Βέροια

“Λίθοι Μνήμης” κόντρα στη λήθη θα τοποθετηθούν στη Βέροια

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Βέροιας για την τοποθέτηση «Λίθων Μνήμης», που θα θυμίζουν τα θύματα του Ολοκαυτώματος,  ζήτησε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας την άδεια να εφαρμοστεί και στη Βέροια η ιδέα αυτή, κόντρα στη λήθη των καιρών, που οδηγεί και πάλι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία ολόκληρη την Ευρώπη.

Με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας τον δικηγόρο και συγγραφέα Γιώργο Λιόλιο και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας τον αρχαιολόγο Γιάννη Γραικό, ζητήθηκε η άδεια από το ΔΣ της τοποθέτησης μπρούτζινων λίθων μνήμης σε σημεία της πόλης για να θυμίζουν ειδικά εβραίους μαθητές, κατοίκους της Βέροιας, που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα χωρίς τάφο και χωρίς στην πόλη που έζησαν, τη Βέροια, να υπάρχει ένα σημάδι της μνήμης τους.

Τα έξοδα της τοποθέτησης σε δύο σημεία, στο Δημαρχείο, που ήταν τότε σχολείο, και στην οδό 10ης Μεραρχίας, όπου υπήρχε παλιά Δημοτικό, αναλαμβάνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Η Πρόταση της Ομάδας Πρωτοβουλίας πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, με άρνηση του Στέργιου Διαμάντη να την ψηφίσει, λέγοντας πως τα θύματα του Ολοκαυτώματος μετατράπηκαν σήμερα σε θύτες, πράγμα που αποδεικνύει η συμπεριφορά τους απέναντι στους Παλαιστίνιους.

far

Φωτογραφία : faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας