Κοινωνία

Τα όρια για την προστασία της α’ κατοικίας και τα εισοδηματικά κριτήρια

Συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015, επήλθε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών Τραπεζών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην επίτευξη συμφωνίας με την κυβέρνηση για το νέο πλαίσιο προστασίας που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη από την 1η Μαρτίου αναφέρονται και τραπεζικές πηγές.

Για τα βασικά κριτήρια ένταξης, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, αναφέρονται το οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ.

Με βάση τα συγκεκριμένα βασικά κριτήρια διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ένταξης, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα περιλαμβάνει το 90% των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας.

Σε όρους αντικειμενικής αξίας το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας τοποθετείται στις 250.000 ευρώ από 280.000 που ίσχυε με το νόμο Κατσέλη – Σταθάκη.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων