιώσεις και τα φθηνά καύσιμα.

Σε όλα αυτά λοιπόν που προαναφέρθηκα έχω την εξής ερώτηση: Θα αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά παντού, για ν’ ανοίξει επιτέλους ο δικός μας δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών ή θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που αποδεδειγμένα φέρνει νέα δεινά και καταστροφές;

Η απάντηση είναι μια. Με το ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, που στηρίζει το ΚΚΕ, απευθύνουμε  κάλεσμα για την ενίσχυση ώστε να έχουμε περισσότερους δημάρχους και συμβούλους στην τοπική διοίκηση, περισσότερους ευρωβουλευτές με το ΚΚΕ, που θα αποτελούν τη λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και θα σταθούν στο πλάι του λαού, ώστε από την επόμενη μέρα, που τα προβλήματα και οι ανάγκες του λαού θα είναι μπροστά μας, να μπορεί να παλέψει από καλύτερες θέσεις, να ενταθεί η διεκδίκηση για μέτρα ανακούφισης, να μπορούμε να απαντήσουμε στην ενιαία επίθεση που δέχονται η ζωή και τα δικαιώματά μας, να βάλουμε εμπόδια και να καθυστερήσουμε αντιλαϊκά μέτρα, να ανοίξουμε το δρόμο για να εφαρμοστούν ριζικές αλλαγές έτσι ώστε να αυξηθεί το επίπεδο της ποιότητα ζωής των πολιτών.

Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες στα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” είναι αμετακίνητοι στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού και απαντούν χωρίς μισόλογα, χωρίς περιστροφές. Είναι άνθρωποι που προέρχονται κι από άλλους πολιτικούς χώρους, που συμπορεύονται όμως με το ΚΚΕ στον αγώνα, στο κίνημα, στις εκλογές και θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και την επόμενη μέρα των εκλογών.

Στις 26 Μαΐου γυρίστε την πλάτη στη λογική του μικρότερου κακού και τιμωρήστε τους ρίχνοντας στην κάλπη τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Δήμους και Περιφέρειες και του ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές,.

Σας ευχαριστώ πολύ.

banner-article

Ροη ειδήσεων