Παιδεία Ρεπορτάζ Τοπικά

ΕΛΜΕ Ημαθίας: “Με το Νέο Λύκειο υποβαθμίζεται κι άλλο η εκπαίδευση και διευρύνονται οι μορφωτικές ανισότητες”

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα το μεσημέρι η ΕΛΜΕ Ημαθίας τέθηκε το πρόβλημα της ανυπαρξίας διαλόγου με την ηγεσία της ΟΛΜΕ από τη μεριά της Κυβέρνησης, καθώς το Νέο Λύκειο είναι προ των πυλών με σοβαρές από κάθε άποψη επιπτώσεις για τους μαθητές.

Παρόντες στη συνέντευξη ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Τάσος Παντζαρτζίδης, η αντιπρόεδρος Στέλλα Τσούλιου, η γραμματέας Χαρά Αξούριστου, ο ταμίας Μιχάλης Γαλουζής και το μέλος Θόδωρος Κακαγιάννης. Προσκεκλημένος ο ταμίας της ΟΛΜΕ Θόδωρος Τσούχλος.

Ο Τάσος Παντζαρτζίδης  ενημέρωσε για τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που έχουν προγραμματιστεί σε όλη την Ελλάδα και για την Γενική Συνέλευση της ΟΛΜΕ το επόμενο Σάββατο στην Αθήνα με θέμα το Νέο Λύκειο και την παντελή έλλειψη διαλόγου με την Κυβέρνηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Θόδωρος Τσούχλος λέγοντας:

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο, γιατί το μέλλον των παιδιών που τελειώνουν το Λύκειο μάς αφορά και μας απασχολεί. Δεν υπήρξε διάλογος με την ΟΛΜΕ για ένα τόσο σοβαρό θέμα, παρά μόνο εξαγγελίες. Επαφή υπήρξε με τον Υπουργό μόνο τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η ΟΛΜΕ διαπιστώνει πως με το Νέο Λύκειο γίνονται αλλαγές που πλήττουν γενικά την εκπαίδευση. Συγκεκριμένα:

Υποβαθμίζεται η γενική παιδεία στο Λύκειο, που ήδη έχει πληγεί τραγικά.

Μειώνεται η διδασκαλία βασικών γνωστικών αντικειμένων σε όλα τα πεδία των επιστημών, με αποτέλεσμα να είναι ελλειμματική η μάθηση και η απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων των μαθητών.

Ακρωτηριάζεται η τριετής δομή του Λυκείου με την μετατροπή της Γ΄ τάξης σε προπαρασκευαστικό έτος για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Φροντιστηριοποιείται πλήρως η όλη λειτουργία της Γ΄ τάξης και υπονομεύεται ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του Λυκείου. Είναι αποπροσανατολιστική η επιχειρηματολογία του Υπουργείου Παιδείας περί «κατάργησης» των φροντιστηρίων, αφού η ιδιωτική παραπαιδεία θα αυξηθεί με τις νέες εξεταστικές διαδικασίες για το απολυτήριο και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό για την εισαγωγή σε μια σχολή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μεταφέρεται το βάρος της επιλογής του μαθητή και μάλιστα για συγκεκριμένο Τμήμα κάποιας σχολής, σε μικρότερη ηλικία, ενώ ταυτόχρονα περιορίζονται δραστικά οι δυνατότητες επιλογής.

Διευρύνονται οι μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες.

Αυξάνεται το άγχος των εξετάσεων  με την οργάνωσή τους σε επίπεδο δήμων και νομών για την απόκτηση απολυτηρίου  και σε πανελλήνιο επίπεδο για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δίνοντας πρόσθετες πληροφορίες για τις «πράσινες και κόκκινες σχολές», εύκολης πρόσβασης οι πρώτες,  χωρίς εξετάσεις, υψηλών βάσεων οι δεύτερες και με εισαγωγικές, μίλησε για φοιτητές δύο ταχυτήτων, επισημαίνοντας και τις δυσκολίες μεταγραφών μ’ αυτό το καινούριο σύστημα σχολών, δυσκολίες που επιτείνουν οικονομικά, οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα.

Πέρα από τη μοιραία ενίσχυση της παραπαιδείας, το Εθνικό Απολυτήριο θα υπόκειται σε εξετάσεις με θέματα επιτροπών από άλλους νομούς, που θα συγκροτούνται και με συμμετοχή ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Επιπλέον θα υπάρξει αναπόφευκτη πίεση  στους καθηγητές και για τη βαθμολογία.

Υπάρχει ακόμα καιρός για την απόσυρση του νομοσχεδίου. Θέλουμε διάλογο και ομοψυχία.

Χρειάζονται διορισμοί άμεσα αναπληρωτών, όχι όμως με τα κριτήρια που θέτει η Κυβέρνηση. Ο Υπουργός μιλά για διορισμούς στο μέλλον. Πρέπει να γίνουν τώρα των 4.500 και να διεκδικηθούν και οι επόμενοι το συντομότερο. Παρήγορο είναι πως στις διεκδικήσεις μας υπάρχει ομοψυχία» κατέληξε ο Θ. Τσούχλος.

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας καλώντας τους καθηγητές του Νομού στην αποψινή γενική συνέλευση, κατέληξε με τη φράση:

«Ζητάμε την προάσπιση της δωρεάν παιδείας, αγωνιζόμενοι  για τους συναδέλφους μας αλλά και για τη μαθητιώσα νεολαία.»

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας