Βέροια Ρεπορτάζ

Ο Δημήτρης Στρατούλης στη Βέροια: “Η ΛΑΕ δεν αντιστέκεται μόνο – Η ΛΑΕ έχει πρόταση”

 

Σε συνέντευξη τύπου στη Βέροια ο Δημήτρης Στρατούλης με κλιμάκιο της ΛΑΕ έδωσε το πολιτικό τοπίο του σήμερα, όπως διαμορφώνεται στη δήθεν μεταμνημονιακή εποχή που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση, και χάραξε τις κατευθυντήριες γραμμές του κόμματός του με σαφήνεια αλλά και πάθος στο λόγο του.

Ο Δημήτρης Στρατούλης συνοδευόταν από τον Τάσο Κανταρά, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ και υπεύθυνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Δημοτικό Σύμβουλο Βέροιας Θανάση Αποστολόπουλο και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους στην Ημαθία Δημήτρη Δέλλα και Δέσποινα Μαργαρίτη-Ανδρεάδου.

Προλογίζοντας ο Θανάσης Αποστολόπουλος μίλησε για την προσπάθεια της Κυβέρνησης να εξωραΐσει την πολιτική που εφάρμοσε, εξαπατώντας το λαό που την πίστεψε και την ανέδειξε, λεηλατώντας, εκποιώντας και ξεσπιτώνοντας. «Ο κόσμος που διαψεύστηκε πρέπει να ορθωθεί. Πρέπει να προχωρήσουμε σε συσπείρωση, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, γιατί η Αριστερά είναι συνείδηση και όχι εξαργύρωση.»

Ο Δημήτρης Στρατούλης, πριν περάσει στην κατάθεση των θέσεων της ΛΑΕ, όπως διαμορφώνονται στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, μίλησε για τις συναντήσεις που προηγήθηκαν της συνέντευξης, τις οποίες χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες.

Πρώτα το κλιμάκιο επισκέφτηκε τη Δομή των «Παιδιών της Άνοιξης» στην Αλεξάνδρεια. Συγχαίροντας τους ανθρώπους που με αυταπάρνηση και προσωπική δουλειά στηρίζουν αυτήν την τόσο σημαντική Δομή των ΑΜΕΑ, επεσήμανε την ελλιπή βοήθεια από τη μεριά της Κυβέρνησης, που όχι μόνο μείωσε την επιχορήγηση αλλά καθυστερεί και την καταβολή της. «Η πολιτική απέναντι στα ΑΜΕΑ είναι θέμα πολιτισμού!» τόνισε.

Ο εμπορικός κόσμος της Βέροιας ήταν ο δεύτερος σταθμός για το κλιμάκιο. Στον πεζόδρομο της πόλης η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα- Τσιπουρίδου  έδωσε ανάγλυφα την εικόνα της Αγοράς που πλήττεται από την έλλειψη χρημάτων των καταναλωτών, την υψηλή φορολογία, αλλά κι από τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις μετά την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

«Η ΛΑΕ πιστεύει πως λύση θα δώσει μόνο η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η βαθμιαία άνοδος μισθών και συντάξεων και η εφαρμογή των σχετικών δικαστικών αποφάσεων» είπε στην Πρόεδρο ο Δημήτρης Στρατούλης.

Θυμίζοντας έναν αρχαιοελληνικό όρο, την «Σεισάχθεια» του Σόλωνα, ο ομιλητής την ξαναέφερε στο τραπέζι ως λύση, αφού σημαίνει διαγραφή χρεών και ρυθμίσεις, που θα αποτελέσουν σωτηρία για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Σημαντικό σημείο στο οποίο στάθηκε ήταν το εργαλείο για την μελλοντική ανάπτυξη που είναι μόνο το εθνικό νόμισμα. Οι προτάσεις για ανάπτυξη από τη μεριά της Κυβέρνησης και της  Αντιπολίτευσης δεν αποτελούν λύση. Οι λύσεις είναι δύο α) προστασία από τις κατασχέσεις της α’ κατοικίας και β) η σεισάχθεια, δηλαδή πάγωμα χρεών, διαγραφή χρεών και νέες ρυθμίσεις.

Στη συνέχεια επεσήμανε τις προτεραιότητες της ΛΑΕ που είναι: α) Στήριξη του αγώνα κατά των πλειστηριασμών. Εδώ αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνει το κόμμα ενάντια στους πλειστηριασμούς αποτρέποντάς τους, με τίμημα όμως τη δίωξη στελεχών του από την Γενική Ασφάλεια Αττικής που υπόκειται στην Κυβέρνηση και όχι στη Δικαιοσύνη, β) Αγώνας για μισθούς, συντάξεις και μη παραχώρηση πολιτιστικών μνημείων στους δανειστές, γ) Πρέπει να πειστεί ο λαός ότι δεν βγήκαμε από τα μνημόνια, αφού οι νόμοι δεν καταργήθηκαν και θα ισχύουν μέχρι το 2060. Κανένας δεν θα μπορούσε να περάσει τέτοιους νόμους. Ούτε η Δεξιά ούτε το ΠΑΣΟΚ. Τους πέρασε η «Αριστερά»! Αριστερά όμως  σημαίνει αντίσταση,  αξιοπρέπεια, μπέσα!

Η πρότασή μας, λοιπόν! Κατάργηση των μνημονιακών νόμων. Οι τράπεζες στο Δημόσιο. Εθνικό νόμισμα. Πρόταση ανατρεπτική, ρεαλιστική, βιώσιμη! Προσπαθούμε να συγκροτήσουμε μέτωπο με δυνάμεις που αντιστέκονται. Ήδη είμαστε μαζί με του «Πειρατές», τους «Ανάλυα», τον Μανώλη Γλέζο, τον Αλαβάνο και προσεγγίζουμε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Κόμμα του Ψαρουδάκη, τους «114», και άλλους πυρήνες αντίστασης.

Πρέπει να είμαστε ισχυροί, για να μπούμε στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο. Μέχρι τώρα δεν συνθηκολογήσαμε και δεν προσκυνήσαμε. Στο δίλημμα καρέκλες ή συνέπεια, όταν ήμασταν υπουργοί, απαντήσαμε με παραίτηση. Αποδείξαμε ποιοι είμαστε με τους αγώνες μας. Είμαστε αγωνιστές και ενωτικοί. Δεν είμαστε μόνο αντί, έχουμε πρόταση» κατέληξε ο Δημήτρης Στρατούλης.

Ο Τάσος Κανταράς, πρόσθεσε στα προηγούμενα και τη δική του οπτική λέγοντας: «Η κρίση δεν τέλειωσε. Τα προβλήματα, παρά την ελαφριά κάμψη, θα επανέλθουν. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πειθήνια στις μεγάλες δυνάμεις που θέλουν κυβερνήσεις μαριονέτες.»

Όντας και μέλος της ΚΕΔΕ, ο ομιλητής έδειξε πως η Κυβέρνηση μέχρι τώρα, και με τα προηγούμενα νομοσχέδια αλλά και με τον Κλεισθένη που θα εφαρμόσει, καταποντίζει τα δικαιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους πόρους της, φέρνοντας ακόμη αυταρχικότερες διατάξεις. Επιπλέον, με τόσο κοντά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν παρέχει ακόμα πλήρη πληροφόρηση.

Η ΛΑΕ υποστηρίζει στην Περιφέρεια τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία θα μπορούσε να κάνει μεγάλες ανατροπές σε μια περιοχή με τόσα προβλήματα στον εμπορικό και αγροτικό κόσμο.

«Κατεβάζουμε το συνδυασμό “Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία”. Αντιστεκόμαστε, γιατί οι άλλοι έχουν πρόβλημα μόνο με το όνομα, εμείς έχουμε και το πρόβλημα ότι γινόμαστε προτεκτοράτο» κατέληξε ο Τάσος Κανταράς.

Για το θέμα της Μακεδονίας ο Δημήτρης Στρατούλης αλλά και ο Θανάσης Αποστολόπουλος πρόσθεσαν στη συνέχεια πως στον αγώνα της η ΛΑΕ δίνει ταξική αλλά και πατριωτική διάσταση, πιστεύοντας στη φιλία μεταξύ των λαών αλλά και κρατώντας ίσες αποστάσεις από ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και Κίνα.

Δηλώνοντας ο Θανάσης Αποστολόπουλος ότι θα είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο για την Αντιπεριφέρεια με τους Δέλλα και Ανδρεάδου, επέμενε στο τρίπτυχο: Παραγωγή, ανασυγκρότηση, εθνική ανασύσταση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων με ποιο τρόπο θα γίνει η πιθανή αποδέσμευση από την ΕΕ, ο Δημήτρης Στρατούλης απάντησε πως η διαδικασία αυτή είναι βέβαια χρονοβόρα, διετής, αλλά απαραίτητη.

Στην ερώτηση ποιους θα στηρίξει η ΛΑΕ στο Δήμο της Βέροιας, η απάντηση ήταν πως δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί η στήριξη σε μεγάλους δήμους.

Η συνέντευξη έκλεισε με την πληροφορία του Δημήτρη Στρατούλη πως η ΛΑΕ έχει τη «ευχή» του Μίκη Θεοδωράκη.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων