Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα του Μανόλη Ξεξάκη “Το Θέατρο της Οικουμένης” – Χαρτογράφηση της μικρότητας του κόσμου μας

Δήμητρα Σμυρνή

Στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα  του Μανόλη Ξεξάκη «Το Θέατρο της Οικουμένης», ένα βιβλίο σύλληψης και καταγραφής ιδεών και πληροφοριών μ’ έναν πρωτότυπο και ελκυστικό τρόπο

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Εκκοκκιστήριο και τον Ιανό σε συνεργασία με τον ΣΟΦΨΥ Ημαθίας

Το βιβλίο παρουσίασαν ο Κων/νος Αρώνης, αρχιτέκτονα, εικαστικός και συγγραφέας και η Αλεξάνδρα Μυλωνά, συγγραφέας και σκηνοθέτιδα.

Ο Γιώργος Σαλιάγκας, Πρόεδρος του ΣΟΦΨΥ, έκανε ένα σύντομο πορτρέτο του συγγραφέα που τον γνωρίζει από παλιά, μιλώντας για τον σπάνιο χαρακτήρα του αλλά και την ικανότητά του στη γραφή. « Πρόκειται για μια γραφή που διεισδύει στην ψυχή, αυτήν την ψυχή που εμείς προσπαθούμε να γιατρέψουμε ως ΣΟΦΨΥ» κατέληξε.

Ποιητικά απέδωσε το πορτρέτο του καλεσμένου του ο Γιάννης Ναζλίδης καταλήγοντας για το βιβλίο «Το Θέατρο της Οικουμένης είναι αυτό που βλέπεις με κλειστά μάτια».

Ο Κων/νος Αρώνης, μιλώντας για τον άνθρωπο Ξεξάκη αρχικά, άνθρωπο ανήσυχο από τα φοιτητικά του χρόνια στα οποία τον γνώρισε, πέρασε στο βιβλίο του, τον πρώτο από τους τρεις τόμους που εκδόθηκε, ένα βιβλίο που μοιράζεται τον πλούτο του με τον αναγνώστη, πλούτο που συνέλεξε ο Ξεξάκης, ένας Απόστολος της Οικουμένης, ένας περιηγητής της ζωής, όπως τον χαρακτήρισε.

«Το βιβλίο αποτελεί έναν αέναο κύκλο επικοινωνίας ανάμεσα στον αναγνώστη και τον συγγραφέα,  μεταδίδοντας πληροφορίες μαζεμένες με απίστευτη λεπτομέρεια κι έναν ελκυστικό κινηματογραφικό τρόπο» ολοκλήρωσε ο Αρώνης.

Την εικόνα του βιβλίου έδωσαν πληρέστερα  χαρακτηριστικά αποσπάσματα που διάβασε με εξαιρετική φωνή και σκηνική παρουσία η Αλεξάνδρα Μυλωνά.

Ο Μανόλης Ξεξάκης έδωσε με μοναδικό τρόπο όχι μόνο το στίγμα του βιβλίου του με τη φράση «αποτελεί μια προσπάθεια χαρτογράφησης της μικρότητας του κόσμου μας», αλλά και τη σχέση του με τη γραφή.

Τι είναι η γραφή, ποια είναι τα μονοπάτια της, ποια είναι η γλώσσα και ποια η σχέση της με τα πράγματα, ποια είναι η δύναμη της λέξης και ποια τα όριά της, σε ποια τεχνάσματα μπορεί να καταφύγει ο συγγραφέας;

«Έβαλα παντού δολώματα και κλειδιά, συνδέοντας την αφήγηση με την πληροφορία που ήθελα να περάσω και που ήταν ο κύριος στόχος μου» είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο συγγραφέας ολοκληρώνοντας.

Το πηγαίο χιούμορ του, η ειλικρίνεια αλλά και η διαφορετική οπτική αντιμετώπισης των πραγμάτων της ζωής και της αφήγησης προκάλεσαν στο κοινό ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγγραφέα αλλά και για το βιβλίο του.

Φωτογραφίες:  faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων