Βέροια

Το δρώμενο “Καπεταναίοι” από το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας αναβίωσε,  την Παρασκευή 8 Μαρτίου, ανήμερα της Ημέρας της Γυναίκας,  με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή  το δρώμενο των «Καπεταναίων»,  τη συνήθεια δηλαδή των Βλάχων της Βέροιας, η οποία διατηρούνταν ζωντανή ως τη δεκαετία του ‘30, να χορεύουν, να διασκεδάζουν και να γλεντούν για τρεις ημέρες στις βλάχικες γειτονιές και τις κεντρικές πλατείες της Βέροιας.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε  στην αυλή του Σπιτιού του  Συλλόγου, όπου από το μεσημέρι είχε στηθεί ένα αυθεντικό βλάχικο γλέντι. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν διάφορα ψητά με κρασί και τσίπουρο, που πολύ πρόθυμα προσέφεραν οι υπεύθυνοι του Συλλόγου. Η μοναδική δεκαμελής μουσική μπάντα των ‘Μηνάδων’ με τα χάλκινα έπαιζε διάφορες βλάχικες μελωδίες χαρίζοντας με τους ήχους της  μοναδικές στιγμές διασκέδασης και κεφιού στους παρευρισκόμενους και  ξεσήκωναν στο χορό όλους τους επισκέπτες που, ώρα με την ώρα, πλήθαιναν.

Οι Βλάχοι της Βέροιας με τους καλεσμένους τους και πλήθος κόσμου που συνόδευε την πομπή περπάτησαν  με τη μουσική τους μπάντα στους δρόμους της Βέροιας, μεταδίδοντας το κέφι, την χαρά και την ξεγνοιασιά της αποκριάς στους συμπολίτες μας. Περνώντας από την πλατεία Ωρολογίου, και χορεύοντας διέσχισαν την οδό Μητροπόλεως. Κατόπιν επισκέφτηκαν την αγορά της Βέροιας, έστησαν χορό στον πεζόδρομο, πέρασαν από την οδό Βενιζέλου  και κατέληξαν στην πλατεία  Δημαρχείου, όπου  πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί και χόρεψε μαζί τους μέχρι αργά το βράδυ. Η πομπή επέστρεψε στο Σπίτι του Συλλόγου, όπου το γλέντι κι ο χορός κράτησαν ως τις πρωινές ώρες.

Οι πιο ηλικιωμένοι έφεραν  στο νου τους ευχάριστες στιγμές της παλιάς Βέροιας και οι νεότεροι, έστω και για λίγο, ήρθαν  σε επαφή με πλευρές της γνήσιας και αυθεντικής παράδοσης του τόπου μας.

Η εκδήλωση έγινε σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Βέροιας.  Το Δρώμενο  τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Ημαθίας Αντωνίου Χ. και Βεσυρόπουλος Α.,  ο Αντιπ/άρχης της περ. Ενότητας Ημαθίας  Καλαιτζίδης Κ. ,  ο Δήμαρχος Βέροιας Βοργιαζίδης Κ.,  ο Αντ/ρχος καθαριότητας  Παπαδόπουλος Β.,  ο Αντ/ρχος πολιτισμού  Λυκοστράτης Β.,  ο πρόεδρος της ΚΑΠΑ του Δήμου Βέροιας  Διαμάντης Σ., ο Περιφ.Σύμβουλος  Τεληγιαννίδης Θ., ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» στο Δήμο Βέροιας, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Μπέκης, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Μαρκούλης Α. ,   η δημοτική σύμβουλος Παπαδίνα  Π. ,   ο πρόεδρος της Τοπ.Κοινότητας Κάτω Βερμίου Πιτούλιας Α. ,  ο πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Σελίου Γκαντζίκης Δ. ,  ο πρόεδρος του Πολιτιστικού  Ομίλου Ξηρολιβάδου Χασιώτης Β. , ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Στέριος Κύρτσιος  και η περιφ. Δ/ντρια Α/θμιας & Β/θμιας εκπ/σης Θεσσαλίας κ. Αναστασοπούλου Ελένη. Επίσης παραβρέθηκαν και υποψήφιοι για τις επερχόμενες εκλογές της Τοπ. Αυτοδ/σης κ. Σουγιουλτζή  Ο.  και  Τσαχουρίδης Α.                          Αισθανόμαστε βαθιά την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε και δημόσια όλους όσοι συμμετείχαν , και κυρίως αυτούς που με τις προσφορές τους συνέβαλαν στην , κατά γενική ομολογία, επιτυχία  του λαϊκού αυτού δρώμενου: Συγκεκριμένα, ευχαριστούμε θερμά: Το σφαγείο Αφών Μπέλλα, την επιχείρηση ‘’Υιοί Γ. Γαλλίκα’’ για την προσφορά κρεάτων σε μνήμη της γιαγιάς τους Κορν. Νιώπα,  το κρεοπωλείο ‘’Αγρόκτημα΄΄, το κρεοπωλείο ‘’Φάρμα Κουτσιώφτη’’,τις  επιχείρησεις  κρεάτων Μπουτζόλα , Φουτζιτζόγλου και Γκασνάκη, την εταιρία ΜΠΙΚΑΣ Α.Ε., το κατάστημα ‘’Στάσου Μύγδαλα’’, το φούρνο Χονδραντώνη Κ.,  τους κτηνοτρόφους Βόλκο Γιάννη,  Τάκη (Γιάκα) Γιάννη και Μάκη Κυριαζή,  τους οινοπαραγωγούς Καραγιάννη Γιώργο και Κορώνα Χρήστο.Τέλος ένα μεγάλο Ευχαριστώ στους Γιάννη Μητριτώνη, τέως πρόεδρο του Συλλόγου, και Στέριο Ντέλλα για την επιτυχία της οργάνωσης στους ψήστες, και τα μέλη του Συλλόγου Κοντόπουλο Σάκη,  Μητριτώνη Νίκα, Περικλή Ντάια, Δημήτρη Στάθη-Τασιούλη και Κοκόλη Γιώργο οι οποίοι έβαλαν όλο το ταλέντο τους για να ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.

P.S.   Ο Σύλλογος Βλάχων αναβιώνει, με ίδιους πόρους, συχνά,  και με τη στήριξη των φίλων του, το έθιμο των “Καπεταναίων”, εδώ και είκοσι περίπου χρόνια. Είναι αναγκαίο και συμφέρον για την πόλη  να ενταχθεί στις εκδηλώσεις και δράσεις  της ΚΕΠΑ, για να έχει συνέχεια  και να εμπλουτιστεί, μια και  είναι το μοναδικό έθιμο – εκδήλωση που πραγματοποιείται στην πόλη από Σύλλογο στη διάρκεια της Αποκριάς και είναι στενά δεμένο με την παράδοση του τόπου. Γιατί το έθιμο έρχεται από τα βάθη του χρόνου και διατηρούνταν ζωντανό  στη  Βέροια ως τα τέλη της δεκαετίας του ‘30, τότε που οι Βλάχοι καπεταναίοι , το τριήμερο της Αποκριάς,  με τους χορούς και τα γλέντια τους ξεσήκωναν την πόλη στο πόδι.

Από την Επιτροπή Τύπου του Συλλόγου

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας