Αθλητικά

3ος Δρόμος των Ανακτόρων – Η προκήρυξη του Αγώνα

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Βεργίνας «Αιγές»

σε συνδιοργάνωση με :

την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας,

το ΚΑΠΑ του Δήμου Βέροιας

και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

διοργανώνουν τον

3ο Δρόμο των Ανακτόρων

Με αγώνες 12 χλμ , 8,3 χλμ και 1 χλμ για παιδιά

Στη Βεργίνα Ημαθίας, τον τόπο που διάλεξαν οι Μακεδόνες πρόγονοί μας για να ιδρύσουν την πρωτεύουσά τους και εκεί όπου ο Φίλιππος Β΄ έχτισε το λαμπρό του ανάκτορο,  σας προσκαλούμε να τρέξετε στον τρίτο κατά σειρά αγώνα μας.

Η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα, είναι διαλεγμένη, ώστε να αποτελεί μια ευκαιρία επανένταξης στην δρομική δραστηριότητα για έμπειρους δρομείς μετά τον μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος», αλλά και για μια πρώτη συμμετοχή στον μικρότερο ορεινό αγώνα για δρομείς μικρής και μέτριας εμπειρίας.

Τόπος Εκκίνησης και Τερματισμού: Πλατεία  Βεργίνας Ημαθίας

Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 12 Μαϊου 2019

Ώρα Εκκίνησης: 10 πμ.

 Διαδρομές:  Οι ορεινές διαδρομές  του αγώνα σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να αναδειχθεί το φυσικό κάλλος και η ιστορικότητα της περιοχής. Αμέσως μετά την έξοδο από το χωριό, η διαδρομή διέρχεται δίπλα από την αρχαία Νεκρόπολη και από τμήμα του αρχαίου τείχους των Αιγών. Στο 2,5 χλμ αφήνουμε δεξιά τον μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου του 15ου αιώνος μ.Χ., στο 6,4 χλμ διερχόμαστε δίπλα από την πηγή της Ομορφιάς και από την ακρόπολη των αρχαίων Αιγών, όπου και διαχωρίζονται οι δύο ορεινές διαδρομές. Η διαδρομή των 12 χλμ ανηφορίζει νότια, ενώ η διαδρομή των 8 χλμ κατηφορίζει βόρεια προς την ακρόπολη των αρχαίων Αιγών. Στο κατηφορικό τμήμα οι δρομείς των 12 χλμ συναντούν τις πηγές ύδρευσης και τα υπολείμματα του αγωγού ύδρευσης του ανακτόρου. Τέλος και οι δύο διαδρομές συναντιούνται στα όρια του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Φιλίππου Β’ και το αρχαίο θέατρο όπου δολοφονήθηκε ο Μακεδόνας βασιλιάς.

Σε μεγάλο τμήμα  των διαδρομών του αγώνα,  οι συμμετέχοντες θα έχουν πανέμορφη πανοραμική θέα στον κάμπο της Ημαθίας.

Η διαδρομή των 12 χλμ περιλαμβάνει 5% χωματόδρομο, 55% μονοπάτια και 35% δασικό δρόμο με  υψομετρική διαφορά +500μ. Περιλαμβάνει και τεχνικό κομμάτι με σάρα μήκους 250μ στο τελευταίο κατηφορικό σκέλος της. Απευθύνεται σε δρομείς με μέτριο  και ανώτερο επίπεδο προπόνησης σε ορεινές διαδρομές και έχει απαιτητικές ανηφορικές και κατηφορικές κλίσεις σε δύο σημεία.

Η διαδρομή των 8,3 χλμ κινείται σε 3% χωματόδρομο, μονοπάτια και δασικό δρόμο με υψομετρική διαφορά +250μ. Από την διαδρομή αυτή απουσιάζει το πρόσθετο ανηφορικό τμήμα του μεγαλύτερου αγώνα και απευθύνεται και σε αρχάριους δρομείς.

Ηχητικές και μουσικές εκπλήξεις περιμένουν τους δρομείς σε απρόβλεπτα σημεία των διαδρομών.

Χρονομέτρηση: Η χρονομέτρηση θα γίνει ηλεκτρονικά από την εταιρεία Sfendami με άμεση έκδοση των αποτελεσμάτων.

Σήμανση-Τροφοδοσία:  Οι διαδρομές είναι σηματοδοτημένες με κορδέλες διαφορετικού χρώματος κάθε 50μ.  και πινακίδες σε εμφανή σημεία. Εθελοντές δείκτες θα υπάρχουν σε κομβικά σημεία των διαδρομών και διασταυρώσεις.

Στη διαδρομή των 12 χλμ θα υπάρχουν σταθμοί τροφοδοσίας νερού στο 5,4 χλμ, στο 10ο χλμ  και στον τερματισμό. Στη διαδρομή των 8,3 χλμ θα υπάρχει ένας σταθμός νερού στο 5,4 χλμ και στον τερματισμό.

 Χρονικό όριο αγώνα: Οι δρομείς των 12 χλμ θα πρέπει να έχουν τερματίσει εντός του χρονικού περιθωρίου των 2 ωρών. Οι δρομείς των 8,4 χλμ θα πρέπει να έχουν τερματίσει εντός χρονικού περιθωρίου 1 ώρας και 30 λεπτών.

Σε αντίθετη περίπτωση συνεχίζουν με δική τους ευθύνη.

 Δικαίωμα συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών, οι οποίοι θα τρέξουν με δική τους ευθύνη , θα πρέπει να έχουν εξεταστεί πρόσφατα από ιατρό και θα υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση που θα τους δοθεί στην γραμματεία του αγώνα.

 Δηλώσεις συμμετοχής:

Το κόστος συμμετοχής είναι 5 ευρώ και στους δύο αγώνες και σ αυτό περιλαμβάνεται ο αριθμός και το τσίπ συμμετοχής,  μικρό γεύμα και το μετάλλιο.

Η συμμετοχή στον παιδικό αγώνα του 1 χλμ είναι 2 ευρώ και περιλαμβάνει παιδικό μετάλλιο και μικρό γεύμα με σουβλάκι και αναψυκτικό. Θα διατίθενται παιδικά βαμβακερά αναμνηστικά Τ shirt του  αγώνα με τιμή 5 ευρώ το ένα.

Όριο συμμετεχόντων για δικαίωμα στις παροχές, ο αριθμός των 150  συμμετοχών σε κάθε αγώνα.  Σε περίπτωση εξάντλησης των αριθμών συμμετοχής πριν από τη λήξη της ημερομηνίας δηλώσεων συμμετοχής, αυτό θα γνωστοποιηθεί με απαντητικό email, σε όσους δηλώσουν μετά την εξάντληση.

Η παροχή αριθμών συμμετοχής με εγγραφή και πληρωμή την ημέρα του αγώνα, γίνεται με ευθύνη του δρομέα και σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι την 9.30 πμ.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 10/5/2019 και ώρα 2μμ, στην  ειδική φόρμα που εμφανίζεται κάνοντας κλικ στο : http://bit.ly/vergina2019.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου της Βεργίνας www.psverginas.gr.

Για να μην ταλαιπωρηθείτε κατά την ημέρα του αγώνα, παρακαλούμε το αντίτιμο της συμμετοχής να καταβληθεί έως τη Παρασκευή 10/5/2019 και ώρα 2 μμ, ώστε να ενημερωθεί η λίστα συμμετοχών.

*Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου www.psverginas.gr.

 Ηλικιακές κατηγορίες & Έπαθλα: 

Και στους δύο αγώνες θα βραβευθούν οι τρεις (3) πρώτοι άνδρες και οι τρεις (3) πρώτες γυναίκες της γενικής κατάταξης, καθώς και οι αντίστοιχοι νικητές των ηλικιακών κατηγοριών οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

Για τους άνδρες  και γυναίκες: 18-34, 35-44, 45-54, & 55+

Σε περίπτωση που μια κατηγορία δεν συμπληρώνει περισσότερες από 2 συμμετοχές, θα συγχωνεύεται στην προηγούμενη.

Δρομείς  ηλικίας μικρότερης των 18 ετών γίνονται δεκτοί με υπεύθυνη δήλωση του γονέα τους. Οι δρομείς αυτοί δεν θα βραβευθούν με έπαθλο, αλλά θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή τους κατά την τελετή απονομών.

Οι τρείς πρώτοι άντρες και γυναίκες της γενικής κατηγορίας δε θα βραβευτούν και στις επι μέρους ηλικιακές κατηγορίες.

Σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν θα δοθεί επίχρυσο χειροποίητο αναμνηστικό μετάλλιο, ειδικά κατασκευασμένο για τον αγώνα από τον αργυροχρυσοχόο της Βέροιας Γ. Ντόκα. Ένα κόσμημα-ενθύμιο που θα σας υπενθυμίζει την ιστορικότητα του τόπου και της διαδρομής που θα έχετε τρέξει.

Επίσης σε όλους τους συμμετέχοντες θα προσφερθεί μικρό γεύμα με σουβλάκια και ποτό,  με την επίδειξη του κουπονιού που θα παραλάβουν κατά την παραλαβή του αριθμού τους, ως ένδειξη φιλοξενίας στο χωριό μας.

Παραλαβή αριθμών:

Η παραλαβή των αριθμών των αθλητών θα γίνει την Κυριακή του αγώνα στην αφετηρία, μεταξύ 8:30 πμ και 9.30 πμ, αλλά και το Σάββατο πριν τον αγώνα  μεταξύ 6μμ και 8μμ, από το ισόγειο του Δημοτικού Σχολείου Βεργίνας, όπου θα υπάρχει γραμματεία. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγωνιζομένων παρακαλούνται οι συμμετέχοντες από κοντινά σημεία καθώς και όσοι θα βρίσκονται από το Σάββατο στη Βεργίνα,  να παραλάβουν τους αριθμούς τους το Σάββατο.

Παράδοση και παραλαβή προσωπικών αντικειμένων: Η παράδοση των προσωπικών αντικειμένων των αθλητών θα γίνει έως 9.45 πμ. Τα προσωπικά αντικείμενα και ο ρουχισμός θα παραδοθούν και θα φυλάσσονται υπεύθυνα  και αριθμημένα σε ειδικό χώρο  στο Δημοτικό Σχολείο Βεργίνας.

Αποδυτήρια – Ιατρική & Διασωστική Κάλυψη: Αποδυτήρια και Ιατρείο θα υπάρχουν  στο Δημοτικό Σχολείο Βεργίνας το οποίο  βρίσκεται στην εκκίνηση του αγώνα.

Η ιατρική κάλυψη του αγώνα θα είναι με μέριμνα του Π.Σ. Βεργίνας «ΑΙΓΕΣ».

Ιατρός θα υπάρχει στην εκκίνηση και τον  τερματισμό.

Διασώστες της Ομάδας ΕΜΑΚ Καλαμαριάς θα βρίσκονται σε δύο σημεία στις διαδρομές του αγώνα.

Οι δρομείς καλούνται να σεβαστούν το περιβάλλον, απορρίπτοντας τα μπουκάλια νερού τροφοδοσίας στους χώρους που θα υπάρχουν εθελοντές ή σε εμφανές σημείο της διαδρομής, σε σάκους,  ώστε να περισυλλεγούν εύκολα από τους εθελοντές.

Φωτογραφική κάλυψη: Φωτογράφοι της διοργάνωσης θα βρίσκονται στην εκκίνηση, τον τερματισμό και τις διαδρομές των αγώνων και οι φωτογραφίες θα είναι διαθέσιμες δωρεάν στους δρομείς που θα συμμετέχουν.

Ώρα Απονομών: Οι απονομές των επάθλων θα αρχίσουν στις 12:00 το μεσημέρι.

Πολιτιστικά και Τουριστικά ενδιαφέροντα-Ψυχαγωγία:

Οι συνοδοί των αθλητών, αλλά και οι ίδιοι οι αθλητές έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν μετά τον αγώνα τον Αρχαιολογικό Χώρο των Αιγών και το μοναδικό Μουσείο των Βασιλικών Τάφων, όπου βρίσκεται και ο ξακουστός τάφος του βασιλέα των Μακεδόνων Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στη Βεργίνα υπάρχουν μικρά και οικονομικά ξενοδοχεία για όσους επιθυμούν διανυκτέρευση από την προηγούμενη ημέρα, ώστε να επισκεφθούν τις σημαντικές αρχαιότητες.

Σε όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν σε υπαίθριο χώρο με σκηνές ή άλλο μέσο,  υπάρχει ο ηλεκτροφωτισμένος εξοχικός χώρος «Πλατάνια», πολύ κοντά στα τελευταία σπίτια του χωριού, με πόσιμο φυσικό τρεχούμενο νερό και κατάφυτος από αιωνόβια πλατάνια.

Πληροφορίες-Χρήσιμοι σύνδεσμοι: Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής στα τηλέφωνα:

Στάθης Ιωακείμ     6974656021  Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγές» και Φορέας διοργάνωσης του Αγώνα

Ζησέκας Δημήτρης     6976391543  Υπεύθυνος Αγωνιστικών Διαδρομών

Δαγδηλέλης Λουκάς  6937128653  Γενικός Συντονιστής Αγώνα

Κεφάλας Δημήτρης    6978397974  Υπεύθυνος Υποδοχής και Φιλοξενίας

Σύνδεσμοι για πληροφορίες της περιοχής μας:

Ανάκτορο Αιγών

Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών

Αιγές η Βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων

Η ιστορία της Βεργίνας

 Promo video αγώνα  https://www.youtube.com/watch?v=gpbzQlIahbo

Σας περιμένουμε στις ιστορικές Αιγές!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας