Απόψεις Πολιτική

“Ζούμε στη χώρα των Λωτοφάγων;” γράφει ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος

Οι Λωτοφάγοι ένας κατά τα άλλα συμπαθής Λαός της μυθολογίας τρέφονταν με τους καρπούς του λωτού που μαζί με τα άνθη του θεωρούντο σαν ναρκωτικά που προκαλούσαν μια “ειρηνική” απάθεια την λησμονιά.

Τον καρπό αυτό τον πρόσφεραν και σε ταξιδιώτες οι οποίοι στην συνέχεια έχαναν την επιθυμία της επιστροφής στην πατρίδα τους επειδή λησμονούσαν….

Σήμερα η ΝΔ με αφορμή την δημοσιοποίηση των θέσεων της για την Υγεία στοχεύει ακριβώς στην απώλεια της μνήμης, στην λήθη, στην λήθη ενός ολόκληρου Λαού που βρέθηκε στις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης που η ίδια δημιούργησε, ανυπεράσπιστος ,απέναντι σε ένα Δημόσιο σύστημα Υγείας που βρισκόταν υπό κατάρρευση σαν αποτέλεσμα της πολιτικής της.

Είναι προκλητικό και συνάμα προσβλητικό, είναι ύβρις, να απευθύνεσαι, περίπου σαν σωτήρας ,σε ένα κόσμο καθημαγμένο και να του δηλώνεις ότι θέλεις να τα αλλάξεις όλα στον χώρο της υγείας όταν είναι γνωστά στον Ελληνικό λαό  τα αποτελέσματα  της πολιτικής σου.

Το πρόγραμμα της ΝΔ σωστά  υπογραμμίζει την σημασία και την αναγκαιότητα την ΠΦΥ αλλά να μην λησμονούμε ότι ήταν η ίδια που με νόμο του κ. Αδωνη[2014] κατήργησε τις δομές της με την άμεση απόλυση 3500 γιατρών. Και είναι η ίδια  σήμερα η ΝΔ  που μιλά απαξιωτικά [ φαραωνική δομή] και φέρνει μια σειρά εμπόδια  στην προσπάθεια δημιουργίας των ΤΟΜΥ που είναι το κύτταρο της ΠΦΥ. Το ερώτημα που μπαίνει είναι ποιο σύστημα, ποιες δομές θα αναλάβουν, κυρίαρχα, το μεγάλο έργο της? Ποιος θα είναι ο χαρακτήρας του?  Γιατί δεν εφάρμοσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια που κυβερνούσαν το σχέδιο τους για την ΠΦΥ?

Μιλάει στο πρόγραμμά της για την ανάταξη των Νοσοκομείων όταν το 2014 παρέδωσε Νοσοκομεία σε οικονομική κατάρρευση[900.000 εκ χρέη], απογυμνωμένα από Ιατρικό, νοσηλευτικό και υπόλοιπο προσωπικό γιατί είχαν να γίνουν προσλήψεις από το 2009, ενώ υπήρχε συνεχής αφαίμαξη από τον κρατικό προϋπολογισμό λόγω κακοδιαχείρησης .

Η συνολική οικονομική πολιτική της οδήγησε στην μείωση της Δημόσιας δαπάνης για την Υγεία από 6,8% στο 4,7% στις αρχές του 2015 ενώ 2500000 ανασφάλιστοι συμπολίτες μας είχαν αδυναμία πρόσβασης στο σύστημα.

Τέλος ο χώρος της Υγείας αναδείχθηκε επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χώρος μεγάλων σκανδάλων που κόστισαν στο Ελληνικό Δημόσιο την 15τια 2000-2015 περίπου 85δις.

Η Υγεία για μας είναι ένα συλλογικό αγαθό, ένα κοινωνικό αγαθό που η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να το εγγυάται να το διασφαλίζει και να το παρέχει σε όλους τους πολίτες.  Η πρόσβαση στην υγεία δεν πρέπει να γίνεται με βάση  τις οικονομικές δυνατότητες  του πολίτη. Δηλαδή αυτός που έχει χρήματα μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες υγείας ενώ αυτός που δεν έχει θα απευθύνεται σε ένα προνοιακό , μίζερο και ελλειμματικό μοντέλο.

Με βάση την διεθνή βιβλιογραφία και την γνώμη αναλυτών συστημάτων υγείας  η ανισότητα στην φροντίδα, ο υγειονομικός αποκλεισμός και η ανάγκη καθολικής κάλυψης, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, μπορεί να απαντηθεί μέσα από το Δημόσιο σύστημα Υγείας.

Σήμερα στον χώρο της Υγείας έχουν γίνει μεγάλα βήματα. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι όλα λειτουργούν τέλεια. Όμως σήμερα το σύστημα έχει σταθεροποιηθεί και έχουν γίνει χιλιάδες προσλήψεις σε όλα τα επίπεδα.

Έγινε αποσύνδεση της έννοιας πρόσβαση στην υγεία με την ασφάλιση με αποτέλεσμα 2500000 ανασφάλιστοι συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια ηθικοποίησης του συστήματος. Είναι γνωστό ότι στον χώρο της υγείας λειτούργησαν ασύδοτα πολλαπλά συμφέροντα που συνέβαλαν στην δημιουργία του χρέους της Πατρίδας μας.

Έγινε η πιο σημαντική θεσμική παρέμβαση στην ΠΦΥ, μια μεταρρυθμιστική τομή, που θα αλλάξει το μοντέλο, το πρότυπο του συστήματος Υγείας από μία λογική απλής διαχείρησης του ασθενούς στην λογική της Ολιστικής αντιμετώπισης του ασθενούς.

Επειδή στον χώρο της Υγείας μπορούν να ασκηθούν οι πιο ακραίες ταξικές επιλογές που έχουν αποτέλεσμα στο προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου, οι πολίτες ας αποφύγουν να γευτούν τους καρπούς της λήθης για να μην λησμονήσουν όσα έχουν συμβεί η πρόκειται να συμβούν σε αυτή την χώρα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας