Βέροια Πολιτισμός

Με μεγάλη ανταπόκριση του κοινού η κωμωδία στην ποντιακή γλώσσα που παρουσίασε ο “Ευστάθιος Χωραφάς”

Ο «Ευστάθιος Χωραφάς» είναι από κείνους τους συλλόγους της Ημαθίας που παρουσιάζουν έντονη και ποικίλη δράση, συγκεντρώνοντας γύρω τους ένα κοινό που εκτιμά τη δουλειά τους και τη διαρκή ανησυχία τους.

Ειδικά ο συγκεκριμένος σύλλογος επιμένει να κρατά με πάθος τους δεσμούς με τις παραδόσεις και τη γλώσσα του Πόντου, πράγμα που το αποδεικνύει με πολλές εκδηλώσεις μέσα στη χρονιά.

Απόψε η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου παρουσίασε την κωμωδία «Ο γιατρόν  έτον  μαϊμού», στην ποντιακή γλώσσα, και σε σκηνοθεσία Νίκου Μποζίνη.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Αντώνης Καγκελίδης, προλογίζοντας ευχαρίστησε όσους βοήθησαν να ανέβει η παράσταση και προπαντός τους ηθοποιούς και το σκηνοθέτη που κατάφεραν να φτάσουν σ’ ένα αξιόλογο αποτέλεσμα.

Στο έργο ένας ψευτογιατρός επιστρέφει μετά από χρόνια ανύπαρκτων στην πραγματικότητα σπουδών στον τόπο του, διεκδικώντας τον τίτλο του μεγαλογιατρού. Μέσα από μια σειρά κωμικών επεισοδίων, με τα οποία αποδεικνύεται σιγά-σιγά η απάτη, η αλήθεια τελικά λάμπει προκαλώντας στο θεατή το αβίαστο γέλιο.

Η ποντιακή γλώσσα από τη φύση της – για όσους τη μιλούν ή έστω την καταλαβαίνουν- είναι μια γλώσσα πληθωρική και ιδιαίτερα εκφραστική. Αν μάλιστα συνοδεύεται κι από το εκρηκτικό ποντιακό ταπεραμέντο, τότε το αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές είναι επιτυχές στο ποντιακό θέατρο, αρκεί το σενάριο να στέκεται.

Στην αποψινή παράσταση, που σημειωτέον γέμισε το Χώρο Τεχνών, το σενάριο στεκόταν και οι ατάκες του, οι περισσότερες, ήταν έξυπνες.

Αν προσθέσουμε και το μεράκι των ηθοποιών της Θεατρική Ομάδας, που λειτούργησαν πιστά κάτω από τις οδηγίες του σκηνοθέτη –άλλοι με πλήρη γνώση της ποντιακής κι άλλοι με κοπιαστική και αξιέπαινη προσπάθεια να την αποδώσουν- τότε φτάνουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα το χαρακτηρίζαμε πολύ ικανοποιητικό.

Και μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ερασιτεχνική ομάδα, που και μόνο η προσέγγιση της θεατρικής πράξης από τη μεριά της, την κάνει άξια συγχαρητηρίων.

Και το κυριότερο, ο κόσμος γέλασε πολύ, χάρηκε την παράσταση και την καταχειροκρότησε!

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας