Εκδήλωση - προβολή του ντοκιμαντέρ του Ν. Ασλανίδη "Η Μπάντα" στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών

Η Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ποντίων διοργανώνει εκδήλωση-προβολή του ντοκιμαντέρ του Ν. Ασλανίδη "Η Μπάντα", την Πέμπτη 2 Μαΐου 7.30μμ στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ.
Το ντοκιμαντέρ αφορά την απίστευτη ιστορία του Γιάννη Παπαδόπουλου, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που επιστρατεύτηκε βίαια από τον Τοπάλ Οσμάν.

Η ορχήστρα αυτή αποτελούνταν από δεκατρείς Έλληνες και τρεις Τούρκους. Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες. Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσε εντολή και σφαγιάστηκε όλη η ορχήστρα. Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική.

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν από τα παιδιά και τα εγγόνια του Γιάννη Παπαδόπουλου με τη συμμετοχή 80 ηθοποιών και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Γιαννιτσών.

Η δημοσιογραφική έρευνα και η σκηνοθεσία για το ντοκιμαντέρ έγινε από τον δημοσιογράφο Νίκο Ασλανίδη, ενώ το επιμελήθηκαν ιστορικά ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο Θεοδόσης Κυριακίδης και ο Λάζαρος Βασιλειάδης.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε στο 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η προβολή γίνεται δωρεάν.

Το κρασί είναι χορηγία του Γ.Ε. Φούντη

Εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΚΑΔΕΗ,

Η πρόεδρος                                   Η γραμματέας

Βάσογλου Ζαριφή                          Πιπερίδου Ελισάβετ

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 29702 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια