Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Η συναυλία του Μανώλη Λιδάκη στη Βέροια σε εορταστικό κλίμα για την απελευθέρωση της πόλης

Δήμητρα Σμυρνή

Η Βέροια γιορτάζει αύριο 16 Οκτωβρίου την απελευθέρωσή της και απόψε το βράδυ ο καλεσμένος του Δήμου και της ΚΕΠΑ, ο γνωστός και καταξιωμένος εδώ και χρόνια Μανώλης Λιδάκης, τραγούδησε για την πόλη και τους πολίτες της, μέσα στο ευφρόσυνο κλίμα που δημιουργεί η αυριανή μέρα.

Γεμάτες οι δυο πλατείες και ο εξώστης του Χώρου Τεχνών και ο Μανώλης Λιδάκης με την εφταμελή εξαιρετική ορχήστρα του εμφανίστηκε στη σκηνή εισπράττοντας το πρώτο χειροκρότημα, απόρροια της μέχρι τώρα σοβαρής καλλιτεχνικής του πορείας.

Θέλοντας να δώσει συναισθηματικό χρώμα στο ξεκίνημα της συναυλίας του, πήγε πολύ παλιά, στην εποχή που ο κρητικός παππούς του πολεμούσε για τα χώματα της Μακεδονίας, και ενισχύοντας το ίδιο κλίμα, αφού η πόλη της Βέροιας γιορτάζει αύριο, μίλησε για την ομορφιά της και την εντύπωση που του προκάλεσε, όταν την επισκέφθηκε πριν από χρόνια για πρώτη φορά.

Έτσι, πέρασε στην «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη, συνδέοντας τα λόγια του με τη μουσική. Και το αφιέρωμα στο Θεοδωράκη, σαν μια πρώτη γεύση της συναυλίας του, ήταν πραγματικά σημαντικό για την εξέλιξή της. «Γωνιά-γωνιά», «Το τραίνο για την Κατερίνη». Δεύτερο και τρίτο τραγούδι και το κοινό ήρθε κοντά σε μια φωνή γνήσια λαϊκή, που δεν έκανε συμβιβασμούς, ακολουθώντας μια πορεία ποιότητας.

Η Νίκη Ντουσιοπούλου, που τον συνόδεψε, απέδειξε πως μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα του, διαθέτοντας και φωνή και σκηνική παρουσία.

Και το ρεπερτόριο της συναυλίας διανθίστηκε σύντομα με δικά του τραγούδια που ο κόσμος γνώριζε και τα σιγοτραγούδησε μαζί του. Κορυφαία στιγμή ο συμβολικός «Γλάρος» του, όπου η φωνή του Λιδάκη  φάνηκε σ’ όλη την ερμηνευτική της εμβέλεια, καθώς ντύθηκε μ’ έναν εντυπωσιακό διάλογο ανάμεσα στο κλαρίνο και το βιολί. Καταχειροκροτήθηκε.

Ζεστός καλλιτέχνης, σε επικοινωνία με  τον κόσμο στον οποίο απευθυνόταν ανάμεσα στα τραγούδια του, και προπαντός σοβαρός και υπεύθυνος στο  μουσικό δρόμο που χάραξε, ήταν μια ιδιαίτερη παρουσία για το κοινό της πόλης, που πραγματικά χάρηκε τη συναυλία του.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας