Απόψεις Επιστήμη

Τα όρια της γνώσης: Οι συνέπειες της υπερφόρτωσης πληροφοριών στον ιδιωτικό χρόνο και την υγεία

«Τεχνολογία, πολυνομία, και «δια βίου μάθηση» vs «ευ ζην».

Παπακασόλας Κωνσταντίνος

Ένας από τους πρώτους κοινωνικούς επιστήμονες που διαπίστωσαν τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερφόρτωσης των πληροφοριών ήταν ο κοινωνιολόγος Georg Simmel (1858-1918), ο οποίος υπέθεσε ότι η υπερβολική επιβάρυνση του σύγχρονου αστικού κόσμου προκάλεσε τη θλίψη των κατοίκων των πόλεων και ανέστειλε την ικανότητά τους να αντιδράσουν σε προβληματικες καταστάσεις.

1. Σε ένα εξαιρετικό άρθρο της η Guardian με τίτλο :  «Γιατί ο σύγχρονος κόσμος είναι επιβλαβής για τον εγκέφαλό σας»  μας εξηγεί πόσο ανάλαφρα έχουμε πάρει τις διασκεδαστικές πολυτέλειες της σύγχρονης ζωής μας.

«Σε μια εποχή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, SMS, Facebook και Twitter, όλοι πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Αλλά αυτή η συνεχής πολλαπλή απασχόληση έχει σκληρό τίμημα.

Ο  νευροεπιστήμονας Daniel J Levitin εξηγεί πώς ο εθισμός μας στην τεχνολογία μας κάνει λιγότερο αποτελεσματικούς

«Όταν προσπαθείτε να επικεντρωθείτε σε μια εργασία, ένα μη αναγνωσμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα εισερχόμενά σας μπορεί να σας μειώσει το IQ κατά 10 μονάδες.»

Τα μυαλά μας είναι πιο απασχολημένα από ποτέ. 

Είμαστε απασχολημένοι με γεγονότα, ψευδό-γεγονότα, και φήμες, που όλα αποτελούν πληροφορίες.

Προσπαθώντας να καταλάβετε τι πρέπει να ξέρετε και τι μπορείτε να αγνοήσετε είναι εξαντλητικό.

Ταυτόχρονα, όλοι κάνουμε περισσότερα.

Πριν από τριάντα χρόνια, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες πραγματοποιούσαν τις αεροπορικές μας και σιδηροδρομικές κρατήσεις, οι πωλητές μας βοήθησαν να βρούμε αυτό που ψάχναμε στα καταστήματα και επαγγελματίες δακτυλογράφοι ή γραμματείς βοήθησαν τους πολυάσχολους ανθρώπους με την αλληλογραφία τους.

Τώρα κάνουμε τα περισσότερα από αυτά τα πράγματα.

Κάνουμε τις δουλειές 10 διαφορετικών ανθρώπων, προσπαθώντας παράλληλα να συμβαδίσουμε με τη ζωή μας, τα παιδιά και τους γονείς μας, τους φίλους μας, τη σταδιοδρομία μας, τα χόμπι μας και τα αγαπημένα μας τηλεοπτικά προγράμματα.

Γραφούμε κείμενα ενώ περπατάμε στο το δρόμο, τσεκάρουμε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενώ στέκουμε σε μια ουρά – και ενώ γευματίζουμε με φίλους, ελέγχουμε κρυφά για να δούμε τι κάνουν οι άλλοι φίλοι μας.

Στον πάγκο της κουζίνας, στην ζεστή ασφάλεια της κατοικίας μας, γράφουμε τις λίστες αγορών μας, ενώ ακούμε αυτό το εκπληκτικά ενημερωτικό podcast για την αστική μελισσοκομία.

Αν και νομίζουμε ότι κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα- multitasking- αυτή είναι μια ισχυρή και διαβολική ψευδαίσθηση. 

Ο Earl Miller, ένας νευροεπιστήμονας στο MIT λέει ότι ο εγκέφαλός μας «δεν είναι φτιαγμένος για πολλούς στόχους .

Όταν οι άνθρωποι κάνουν multitasking, στην πραγματικότητα απλώς αλλάζουν από τη μια εργασία στην άλλη πολύ γρήγορα . Και κάθε φορά που συμβαίνει, υπάρχει ένα γνωστικό κόστος για να γίνει αυτό.

Δεν μπορούμε στην πραγματικότητα να κρατάμε πολλές μπάλες στον αέρα σαν ζογκλέρ.

Αλλάζουμε από τη μια εργασία στην άλλη, αγνοώντας εκείνη που δεν είναι ακριβώς μπροστά μας, αλλά ανησυχούμε ότι θα έρθει η συντριβή κάθε λεπτό.

Το multitasking δημιουργεί έναν βρόχο ανατροφοδότησης λογω της εξάρτησης από την ντοπαμίνη,ανταμείβοντας αποτελεσματικά τον εγκέφαλο για την απώλεια της εστίασής του και για τη συνεχή αναζήτηση εξωτερικής διέγερσης.

Για να κάνει τα πράγματα χειρότερα, ο προμετωπικός φλοιός έχει μια προκατειλημμένη καινοτομία, που σημαίνει ότι η προσοχή του μπορεί εύκολα να ξεχαστεί από κάτι νέο – τα παροιμιώδη λαμπερά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε για να προσελκύσουμε βρέφη, κουτάβια και γατάκια. 

Η ειρωνεία εδώ για εκείνους από εμάς που προσπαθούμε να επικεντρωθούμε εν μέσω ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων είναι ξεκάθαρη:

Η ίδια η περιοχή του εγκεφάλου στην οποία πρέπει να βασιστούμε για να παραμείνουμε στην εργασία, αποσπάται εύκολα.

Απαντάμε στο τηλέφωνο, ψάχνουμε κάτι στο διαδίκτυο, ελέγξαμε το email μας, στείλαμε ένα SMS, και κάθε ένα από αυτά τα πράγματα ταιριάζει με τα κέντρα εγκεφάλου που αναζητούν καινοτομία, που αναζητούν ανταμοιβή, προκαλώντας έκρηξη ενδογενών οπιοειδών (δεν είναι περίεργο που αισθάνεται τόσο καλά!), όλα σε βάρος της απόδοσης μας.

Αντί να αποκομίζουμε τις μεγάλες ανταμοιβές που προέρχονται από μια συνεχή και επικεντρωμένη προσπάθεια, αντλούμε αντ αυτού κενές ανταμοιβές από την ολοκλήρωση χιλίων μικρών εργασιών.

Στις παλιές ημέρες, αν το τηλέφωνο χτυπούσε και ήμασταν απασχολημένοι, δεν θα το απαντούσαμε ή θα απενεργοποιούσαμε το κουδούνισμα.

Τώρα περισσότεροι άνθρωποι έχουν κινητά τηλέφωνα από ό, τι έχουν τουαλέτες.

Αυτό έχει δημιουργήσει μια σιωπηρή προσδοκία ότι θα πρέπει να μπορείτε να προσεγγίσετε κάποιον όταν είναι βολικό για εσάς, ανεξάρτητα από το αν είναι βολικό για αυτόν.

Αυτή η προσδοκία είναι τόσο ριζωμένη ώστε οι άνθρωποι στις συσκέψεις απαντούν στα κινητά τους τηλέφωνα για να πουν: «Λυπάμαι, δεν μπορώ να μιλήσω τώρα, είμαι σε μια συνάντηση.»

Μόλις μια δεκαετία ή δύο πριν, αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι δεν θα είχαν απαντήσει στο  σταθερό τηλέφωνο στο γραφείο τους κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης,

Το να έχεις την ευκαιρία να πετέχιες πολλαπλούς στόχους είναι επιζήμιο για τις γνωστικές επιδόσεις. 

Ο Glenn Wilson, πρώην καθηγητής ψυχολογίας στο Gresham College του Λονδίνου, το αποκαλεί πληροφορίο-μανία .

Ο Wilson έδειξε ότι οι γνωστικές απώλειες από το multitasking είναι ακόμη μεγαλύτερες από τις γνωστικές απώλειες από το κάπνισμα κατά τη γέννηση.

Ο Russ Poldrack, ένας νευροεπιστήμονας στο Στάνφορντ, διαπίστωσε ότι το multitasking προκαλεί τη νέα πληροφορία να πηγαίνει στο λάθος μέρος του εγκεφάλου.

Αν οι σπουδαστές μελετήσουν και παρακολουθήσουν τηλεόραση ταυτόχρονα, για παράδειγμα, οι πληροφορίες από το σχολείο τους πηγαίνουν στο ραβδωτό σώμα, μια περιοχή εξειδικευμένη για την αποθήκευση νέων διαδικασιών και δεξιοτήτων, όχι γεγονότων και ιδεών.

 Χωρίς τη διάσπαση της τηλεόρασης, οι πληροφορίες μεταφέρονται στον ιππόκαμπο, όπου οργανώνονται και ταξινομούνται με διάφορους τρόπους, καθιστώντας ευκολότερη την ανάκτηση. 

Ο Earl Miller του MIT προσθέτει: «Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν multitasking και όταν λένε ότι μπορούν,παραπλανούν τον εαυτό τους.»

Και αποδεικνύεται ότι ο εγκέφαλος είναι πολύ καλός σε αυτή την παραπλανητική επιχείρηση.

Και το είδος της ταχείας, συνεχούς μετατόπισης που κάνουμε με το multitasking αναγκάζει τον εγκέφαλο να καίει τα καύσιμα τόσο γρήγορα που νιώθουμε εξαντλημένοι και αποπροσανατολισμένοι μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Έχουμε κυριολεκτικά εξαντλήσει τα θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλό μας. 

Αυτό οδηγεί σε καθίζηση τόσο στις γνωστικές όσο και στις σωματικές επιδόσεις.

Μεταξύ άλλων, η επαναλαμβανόμενη αλλαγή καθηκόντων οδηγεί σε άγχος, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης του στρες στον εγκέφαλο, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική και παρορμητική συμπεριφορά.

Για να χειροτερέψουμε τα πράγματα, η «πολυδιαδικασία» απαιτεί τη λήψη αποφάσεων:

Μπορώ να απαντήσω σε αυτό το μήνυμα κειμένου ή να το αγνοήσω; Πώς μπορώ να απαντήσω σε αυτό; Πώς μπορώ να καταθέσω αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου; Συνεχίζω αυτό που δουλεύω τώρα ή να κάνω ένα διάλειμμα;

Αποδεικνύεται ότι η λήψη αποφάσεων είναι επίσης πολύ σκληρή για τους νευρικούς πόρους σας και ότι οι μικρές αποφάσεις φαίνεται να έχουν τόσο μεγάλη σημασία όσο οι μεγάλες. 

Αφού παίρνουμε πολλές ασήμαντες αποφάσεις κουρασμένοι, μπορεί να καταλήξουμε σε πραγματικά κακές αποφάσεις για κάτι σημαντικό

Πριν από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αν θέλατε να γράψετε σε κάποιον, θα έπρεπε να επενδύσετε κάποια προσπάθεια σε αυτό. Θα καθόσασταν με στυλό και χαρτί ή με γραφομηχανή και συντάσσατε προσεκτικά ένα μήνυμα. 

Επειδή η ίδια η πράξη της σύνταξης μιας επιστολής σε κάποιον είχε πολλά βήματα, δεν μπαίναμε στον κόπο αν δεν είχαμε κάτι σημαντικό να πούμε. 

Λόγω πια της αμεσότητας του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε ελάχιστα όταν πληκτρολογούμε οποιοδήποτε μικρόπράγμα που σκάει στα κεφάλια μας και χτυπάμε το κουμπί αποστολής. Και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν κοστίζει τίποτα.

Αλλά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρησιμοποιούνται για όλα τα μηνύματα της ζωής. Εμείς υποχρεωτικά ελέγξουμε το email μας επειδή δεν ξέρουμε αν το επόμενο μήνυμα θα είναι για αναψυχή / ψυχαγωγία, καθυστερημένο νομοσχέδιο… κάτι που μπορείτε να κάνετε τώρα, αργότερα, κάτι που αλλάζει τη ζωή, κάτι άσχετο.

Αυτή η αβεβαιότητα προκαλεί καταστροφή με το γρήγορο σύστημα αντιληπτικής κατηγοριοποίησης, προκαλεί άγχος και οδηγεί σε υπερφόρτωση αποφάσεων. 

Κάθε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απαιτεί μια απόφαση! Απαντώ σε αυτό; Αν ναι, τώρα ή αργότερα; Πόσο σημαντικό είναι; Ποιες θα είναι οι κοινωνικές, οικονομικές ή επαγγελματικές συνέπειες αν δεν απαντήσω ή αν δεν απαντήσω αυτή τη στιγμή;

Επειδή είναι περιορισμένη σε χαρακτήρες, η αποστολή μηνυμάτων SMS αποθαρρύνει τη στοχαστική συζήτηση ή οποιοδήποτε επίπεδο λεπτομέρειας και τα προβλήματα εθισμού της επιδεινώνονται από την υπέρ-αμεσότητα της»

Τα μηνύματα κειμένου εμφανίζονται μαγικά στην οθόνη του τηλεφώνου σας και απαιτούν άμεση προσοχή από εσάς.

Προσθέστε σε αυτό την κοινωνική προσδοκία ότι ένα αναπάντητο κείμενο φαίνεται προσβλητικό για τον αποστολέα και έχετε μια συνταγή για τον εθισμό: λαμβάνετε ένα κείμενο και αυτό ενεργοποιεί τα κέντρα καινοτομίας σας.

Aισθάνεστε ανταμοιβή διότι έχετε ολοκληρώσει μια εργασία (παρόλο που η εργασία αυτή ήταν εντελώς άγνωστη σε σας 15 δευτερόλεπτα νωρίτερα),που είναι όμως προϊόν της ντοπαμίνης, καθώς το limbic σύστημα σας φωνάζει «Περισσότερα! Περισσότερο! Δώσε μου περισσότερα!»

Κάθε φορά που στέλνουμε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αισθανόμαστε μια αίσθηση ολοκλήρωσης και ο εγκέφαλός μας παίρνει ένα jackpot ορμονών επιβράβευσης που μας λέει ότι καταφέραμε κάτι. 

Κάθε φορά που ελέγχουμε ένα feed στο Twitter ή μια ενημέρωση στο Facebook, αισθανόμαστε πιο κοινωνικά συνδεδεμένοι (σε ένα είδος παράξενου, απρόσωπου κυβερνοχώρου) και παίρνουμε ένα ακόμα jackpot ορμονών ανταμοιβής. 

Αλλά θυμηθείτε, είναι η χαζή, αναζήτηση καινοτομίας του εγκεφάλου που καθοδηγεί το limbic σύστημα που προκαλεί αυτό το αίσθημα ευχαρίστησης, όχι τα υψηλότερα επίπεδα κέντρων σκέψης στον προμετωπιαίο φλοιό.

Μην κάνετε λάθος: οι έλεγχοι μέσω email, Facebook και Twitter αποτελούν ένα νευρικό εθισμό.»

2.  Ο independent υπερθεματίζει : Η υπερσσυσωρευση γνώσεων αυξάνει τον κίνδυνο βραδύνοιας. «Οι ηλικιωμένοι δεν χάνουν τη γνωστική τους δύναμη – απλά ξέρουν πάρα πολλά», λένε οι επιστήμονες

Ερευνητές από τη Γερμανία υποστηρίζουν ότι οι εγκέφαλοι λειτουργούν σαν σκληροί δίσκοι – όσο περισσότερες πληροφορίες εναποθέτουμε σε αυτούς, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να τις θυμηθούμε.

Μια νέα μελέτη της ανάκλησης μνήμης σε ηλικιωμένους υποδηλώνει ότι οι εγκέφαλοί μας δεν χάνουν τη γνωστική δύναμη με την ηλικία αλλά θυμούνται τις πληροφορίες πιο αργά, όπως ένας υπολογιστής γεμάτος να σκάσει με δεδομένα.

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί πιο αργά με την ηλικία, αλλά μόνο και μονο επειδή έχουμε αποθηκεύσει περισσότερες πληροφορίες με την πάροδο του χρόνου«, δήλωσε ο Dr Michael Ramscar του Πανεπιστημίου Tübingen στη Γερμανία και επικεφαλής της μελέτης.

«Τα μυαλά των ηλικιωμένων δεν εξασθενούν. Αντιθέτως, απλώς γνωρίζουν περισσότερα. «

Χρησιμοποιώντας υπολογιστές, οι ερευνητές μοντελοποίησαν την ανάκληση μνήμης από διαφορετικά στάδια της ζωής ενός ενήλικα, διαπιστώνοντας ότι όταν η τράπεζα μνήμης των υπολογιστών ήταν μικρότερη η απόδοση τους μοιάζει με έναν νεαρό ενήλικα. 

Όταν ο υπολογιστής κλήθηκε να ανακαλέσει πληροφορίες από ένα μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων, η απόδοση του φαινόταν περισσότερο σαν αυτή ενός μεγαλύτερου ενήλικα.

«Φανταστείτε κάποιον που γνωρίζει τα γενέθλια των δύο ανθρώπων και μπορεί να τα θυμάται σχεδόν τέλεια», δήλωσε ο Δρ Ramscar και ένα άλλο άτομο που γνωρίζει τα γενέθλια 2000 ανθρώπων.

(Κι αν αυτά συμβαίνουν στους ηλικιωμένους που έζησαν σε προ – τεχνολογικές μη γραφειοκρατικές εποχές, το μέλλον των επόμενων ίσως είναι πολύ χειρότερο.)

3.   Ο Alvin Toffler έκανε την πρώτη έγκαιρη προειδοποίηση πριν από περισσότερα από 30 χρόνια. Στο βιβλίο του, Future Shock, ο Toffler θεώρησε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει πεπερασμένα όρια για το πόση πληροφορία μπορεί να απορροφήσει και να επεξεργαστεί.

Αν υπερβεί αυτό το όριο και ο εγκέφαλος υπερφορτώσει, η σκέψη και ο συλλογισμός θα γίνουν ασταθείς, η λήψη αποφάσεων θα είναι αδύναμη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αδύνατη. 

Ακόμη χειρότερα, πρότεινε ότι η υπερφόρτωση πληροφοριών θα οδηγήσει τελικά σε εκτεταμένες σωματικές και πνευματικές διαταραχές. Αποκάλεσε αυτό το φαινόμενο «σύνδρομο μελλοντικού σοκ».

Τότε, όλα αυτά ακούγονταν σαν επιστημονική  φαντασία , αλλά σύγχρονοι επιστήμονες και οι ερευνητές λένε ότι Toffler είχε δίκιο.

Μας λένε ότι η υπερφόρτωση πληροφοριών μπορεί πράγματι να προκαλέσει συσσώρευση άγχους και βραχυκυκλώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να επιφέρει επιβλαβείς διανοητικές και φυσικές αλλαγές.

Ο διεθνώς γνωστός Βρετανός ψυχολόγος, David Lewis, Ph.D., προχωράει περισσότερο: «Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που πεθαίνουν επειδή παίρνουν πάρα πολλές πληροφορίες και δεν ξέρουν πώς να το χειριστούν.»

Ένα μόνο τεύχος των New York Times περιέχει περισσότερες πληροφορίες από ό, τι ο μέσος άνθρωπος του 17ου αιώνα θα συναντούσε σε ολόκληρη τη ζωή του.

Προφανώς, η ικανότητά μας να συγκεντρώνουμε και να παρέχουμε πληροφορίες έχει αυξηθεί σημαντικά από τον 17ο αιώνα, αλλά η ικανότητα του εγκεφάλου να τις απορροφήσει και να τις επεξεργαστεί δεν έχει αλλάξει από τις ημέρες των σπηλαίων, λένε οι σημερινοί ερευνητές.

«Ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθούμε να απορροφήσουμε όλα όσα έρχονται σε εμάς μέσω των διαφόρων μέσων ενημέρωσης, ο εγκέφαλός μας είναι περιορισμένος και μπορεί να επικεντρωθεί σε ένα μόνο πράγμα σε βάθος χρόνου», λέει η Susan K. Perry, Ph.D. κοινωνικός ψυχολόγος στο Λος Άντζελες.

«Πολλά από αυτά που πιστεύουμε ότι απορροφούμε διαλύονται πριν μπορέσουμε να τα αφομοιώσουμε – και αποσυντονίζουν την ψυχική μας ενέργεια ταυτόχρονα».

Ακόμα και το σπίτι δεν παρέχει ένα ασφαλές καταφύγιο από την επίθεση πληροφοριών. Με την τηλεόραση να αποτελεί την κύρια πηγή ειδήσεων για τους περισσότερους, μας τροφοδοτεί μια πρόσθετη ροη πληροφοριών που επιδεινώνει το πρόβλημα.

Οι τηλεοπτικοί δέκτες έχουν αναπτύξει τεχνικές απόσπασης προσοχής με  κατάλληλα κόλπα του ήχου. Με τη συμπίεση πολύπλοκων όρων, με τόνωση λέξεων, οι βραδινές  ειδήσεις είναι σε θέση να μας εκπλήξουν με ένα εκπληκτικό αριθμό ήχων  «πυρκαγιάς» – όλα αυτά κατά τη διάρκεια μιας ειδησεογραφίας 30 λεπτών.

Στις πρώτες ημέρες της τηλεόρασης, το δελτίο για τις καιρικές συνθήκες συνίστατο σε μερικές προτάσεις. Σήμερα, για να ακούσουν την πρόβλεψη για τον καιρό, οι θεατές πρέπει πρώτα να περάσουν μερικά λεπτά με κινούμενα γραφικά, βέλη, ψηλά, χαμηλά, δεξιόστροφα και αριστερόστροφα, καθώς και τα σημεία δρόσου στις πόλεις στην άλλη πλευρά της ηπείρου.

Και μην νομίζετε ότι είστε ασφαλείς από την υπερφόρτωση πληροφοριών στο οικογενειακό αυτοκίνητο.

«Οι άνθρωποι παίρνουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα, τα CD και τους υπολογιστές τους στα αυτοκίνητά τους», λέει ο Phil Spelled, πρώην ερευνητής στο Κέντρο Ανάπτυξης Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Εργαστηρίου του Oak Ridge (IVIS).

Τα δορυφορικά συστήματα πλέον διαθέτουν χάρτες και ομιλούμενες κατευθύνσεις, αναβοσβήνουν προειδοποιητικά σήματα ενώ το ραδιόφωνο πλημμυρίζει τις αισθήσεις με τη μουσική και ειδήσεις.

Σε μια μελέτη του 1999, ο Spelled, παρατήρησε 36 άνδρες και γυναίκες, καθώς «οδήγησαν» σε έναν προσομοιωτή αυτοκινήτων, ενώ βομβαρδίστηκαν με πληροφορίες από κινητό τηλέφωνο, συσκευή προειδοποίησης σύγκρουσης, δορυφορικό σύστημα πλοήγησης κλπ.

Η δοκιμή απέφερε αρκετές «συντριβές» και ένας στους έξι οδηγούς έχασε τουλάχιστον μία από τις στροφές που συμπεριλήφθηκαν στο τρέξιμο.

Η ψυχολόγος Susan Battley, Ph.D.προσφέρει μια παρόμοια παρατήρηση από μια ελαφρώς διαφορετική προοπτική. «Ο χρόνος είναι ένας μη ανανεώσιμος πόρος», λέει. «Έχουμε όλοι από 168 ώρες την εβδομάδα. Οι άνθρωποι πρέπει να βλέπουν την ώρα ως περιουσιακό στοιχείο και να επενδύουν παρά να το ξοδεύουν. Μόνο επειδή έχουμε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες στον κόσμο δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τις επεξεργαστούμε όλες ».

Οι ειδικοί συμφωνούν λοιπόν ότι το πιο σημαντικό δομικό στοιχείο για την αποφυγή της υπερφόρτωσης πληροφοριών είναι η αναγνώριση της ύπαρξής και ο υγιής σεβασμός του δικού σας χρόνου.

4.  Τα πράγματα γίνονται χειροτέρα στις πολύ μεγάλες πόλεις οπού οι πληροφορίες εκρήγνυνται καθώς συναθροίζονται μαζί με αμέτρητα άλλα ηχητικά και  οπτικά ερεθίσματα.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature το 2011, ο Jens Pruessner και οι συνεργάτες του στο Κεντρικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Mannheim  διαπίστωσαν αύξηση 21% στις διαταραχές άγχους, 39% αύξηση των διαταραχών της διάθεσης και διπλάσιο κίνδυνο σχιζοφρένειας στους κατοίκους των πόλεων

Η αστική ζωή συνδέθηκε με αυξημένη δραστηριότητα στην αμυγδαλή του εγκεφάλου – το κέντρο φόβου – και στον περιγεννητικό πρόσθιο φλοιό του κόλπου, μια περιοχή-κλειδί για τη ρύθμιση του φόβου και του στρες.

Στην Αθήνα της κρίσης τα δεδομένα από την Ψυτάλλεια είχαν προκαλέσει σοκ.

5.  Περίπου ένα στα επτά παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πάσχει από προβλήματα ψυχικής υγείας.  Πριν από περίπου 30 χρόνια, ο αριθμός αυτός ήταν ένα στα 50.

Είναι συγκλονιστικό αυτό;  

Δεδομένου ότι το ποσό των πληροφοριών που λαμβάνουμε σε μια εβδομάδα ισούται με το ποσό των πληροφοριών που λαμβάναμε σε ένα χρόνο, θα λέγαμε όχι.

Δεχόμαστε τόσες πολλές ειδοποιήσεις. Και αγγίζουμε τα τηλέφωνά μας 2.617 φορές την ημέρα – πόσο τρελό είναι αυτό; 

Οι μέρες μας γεμίζουν με άχρηστες ειδοποιήσεις. Και χειρότερα από όλα, εμφανίζονται σε ακόμη περισσότερες συσκευές από ποτέ. Ο χρόνος μας ανάμεσα στις οθόνες είναι λίγος ύπνος.

6. Τόσο η ευρωπαϊκή ένωση με άπειρες οδηγίες και κανονισμούς όσο και η Ελλάδα είναι τέρατα πολυνομίας και γραφειοκρατίας που προσπαθούν να ελέγξουν και την παραμικρή ανθρωπινή δραστηριότητα με νόμους. Πολύ συχνά μάλιστα ισχύουν 3, 4 και παραπάνω διατάξεις για το ίδιο ζήτημα  και το ίδιο συχνά αλληλοαναιρούνται.Είναι αδύνατον να μη συναντήσει κάποιος πολίτης σημαντικά προβλήματα απ την πολυνομία αυτή.

-Για παράδειγμα, ο κανονισμός αριθ. 2257/94 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – επίσης γνωστός ως » νόμος για τις μπανάνες του And» – ορίζει ότι όλες οι μπανάνες που αγοράζονται και πωλούνται στην ΕΕ πρέπει να είναι «απαλλαγμένες από δυσμορφίες ή ανώμαλη καμπυλότητα».

-Στην περίπτωση των αγγουριών, ο κανονισμός αριθ. 1677/88 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα αγγούρια «κατηγορίας I» και «εξαιρετικής κατηγορίας» επιτρέπεται σε κάμψη 10 mm ανά 10 cm μήκους. Τα αγγούρια κατηγορίας ΙΙ μπορούν να κάμπτονται δύο φορές περισσότερο. Κάθε αγγούρια που είναι curvier δεν μπορεί να αγοραστεί ή να πωληθεί.

1.569 νόμοι και 3.585 διατάγματα ψηφίστηκαν στην Ελλάδα από το 2001 έως το 2016.  Εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός των Προεδρικών Διαταγμάτων, καθώς μέχρι το 2016 εκδόθηκαν 3.585, ενώ οι κανονιστικές και ατομικές διοικητικές πράξεις αγγίζουν τις 43.250.

-Επιπρόσθετα στην γραπτή γραφειοκρατία έχει προστεθεί και ηλεκτρονική (!) χωρίς η τελευταία να έχει αναιρέσει την πρώτη, άλλα να συνυπάρχουν μαζι! Το αποτυχημένο μετρό πχ των συγκεντρωτικών από μονο του προκάλεσε τεραστία συμφόρηση και προβλήματα σε φορολογουμένους που χάνουν πολύτιμο χρόνο άσκοπα

-Στο λογαριασμό της ΔΕΗ έχουν φορτωθεί αμέτρητα τέλη και χρεώσεις με ειδικές ορολογίες που χρειάζονται μαζι με τις πολύπλοκες πράξεις υπολογισμού ειδικούς επί ειδικών για να ερμηνεύσουν.

-Τα τελευταία χρόνια σχεδόν το σύνολο των δημοσιών αλλά και αρκετών ιδιωτικών υπηρεσιών έχει υποστείσυνεχείς μετονομασίες, αλλαγές διευθύνσεων και συγχωνευσεις (ΕΟΠΠΥ κλπ), ενώ στο παρελθόν η ονομασία τους ήταν μακροχρόνια σταθερή και σημάδευε γενεές ολόκληρες.

-Μονο και μονο για να μάθει και  ο μέσος άνθρωπος το σύνολο των σημερινών του υποχρεώσεων σπαταλά τεράστιο μέρος του χρόνου του και της πνευματικής του ενέργειας συγκριτικά με μόλις κάποιες δεκαετίες πριν που ούτε το 5% αυτού του χάους δεν υπήρχε.

-Στον αντίποδα, «στη Σουηδία αποδίδεται βαρύνουσα σημασία στον τρόπο σύνταξης των νόμων. Η σαφήνεια στη διατύπωση αποτελεί προτεραιότητα. Από το 1965 υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου της διατύπωσης των νόμων.

Στην πράξη, γίνεται έλεγχος όλων των νομοσχεδίων ώστε αυτά να είναι σαφή, κατανοητά και φιλικά προς τον αναγνώστη.

Όσοι υπάγονται στο νόμο θα πρέπει να καταλαβαίνουν χωρίς δυσκολία ποια συμπεριφορά θα πρέπει να υιοθετήσουν.

Έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένοι κανόνες, τους οποίους οι αρμόδιοι για τη σύνταξη των νόμων οφείλουν να σέβονται :

Για παράδειγμα, ένα άρθρο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις παραγράφους.

Κάθε παράγραφος πρέπει να έχει αυτοτελές νόημα.

Τα συστατικά στοιχεία μιας πρότασης (υποκείμενο, ρήμα, αντικείμενο) θα πρέπει να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά, ενώ η χρήση της παθητικής φωνής θα πρέπει να αποφεύγεται».

7. Αν σε αυτά προσθέσουμε ότι στην εποχή μας έχουμε μια έκρηξη ώθησης σε  μια εν πολλοίς άχρηστη δια βίου μάθηση που οι σπουδές δεν τελειώνουν πλέον στα 22 άλλα συνεχίζονται μέχρι τα 30 με διάφορα μεταπτυχιακά, αν προσθέσουμε δεκάδες ακόμα δεξιότητες όπως οι ξένες γλώσσες, η αδεία οδήγησης, η εκμάθηση υπολογιστών, διάφορα σεμινάρια και πιστοποιήσεις, και τέλος συνυπολογίσουμε τον χαοτικό τρόπο ζωής στις μεγάλες πόλεις, οπού ο μέσος άνθρωπος πρέπει να αποστηθίσει εκατοντάδες λεπτομέρειες, από δεκάδες οδούς που πρέπει να ακολουθει καθημερινά, μέχρι κωδικούς δεκάδων εφαρμογών, την αστική ηχορύπανση και την φωτορυπανση και προσθέσουμε το εν Ελλάδι πρόσθετο γραφειοκρατικό φόρτο των μνημονίων (δεκάδες φόροι, ρυθμίσεις, κλπ) μπορούμε να καταλάβουμε γιατί κάποιοι παλιότεροι ενστικτωδώς λεγαν «κλειστό πια  το ρημάδι».

Καποια στιγμή, όχι πολύ μακριά στο μέλλον, θα χρειαστεί ειδικό υπουργείο απλοποίησης της ζωής.

lawyalty

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας