Βέροια Πολιτισμός

Με πολύ κόσμο η πρεμιέρα στη Βέροια της ιστορικής ταινίας “Πολιορκία”

Στο Κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ της Βέροιας και με γεμάτη την αίθουσα, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Πολιορκία», Βασίλης Τσικάρας, την παρουσίασε στο κοινό.

Με παρόντες στην πρεμιέρα τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα και εκπροσώπους των Αρχών, οι θεατές, ενημερωμένοι για το θέμα της ταινίας, που αναφέρεται στην πολιορκία και την καταστροφή της γειτονικής μας Μονής Δοβρά, το Μάρτιο του 1822, έδειξαν το ενδιαφέρον τους με την προσέλευσή τους.

Την εκδήλωση, που είχε τη μορφή προβολής και συζήτησης μετά, άνοιξε η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, εκπροσωπώντας το ΣΤΑΡ. Μίλησε για τη σημασία αυτής ειδικά της ταινίας που αγγίζει ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όσο αυτό της υπεράσπισης της Μακεδονίας.

«Σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε χρέος μας είναι να σταθούμε δυνατοί. Είναι μια ταινία που πρέπει να τη δούνε ειδικά οι εκπαιδευτικοί και οι οικογενειάρχες» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Μητροπολίτης. «Αν και ο κινηματογράφος βασίζεται στη μυθοπλασία, υπάρχουν και ταινίες που αποδίδουν ιστορικά γεγονότα. Είτε με επιτυχία είτε όχι, μια τέτοια προσπάθεια πάντα αποτελεί έναυσμα για περαιτέρω ενασχόληση με τα ιστορικά γεγονότα.

Η ‘Πολιορκία’ αφορά την περιοχή μας, αφού αναφέρεται στη Μάχη της Δοβρά, που θα οδηγήσει στο Ολοκαύτωμα της Νάουσας, μετά την πυρπόληση της Μονής και τον απαγχονισμό του Ηγουμένου.

Η Μονή επανασυστάθηκε πριν 25 χρόνια. Το γεγονός πάντως δεν είχε τύχει ανάλογης προβολής. Η παρουσία ηθοποιών με τις στολές της εποχής σήμερα, επάνω στη σκηνή, μας πείθει πως ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται!»

Η ταινία είναι η τρίτη ιστορική ταινία για τον σκηνοθέτη της Βασίλη Τσικάρα, 46 χρόνια μετά τον «Παπαφλέσσα» του.

Η δεύτερη είναι η «Έξοδος», που αναφέρεται σε γεγονότα του 1826. Για την «Πολιορκία» ο Βασίλης Τσικάρας είπε:

«Στην ταινία δεν πειράξαμε ούτε μια τρίχα από τα ιστορικά γεγονότα. Μπορεί να υπάρχει, φυσικά, μυθοπλασία, όπως σε κάθε ταινία, δεν αλλοιώνει όμως τα γεγονότα. Τα ιστορικά πρόσωπα είναι παρόντα.

Η Μάχη στη Δοβρά είναι η πρώτη μάχη κατά τακτικού στρατού, όπου θα δείτε να πολεμούν μακεδόνες ήρωες!

Η τρίτη ταινία που θα γυρίσω, ολοκληρώνοντας την ιστορική μου τριλογία, αναφέρεται στην Επανάσταση της Θράκης.

Ο κινηματογράφος είναι τόσο επίκαιρος, όσο επίκαιροι είμαστε εμείς. Και πιστεύω πως ποτέ δεν ήμασταν περισσότερο.

Ευχαριστώ όσους βοήθησαν να γίνει η ταινία […] Θέλω να τη στηρίξετε.»

Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε η προγραμματισμένη συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

far

Φωτογραφίες: faretra. info

banner-article

Ροη ειδήσεων