Βέροια Παιδεία

Περί επιχειρηματολογίας – Πρωτιές στους αγώνες για την Ομάδα του  2ου ΓΕΛ Βέροιας

Από τις καθηγήτριες  –  εκπαιδεύτριες  Μπαράκου Μαρίζα  και Δεδικούση Μαρία, της  ομάδας επιχειρηματολογίας του 2ου ΓΕΛ Βέροιας, η οποία στους σχετικούς αγώνες  κατέλαβε δύο πρώτες  θέσεις και μία δεύτερη και μάλιστα ανάμεσα σε 22  σχολικές ομάδες Λυκείων της Κ. Μακεδονίας,  πήραμε το κείμενο που ακολουθεί.

Βέβαια, οι εκπαιδεύτριες έχουν κάθε λόγο να είναι περήφανες για την επιτυχία της ομάδας τους , όπως και  οι μαθητές που συμμετείχαν σ’ αυτήν, η πεντάδα «φωτιά» – όπως οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται-  ύστερα απ’ αυτή τη μεγάλη τους επιτυχία. Επιτυχία που πιστώνεται φυσικά και στο ίδιο το σχολείο.

far

Ο Μάρτιος  του 2019 ήταν για την ομάδα επιχειρηματολογίας του σχολείου μας ,του 2ου ΓΕΛ Βέροιας , ένας μήνας  γεμάτος σκληρή προσπάθεια εκτός σχολικού  ωραρίου, συλλογικότητα,  συνέπεια, προκλήσεις, διαφωνίες, αγωνία ,ανακούφιση και απερίγραπτη ευτυχία.

Η πεντάδα «φωτιά» – όπως αυτοαποκαλούνται- που αποτελείται από τους μαθητές της Β’ Λυκείου Σπυριδωνίδη Γιώργο, Αλαγκιοζίδου Εβελίνα, Καπετάνου  Μαρίνα, Νικολαΐδου Βασιλική και Λεβέντη Χρήστο έδωσαν πολλούς καλούς  αγώνες και έφτασαν πολύ ψηλά χάρη στην ομαδικότητα, το πάθος τους και το υψηλό γνωστικό  τους επίπεδο αποσπώντας τα συγχαρητήρια όλων.

Στους Αγώνες  Λόγου-Αντιλόγου  που διοργάνωσε η Δ/νση  Β/θμιας Εκπ/σης  Ν.Ημαθίας στις 5 Μαρτίου 2019 κατέλαβαν την πρώτη θέση σε επίπεδο νομού.  Στη συνέχεια στις 21 Μαρτίου 2019 στην τελική φάση των αγώνων μεταξύ των νικητών  των τριών νομών (Πέλλας, Ημαθίας , Πιερίας) κατέλαβαν για δεύτερη φορά την πρωτιά. Τέλος στους  4ους Περιφερειακούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας Κ. Μακεδονίας, που διεξήχθηκαν στην Θεσσαλονίκη στις 30 Μαρτίου 2019 κατέλαβαν την 2η θέση ανάμεσα σε 22 ομάδες, και συμμετείχαν στον τελικό που έγινε ενώπιον όλων με θέμα « Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό’’.

Τα θέματα που διαχειρίστηκαν με επιτυχία τα παιδιά στους αγώνες αυτούς απαιτούν υψηλό επίπεδο γνώσεων ,συνθετική, αναλυτική και κριτική ικανότητα, συνεργατικό πνεύμα, ορθή επιχειρηματολογία, εύστοχη τεκμηρίωση, δυνατή αντίκρουση και ευγενές ύφος  μέσα σε αυστηρό πλαίσιο χρόνου. Ο κάθε ομιλητής σε 4-6 λεπτά πρέπει να επιχειρηματολογήσει πάνω στην θέση της ομάδας  και να δεχτεί ταυτόχρονα ερωτήσεις, στις οποίες θα πρέπει να απαντήσει ικανοποιητικά. Όλοι οι ομιλητές κρίνονται σε κάθε αγώνα από τριμελή κριτική επιτροπή που βαθμολογεί την ποιότητα της επιχειρηματολογίας τους, το ύφος, την ομαδικότητα, την γνώση και τήρηση  των  κανόνων του αγώνα και την ευστοχία των ερωτήσεων και απαντήσεων τους.

Ευχαριστούμε στην προσπάθεια αυτή την Διευθύντρια του σχολείου μας, Κορδονίδου Ελισάβετ για την έμπρακτη  στήριξη της  και την πίστη της στην ομάδα καθώς και τον Σύλλογο Διδασκόντων για την συνεργασία και τη διευκόλυνση τις μέρες των αγώνων.

Για εμάς  τις εκπαιδεύτριες και τα παιδιά της ομάδας  η επιχειρηματολογία είναι ένα ευγενές αγώνισμα ψυχής, ηθικής, ομαδικότητας, δομημένης σκέψης και αγάπης για την γλώσσα. Μαθαίνουμε να επιζητούμε την πολυφωνία, να σεβόμαστε την γνώμη του άλλου, να επεξεργαζόμαστε κάθε γεγονός και ιδέα πολύπλευρα. Μαθαίνουμε πως πρέπει να παλεύουμε για να ακουστεί κάθε σκέψη γιατί αυτό είναι η ιδανική δημοκρατία.

Η διαδρομή αυτή με την ομάδα μας πρόσφερε σε όλους τρομερές συγκινήσεις. Καμαρώνουμε όλοι για τα παιδιά  αυτά που με όπλα το μυαλό, την ψυχή και την αγάπη τους για την ομάδα και το πρόγραμμα πρόσφεραν σε όλους μας στιγμές ειλικρινούς ευτυχίας.

Ευχόμαστε από καρδιάς οι ζωές τους να είναι γεμάτες ωραίους αγώνες, εκλεκτές συγκινήσεις και πολύτιμες διακρίσεις.

Οι υπεύθυνες του προγράμματος

Μπαράκου Μαρίζα

Δεδικούση Μαρία

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας