Απόψεις Κοινωνία

“Περί μνημείων και… Υπερταμείων! – Ποια είναι τα 126 ακίνητα της Ημαθίας;” γράφει ο Τεύκρος

Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος

Τεύκρος

Πολύς ντόρος κι όχι άδικα έγινε τις τελευταίες μέρες για τη μεταφορά και άλλων ακινήτων του Δημοσίου στο Υπερταμείο. Οι τόνοι μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων  καθώς και φορέων ανέβηκαν ακόμη περισσότερο, γιατί μεταξύ των 10.119 ακινήτων που μεταφέρθηκαν  υπάρχουν και μνημεία.

Η νέα υπουργός Πολιτισμού παραδέχτηκε ότι «Κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία το 2016», ενώ, ο σύμφωνα με κατάλογο που δημοσιοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων για την εκεί περιοχή, εμφανίζεται να εκχωρούνται στο Υπερταμείο μεταξύ των άλλων  το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης!

Από την Ημαθία, σύμφωνα με καταγγελία του ΚΙΝΑΛ, μεταφέρθηκαν  στο Υπερταμείο 126 ακίνητα του Δημοσίου, και επειδή αναφέρονται μόνο  με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου χωρίς καμία περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, κλπ, δεν γνωρίζουμε ποια είναι.

Βέβαια, είναι προφανές και «λογικό» ότι θα μεταβιβάστηκαν ακίνητα υψηλής αξίας από κάθε άποψη, διαφορετικά τι νόημα θα είχε η εν λόγω μετακίνηση. Και το ότι δεν κατονομάζονται είναι για να  αποφευχθούν αντιδράσεις, ενδεχομένως και κινητοποιήσεις.

Από τη μεριά των τοπικών αρχόντων της Ημαθίας,  αλλά και φορέων, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση.  Είναι αυτονόητο ότι οι τοπικοί άρχοντες και οι φορείς, όχι μόνο θα διερευνήσουν και θα κατονομάσουν τα ακίνητα που μεταφέρθηκαν, αλλά  θα  πάρουν  και θέση  για το γεγονός,  την οποίαν προφανώς , για να είναι αξιόπιστοι, θα πρέπει και να τη στηρίξουν!

ΥΓ. Σύμφωνα με τα δεδομένα, λοιπόν, νομιμοποιούμαστε να σκεφτούμε  ότι εμβληματικά κτίρια ή και μνημεία, όπως για παράδειγμα τα παλιά Δικαστήρια της Βέροιας, ή η Ροτόντα, ή ακόμη και ο Λευκός Πύργος δεν ανήκουν πλέον στο Δημόσιο, δηλαδή στον ελληνικό λαό, αλλά στους δανειστές!  (Το Υπερταμείο δεν υπόκειται σε κυβερνητικό έλεγχο.)

Και για να μην λειτουργούμε υποθετικά, δεν θα πρέπει η κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι είναι υπέρ της διαφάνειας να δώσει τον κατάλογο με τα πλήρη στοιχεία των  10.119 νέων ακινήτων που μεταβίβασε; Και όχι μόνο αυτό. Ας δώσει στη δημοσιότητα, αν θέλει να «εκθέσει» και τους μνημονιακούς της αντιπάλους, αναλυτικούς καταλόγους με ό,τι μέχρι στιγμής από τη Δημόσια Περιουσία, πουλήθηκε ή νοικιάστηκε, σε ποιους και  για πόσα χρόνια.  Όπως επίσης και τη μεταβολή του δημόσιου χρέους την ίδια περίοδο, γιατί ο βασικός στόχος της  εκποίησης, αξιοποίησης ή μακροχρόνιου ενοικιασμού  των ακινήτων, είναι η μειώσή  του.

Τέλος, για να θυμηθούμε, η δημιουργία του Υπερταμείου προβλεπόταν από το 3ο μνημόνιο, που είναι «προϊόν» όχι μόνο των σημερινών κομμάτων που κυβερνούν αλλά και όλων των λοιπών που διαχειρίστηκαν μνημονιακές κυβερνήσεις!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας