Νάουσα

“Οι Μωμο’ερ εξέβανε σην Χαρίεσσα”

Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας  αναβίωσε για πρώτη χρονιά το πανάρχαιο έθιμο των Μωμό’ερων στην Τ.Κ Χαρίεσσας Νάουσας. Την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018 μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας, έκαναν την εμφάνιση στους δρόμους και τα σοκάκια του χωριού τα Μωμο’έρια, παρουσιάζοντας το δρώμενο αυτούσιο και με τον παραδοσιακό τρόπο όπως ακριβώς το μετέφεραν οι πρόγονοί μας από τον Πόντο.

Η Εύξεινος Λέσχης Χαρίεσσας με προσκαλεσμένους τους Μωμό’ερους του συλλόγου Ποντίων Αλεξάνδρειας & Περιχώρων, και τους μουσικούς του συλλόγου της Τσοπουρίδη Θωμά στο Αγγείο, Μπράσα Αλέξανδρο στο Νταούλι, αναστάτωσαν ευχάριστα όλο το χωριό από άκρη σε άκρη! Το δρώμενο αγκαλιάστηκε με περίσσεια αγάπη από τους κατοίκους, σκορπώντας χαρά και πολλά χαμόγελα εν όψει των εορτών.

Ο κόσμος μαζί με τους χορευτές και τους μουσικούς κατέληξε αργά το μεσημέρι στην αίθουσα του συλλόγου όπου ακολούθησε γλέντι με πλούσια ποντιακά εδέσματα, τοπικό τσίπουρο και άφθονο κρασί.

Το δρώμενο παρακολούθησαν από κοντά ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Τεληγιαννίδης Θεόφιλος, μέλη των συλλόγων «Αγίας Παρασκευής» Λευκαδίων, ο σύλλογος Ποντίων «Η Ρωμανία» Μαρίνας, οι «Κομνηνιοί» Ροδοχωρίου, καθώς και πλήθος κόσμου!

Ευχαριστούμε το Δήμο Νάουσας για τη συνδιοργάνωση του εθίμου,τον σύλλογο ποντίων Αλεξάνδρειας & Περιχώρων, τις κυρίες του συλλόγου για τα ποντιακά εδέσματα :Τσάγκα Λίτσα, Μωυσιάδου Λίτσα, Παμπουχίδου Χριστίνα, Χαϊτίδου Σοφία, Τσιχλακίδου Κατερίνα, Φωστηροπούλου Θοδώρα, για τον Γαβουρμά τον Πουτακιδη Αναστάσιο & Δέσποινα, για το τοπικό κρασί τους παραγωγούς Αργυρίου Δημήτρη και Διτσόλα Ιωάννη, για το άφθονο τσίπουρο τον Παμπουχίδη Ελευθέριο, όλα τα καταστήματα και τους χωριανούς για την προσφορά τσιπουρομεζέδων και γλυκισμάτων στους Μωμό’ερους και στον κόσμο που συμμετείχε στην παρουσίαση του εθίμου και στην άρτια διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Οι Μωμό’εροι έγιναν πλέον έθιμο του χωριού μας!!! «Υείαν κ’ ευλοΐαν και καληχρονίαν»

Με εκτίμηση το Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχη Χαρίεσσας.

banner-article

Ροη ειδήσεων