Λογοτεχνία

“Το αόρατο αγόρι” ένα βιβλίο για τη φιλία. Γράφει η Ελισάβετ Τάρη

 

Ελισάβετ Τάρη

Ένα βιβλίο  με θέμα την καλλιέργεια της φιλίας. Μια τρυφερή ιστορία που θα συγκινήσει και θα προβληματίσει τους μικρούς μας φίλους.

Πώς μπορεί αλήθεια ένα αγόρι να είναι αόρατο;

Ίσως γιατί κανείς δεν τον παίζει, κανείς δεν τον θέλει στην παρέα του, κανείς δεν τον καλεί στο πάρτι του.

Ένα αόρατο αγόρι, ο Τομ, έτσι τουλάχιστον πιστεύει ο ίδιος για τον εαυτό του. Ώσπου έρχεται στην τάξη ένας καινούριος μαθητής, ο Λι. Ο Τομ τον πλησίασε και τον έκανε να νιώσει άνετα. Όταν οι δυο τους συνεργάστηκαν σε μια δραστηριότητα, ο Τομ βρίσκει τρόπο να ξεχωρίσει και να αρχίζουν να τον προσέχουν. Αποκτά φίλους και χαμογελά χαρούμενος.

Πολλά παιδιά μπορεί να είναι εσωστρεφή σαν τον Τομ και να είναι αόρατα σε μια σχολική τάξη. Αν δώσουμε ένα χέρι φιλίας, τα προσεγγίζουμε και κερδίζουμε τα παιδιά αυτά. Έτσι δε θα υπάρχουν «αόρατα» παιδιά στην τάξη μας!

Η εικονογράφηση της Patrice Barton είναι ευρηματική με πολύ χαριτωμένες φιγούρες των παιδιών και όμορφα χρώματα. Παρατηρούμε ότι η φιγούρα του Τομ στην αρχή της ιστορίας είναι σχεδόν διάφανη με ασπρόμαυρες σκιάσεις, ενώ προς το τέλος της ιστορίας αποκτά χρώμα, παύει να είναι «αόρατος πια και αποκτά αυτοπεποίθηση».

Η καταξιωμένη και διεθνούς φήμης βραβευμένη συγγραφέας Trudy Lukwig με μεγάλη ευαισθησία αγγίζει ένα θέμα της αντιμετώπισης της επιθετικότητας με την καλλιέργεια της φιλίας. Είναι ενεργό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πρόληψης του Εκφοβισμού.

Στο τέλος του βιβλίου, εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗΣ, υπάρχουν θέματα για συζήτηση από την ίδια τη συγγραφέα. Είναι κυρίως ερωτήσεις που προωθούν την ενσυναίσθηση ώστε το παιδί να μπει στη θέση του Τομ και να κατανοήσει πώς ένιωσε.

Είναι σπουδαίο μέσα από συζητήσεις και δραστηριότητες να καταλάβουν τα παιδιά ότι κανείς από εμάς δεν είναι «αόρατος» και ο καθένας μας είναι μοναδικός με τα δικά του χαρίσματα.

Καλή ανάγνωση!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας