Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο της Βίκης Δράκου “Βικτωρία” – Βιβλίο μνήμης με άρωμα Ανατολής

Δήμητρα Σμυρνή

Στο «εκτός χάρτη» παρουσιάστηκε απόψε το βιβλίο της Βίκης Δράκου «Βικτωρία», με την υποστήριξη του Ομίλου Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας και του Βιβλιοπωλείου Ηλιοτρόπιο.

Για το βιβλίο, που έχει ως ηρωίδα τη γιαγιά της συγγραφέως, την πολίτισσα Βικτωρία, μίλησαν η Αγγελική Χριστέλη, γραμματέας του Ομίλου, η φιλόλογος Χρυσάνθη Τσιουτσιουλικλή, η φιλόλογος Βίκη Παπαθανασίου, η οικονομολόγος Χριστίνα Βέλλου  και η ίδια η συγγραφέας.

Ξεκινώντας με το βιογραφικό της συγγραφέως η Αγγελική Χριστέλη, έδωσε τον πυρήνα του βιβλίου, που είναι η γνώση της Ιστορίας μέσα από την κατάθεση της μνήμης.

Με σταθμούς τα γεγονότα του’22, του ’55 και του ’63 που αφελλήνισαν την Ανατολή, περιγράφεται με ενάργεια ένας κόσμος ολοζώντανος που χάθηκε, κόσμος από τραγούδια, λέξεις, εικόνες και μυρωδιές είπε η Αγγελική Χριστέλη.

Η Χρυσάνθη Τσιουτσιουλικλή έδωσε στοιχεία της δομής και του χαρακτήρα του βιβλίου, χαρακτηρίζοντάς το ως έργο ζωής, βαρειά οφειλή σ’ αυτούς που χάθηκαν αλλά και σ’ αυτούς που έμειναν.

Στιςαφηγήσεις που καλύπτουν την ατμόσφαιρα της Ανατολής αλλά και τη ζωή της οικογένειας στη Θεσσαλονίκη, κυρίαρχη είναι η μορφή της Βικτωρίας, που ζωντανεύει με τριτοπρόσωπη αφήγηση.

Η Βίκη Παπαθανασίου μίλησε για ένα βιβλίο συναρπαστικό, όπου η μνήμη δοσμένη με τη ντοπιολαλιά της εποχής πετυχαίνει μια μοναδική αμεσότητα, καθώς στηρίζεται στην εμβέλεια της αποτύπωσης του προφορικού λόγου.

Η Χριστίνα Βέλλου έδωσε λεπτομέρειες της γοητευτικής πολίτικης κουζίνας και η συγγραφέας, Βίκη Δράκου, έκλεισε τη βραδιά, μετά από πολλά αποσπάσματα του βιβλίου που διαβάστηκαν.

Το βιβλίο της είναι μια παρακαταθήκη για τη χαμένη Ρωμιοσύνη, ένα έργο ζωής που αφορά την οικογένειά της αλλά και μια ολόκληρη εποχή, που οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν, καθώς στις σελίδες του ζωντανεύει η εκρηκτική γιαγιά Βικτωρία αλλά και ένας κόσμος χαμένος για πάντα κατέθεσε ολοκληρώνοντας η συγγραφέας.

Η βραδιά πέρα από πνεύμα όμως διέθετε και ανατολίτικες λιχουδιές, που γεύτηκαν όσοι παρακολούθησαν τη βιβλιοπαρουσίαση.

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας