Κόσμος

Έφτασε στα Σκόπια ο Τσίπρας – Οι διμερείς συμφωνίες που θα υπογραφούν

Σε εξέλιξη είναι η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Νωρίτερα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο των Σκοπίων η εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι.

Αμέσως μετά την υποδοχή στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, η ελληνική αποστολή κατευθύνθηκε στο κτίριο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή, παρόντος του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Στις συναντήσεις που θα έχουν σήμερα οι δύο πλευρές θα εξεταστεί και η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αν και το κύριο στίγμα που οι δύο πλευρές επιζητούν να αναδειχθεί είναι αυτό της οικονομικής συνεργασίας και των προοπτικών ανάπτυξης και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα, την Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται, μεταξύ άλλων, να εξεταστούν ζητήματα που έχουν ανακύψει όπως τα εμπορικά σήματα που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία» ή «μακεδονικός» και ήδη έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα οι οινοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας.

Μετά την συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ θα ακολουθήσει η υπογραφή διμερών Συμφωνιών και στη συνέχεια, γύρω στο 12.30 θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις στον Τύπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ως επί το πλείστον θα υπογραφούν κείμενα που έχουν κατά χαρακτήρα δήλωσης προθέσεων και ορισμού των πεδίων επί των οποίων ανοίγεται προοπτική συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ειδικότερα, δύο είναι οι διμερείς συμφωνίες που θα υπογραφούν

-Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας

– Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Επίσης, αναμένεται να υπογραφούν:

– Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών – το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας

– Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.

– Μνημόνιο Συνεργασίας των Υπουργείων Μεταφορών.

– Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανοφσε.

Τον έλληνα πρωθυπουργό συνοδέουν στην αποστολή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η Υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Επιχειρηματική αποστολή

Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από πολυάριθμη επιχειρηματική αποστολή (πάνω από 80 εκπροσώπους επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα) που θα καλύπτει μεγάλο φάσμα τομέων όπως των κατασκευών, ενέργειας, τροφίμων, βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών, ενώ θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα χαιρετίσουν οι δύο Πρωθυπουργοί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες από τη βόρεια Ελλάδα τόνισε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί και οφείλει να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας μετά και τη θετική δυναμική που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Στόχος του φόρουμ είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και να υπογραφούν και σχετικές συμφωνίες μετά τις προοπτικές που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας