Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Η κεραμίστρια Αγγελική Παπαδοπούλου και το κόσμημα στο «εκτός χάρτη»  – Μια διαδραστική προσέγγιση

Δήμητρα Σμυρνή

Στο καφέ «εκτός χάρτη» της Βέροιας για μια ακόμη φορά μορφές τέχνης συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον.

Αυτήν τη φορά  η παρουσία της καταξιωμένης κεραμίστριας Αγγελικής Παπαδοπούλου, που με τα κεραμικά της κοσμήματα δίνει μια άλλη αίσθηση για τη σχέση τους με το σώμα, ήταν πραγματικά ιδιαίτερη, αφού η ίδια έδωσε μέσα από λόγο και εικόνα την εξέλιξη της κεραμικής στη δική της καλλιτεχνική πορεία, αλλά και μια άμεση επαφή με τα έργα της, που το  γυναικείο ακροατήριο είχε την ευκαιρία να τα φορέσει ως κοσμήματα πια.

Για την εικαστικό η γκαλερίστα Βίκυ Παπατζίκου είπε πως τη γνώρισε πρόσφατα, ξέροντας βέβαια από χρόνια τη θέση που κατέχει στον τομέα της κεραμικής τέχνης, και πως, αφού τη συνδέουν μαζί της οι ίδιοι κώδικες επικοινωνίας, η σημερινή της παρουσία στο «εκτός χάρτη» προαναγγέλλει μια μεγάλη έκθεση της κεραμίστριας που θα ακολουθήσει στο μέλλον.

Με σπουδές στην Ιταλία και ταξίδια ενημέρωσης, διαλέξεων, σεμιναρίων και εκθέσεων σ’ ένα μεγάλο διεθνές εύρος, από την Ισπανία μέχρι την Κίνα, η Αγγελική Παπαδοπούλου, πριν φέρει σε άμεση επαφή το κοινό με τα κοσμήματά της, θεώρησε αναγκαίο ένα αφηγηματικό ταξίδι καλλιτεχνικής περιδιάβασης στους χώρους και στις χώρες που διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική της πορεία.

Έτσι, αφού ξεκίνησε από τη σφαίρα, που αποτέλεσε αισθητική αφετηρία για την κεραμική της, πέρασε στο επόμενο βήμα, καθώς ήρθε σε επαφή με ξένες κουλτούρες, ανακαλύπτοντας τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης.

Ενώ τα τελευταία χρόνια ζει στα Γιαννιτσά, όπου το Εργαστήρι της «Κεραμική χωρίς όρια» συγκεντρώνει μαθητές κάθε ηλικίας αλλά και ΑμεΑ, που της δίνουν μια άλλη ευρύτητα δημιουργικής πνοής, θέλησε να αναλύσει μέσα από λόγο και εικόνα τις εμπειρίες που είχε μέσα από ταξίδια- σταθμούς της τέχνης της.

Αφετηρία η Λήμνος, όπου ο ζωγράφος Νικόλας Μπλιάτκας την προσκαλεί να δημιουργήσει, με έμπνευση τον τόπο, κι εκείνη περνά από τη σφαίρα στις ευφυείς «μακαρούνες» της, που αποτελούν τα πρωταρχικά μοτίβα σύνθεσης των κοσμημάτων της.

Ο πηλός μετατρέπεται στα χέρια της από ένα εύπλαστο γήινο υλικό σε ελαφρύ φινετσάτο κόσμημα, που έχει τη δυνατότητα να αλλάζει με την κίνηση και να παίρνει διάφορες μορφές.

Καθώς τα ταξίδια πολλαπλασιάζονται, με μοναδική εμπειρία αυτήν της Κίνας, τα κοσμήματα τα διαδέχονται μικρά και μεγαλύτερα γλυπτά, που μπορούν να τοποθετηθούν και να κοσμήσουν και  τους τοίχους.

Τουρκία, Ταϊλάνδη, Σερβία, Τυνησία, Ουγγαρία, Αγγλία, Ισπανία, είναι ταξίδια που της δίνουν την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με λαούς και καλλιτέχνες που διαμορφώνουν την καλλιτεχνική της ταυτότητα.

Η επιστροφή στην Πέλλα της δίνει τη δυνατότητα, πλούσια πια σε εμπειρίες, όχι μόνο να διδάξει και να δημιουργήσει στο χώρο αυτό ένα μικρό κεραμικό σύμπαν, αλλά και να προχωρήσει σε σεμινάρια, με πρόσκληση καλλιτεχνών από το Εξωτερικό, πλουτίζοντας την πολιτιστική ζωή του τόπου.

Τελειώνοντας η Αγγελική την αφήγηση με τις πολλές υποστηρικτικές διαφάνειες που τη συνόδευαν, όχι απλά προέτρεψε, αλλά κυριολεκτικά απαίτησε να φορεθούν τα κοσμήματά της. Κυρίες και δεσποινίδες, λοιπόν, είχαν την ευκαιρία να τα φορέσουν και μάλιστα να ποζάρουν με χάρη στο φακό.

Φωτογραφίες: faretra.info

  

banner-article

Ροη ειδήσεων