Κόσμος

“Χειροπέδες” σε μέλη της Ντράγκετα σε όλο τον κόσμο – Πλήγμα στο εμπόριο κοκαΐνης

Τις περασμένες ώρες πραγματοποιήθηκε διεθνής επιχείρηση με ενενήντα συλλήψεις μελών της μαφίας της Καλαβρίας, Ντράγκετα.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Οι κατηγορίες αφορούν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διεθνή διακίνηση ναρκωτικών και εικονική κατοχή περιουσιακών στοιχείων. «Δημιουργήθηκε επιχειρησιακό δίκτυο το οποίο επέτρεψε να διατεθούν, στην Ευρώπη, τόνοι κοκαίνης», γράφει η διαδικτυακή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica.

Στην Ολλανδία, μέλη της οργάνωσης τουρκικής καταγωγής φέρονται να έφτιαχναν διπλούς πάτους σε αυτοκίνητα και φορτηγά, με στόχο την μεταφορά των ναρκωτικών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Σύλληψη αρχινονού της Κόζα Νόστρα

Υπενθιμίζεται ότι συνελήφθη πριν λίγες μέρες στη Σικελία ο 80χρονος αρχινονονός της μαφίας Σέτιμο Μινέο, ο οποίος σύμφωνα με τον Τύπο, είχε οριστεί πρόσφατα νέος προσωρινός αρχηγός της Κόζα Νόστρα.

Επισήμως ο Μονέο διατηρεί χρυσοχοείο στο Παλέρμο της Σικελίας.

Είχε συλληφθεί για πρώτη φορά το 1984, και στον τότε εισαγγελέα Τζοβάνι Φαλκόνε είχε απαντήσει ότι «έπεφτε από τα σύννεφα», προσποιούμενος ότι δεν είχε καμία σχέση με το οργανωμένο έγκλημα. Κατά την επιχείρηση που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ώρες, οι καραμπινιέροι συνέλαβαν 46 συνολικά νονούς και στελέχη της σικελικής μαφίας.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Μινέο είχε αντικαταστήσει τον αρχινονό Τοτό Ριίνα, που καταγόταν από το γνωστό χωριό Κορλεόνε και είχε «εκλεγεί» με την συναίνεση όλων των ισχυρών νονών της Σικελίας. Σύμφωνα με τις έρευνες, η Κόζα Νόστρα συνεχίζει να επηρεάζει σημαντικά την οικονομική ζωή όλου του ιταλικού Νότου και να διεισδύει σε πολλούς θεσμούς του ιταλικού κράτους.

topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας