Κόσμος

ΕΕ και ΝΑΤΟ χαιρετίζουν την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Με ισχυρά μηνύματα και συγχαρητήρια προς τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ αντιμετώπισαν την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών.

Την υπερψήφιση της Συμφωνίας χαιρέτισαν με κοινή τους δήλωση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Χέικο Μάας.

Αναλυτικά:

Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που ελήφθη με τη σημερινή ψηφοφορία της Βουλής των Ελλήνων. Από την αρχή, η ΕΕ στήριξε την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη για την επίλυση μιας από τις πιο εδραιωμένες διαμάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία , δίνοντας ένα παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν γράψει μαζί μια νέα σελίδα για το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ.

Για «ιστορική συμφωνία» κάνει λόγο σε γραπτή δήλωσή του και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αναφέροντας «Θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ελλάδας για αυτό το οραματιστικό βήμα. Αυτή η ιστορική συμφωνία μεταξύ δύο γειτόνων ανοίγει την πόρτα σε μια νέα σχέση μεταξύ τους και αναγγέλλει μια νέα εποχή για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια. Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως περιγράφεται στη συμφωνία και επαναβεβαιώνω τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να συνεργαστούν με τα δύο μέρη».

Σταθερότητα και ευημερία για όλη την περιοχή

Μέσω Twitter σχολίασε τη Συμφωνία ο γ.γ. του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα η Βόρεια Μακεδονία θα ενταχθεί στη Συμμαχία.

«Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

«Αλέξη, Ζόραν πετύχατε το ακατόρθωτο»

Για φαντασία και ρίσκο έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στο δικό του μήνυμα για τη Συμφωνία.

«Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν – μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο», σχολίασε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Χαιρετίζει τη Συμφωνία ο Μοσκοβισί

Ο πρώτος που έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί αναφέροντας «Χαιρετίζω την ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που μόλις ελήφθη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της περιοχής και της Ευρώπης» .

efsyn

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας