Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας – Χορεύοντας στους δρόμους του νερού και της παράδοσης – Μια εντυπωσιακή βραδιά

Δήμητρα Σμυρνή

Ύμνος στην παράδοση κι αυτήν τη φορά η βραδιά του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας.  Βραδιά πλούσια σε ηχοχρώματα, με το χορό και τη μουσική να αποτελούν τον κορμό της εκδήλωσης και το λόγο να έρχεται να δέσει με τη μουσική και τη λιτή θεατρική δράση σ’ ένα καλοδουλεμένο σύνολο.

Η εκδήλωση, αποτέλεσμα χρονοβόρας και απαιτητικής προετοιμασίας από τη μεριά του Λυκείου, αντάξια των προσδοκιών του κοινού που γέμισε το Χώρο Τεχνών της Βέροιας για να την παρακολουθήσει, ήταν αυτήν τη φορά αφιερωμένη στο νερό και στις διάφορες μορφές του, με τις οποίες ο άνθρωπος έχει συνδέσει από την αρχή της ύπαρξής του τη ζωή του.

Το νερό πηγή ζωής, το νερό δρόμος ταξιδιού, καταστροφή και ίαση, και πάνω απ’ όλα το νερό δρόμος πολιτισμού.

Με παρόντα τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων και ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Λεωνίδας Ακριβόπουλος μίλησαν για την σημαντική παρουσία του Λυκείου στην πόλη, συλλόγου που αποτελεί κυριολεκτικά κιβωτό πολιτισμού. Η Πρόεδρος του Λυκείου Έλλη Μάλαμα είπε προλογίζοντας για τη φετινή εκδήλωση:

«Τα έθιμα, τα τραγούδια και οι χοροί ενός λαού είναι στοιχεία της παράδοσης που φανερώνουν τις αξίες του. Ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελεί σεβασμό στον ίδιο τον άνθρωπο και αποτελεί στοιχείο πολιτισμού. Η ζωοδόχος πηγή του περιβάλλοντος, το νερό, σύμβολο ζωής, αφθονίας και κάθαρσης, έχει ενσωματωθεί στην παράδοσή μας με ποικίλους τρόπους.»

Ευχαριστώντας τους φορείς με τους οποίους συνδιοργανώθηκε η εκδήλωση -Δήμο Βέροιας, ΚΕΠΑ, ΔΕΥΑΒ, ΠΟΕ ΔΕΥΑ –  τον τύπο, τους εθελοντές, τους γονείς των παιδιών, τους μικρούς και μεγάλους χορευτές και τους ακούραστους δασκάλους τους, την αφηγήτρια-παρουσιάστρια της εκδήλωσης και τις κυρίες του Λυκείου, που έχουν ταχθεί να υπηρετούν το θεσμό, η κ. Μάλαμα άφησε την ίδια την παράσταση να μιλήσει για τον κόπο, τη συνέπεια και την ποιότητα, που πάντα χαρακτηρίζουν τις εκδηλώσεις του Λυκείου.

Με εντυπωσιακές στολές γεμάτες χρώματα, που παρέπεμπαν στους τόπους όλης της Ελλάδας, από την Κρήτη μέχρι την ακριτική Φλώρινα κι από την Ήπειρο μέχρι την Θράκη και τον Πόντο, οι μελωδίες γέμισαν το χώρο και οι χορευτές, άλλοτε επιβλητικοί, άλλοτε τρυφεροί και ανάλαφροι, μικροί και μεγάλοι, ξεδίπλωσαν τη δεξιοτεχνία τους ενθουσιάζοντας το κοινό με τις εναλλαγές τους.

Πλάι στο χορό η θεατρική δράση να σχηματίζει εικόνες, όπως η πομπή ενός αγιασμού, η περπερούνα, ο αποχαιρετισμός της ξενιτιάς… Και ο λόγος να έρχεται κι αυτός να συμπληρώσει την αίσθηση της μουσικής και του χορού, με την εικόνα του νερού στην οθόνη, σε προσεγμένες διαφάνειες, ποτάμια και ρυάκια να κυλούν, που υπενθύμιζαν νοερά τον τίτλο της εκδήλωσης «Όπως κυλάει το νερό, τα βήματα να τρέξουν».

Έξοχοι οι χορευτές, οι μεγάλοι με την πείρα και το αποδεδειγμένο ταλέντο τους, αλλά και οι μικροί με τη χαριτωμένη αθωότητά τους και το πείσμα να ενσωματωθούν στο σύνολο.

Έξοχοι οι μουσικοί, το σχήμα «Μπρατίμια», καθοριστική με την παρουσία των υπογραμμίσεων του λόγου η παρουσία της Μαρίας Λαδά, και φυσικά αρχιτέκτονες του δρώμενου στην κυριότερη έκφρασή του, το χορό, οι τρεις κορυφαίοι στο είδος τους χοροδιδάσκαλοι, Ζωή Βεσυροπούλου, Κώστας Νικολαΐδης και Γιώργος Κελεπούρης, που είχαν και την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς.

Βραδιά πραγματικά εντυπωσιακή, που την επισφράγισε το ατέλειωτο χειροκρότημα, δικαιώνοντας τον κόπο όσων την εμπνεύστηκαν και όσων δούλεψαν γι’ αυτήν!

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας