Πολιτισμός

Ο “Βαφτιστικός” του Θεόφραστου Σακελλαρίδη στο Λιτόχωρο. Μια δροσερή παράσταση που καταχειροκροτήθηκε

Δήμητρα Σμυρνή

Κατακαλόκαιρο στο Λιτόχωρο και πάνω από το υπαίθριο μικρό θεατράκι στο πάρκο, στους πρόποδες του Ολύμπου, τα σύννεφα παίζουν με την αγωνία των συντελεστών της παράστασης, που πρόκειται να δοθεί. Θα βρέξει; Δε θα βρέξει;

Τελικά δεν έβρεξε, ο κόσμος ξεθάρρεψε και γέμισε το θεατράκι, απολαμβάνοντας μια παράσταση δροσερή, που πίσω της έκρυβε πολύ κόπο και μεράκι.

Ο “Βαφτιστικός” του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, που ο δημιουργός του καταγόταν από το Λιτόχωρο, ήταν ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια από το πρώτο του ανέβασμα, τον Ιούλιο του 1918.

Ο «Βαφτιστικός» θεωρείται η πιο γνωστή, πολυανεβασμένη και αγαπημένη οπερέτα στην Ελλάδα.

Συνδυάζοντας κωμικές καταστάσεις παρεξηγήσεων, που εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να αρέσουν στο κοινό, με μουσικά κομμάτια ανάλαφρα, που έγιναν επιτυχίες και είναι πασίγνωστα, ο «Βαφτιστικός» όχι απλά επέζησε έναν αιώνα μετά, αλλά συνεχίζει να προκαλεί συναισθήματα ευφορίας στους θεατές του.

Ο Χρήστος Σάλτας, καταξιωμένος μουσικός όχι μόνο στην πατρίδα του, το Λιτόχωρο, αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο, από συνεργασίες του με μεγάλα ονόματα  και ορχήστρες αλλά και με παρουσία στο Εξωτερικό, αποφάσισε να τολμήσει το ανέβασμα του «Βαφτιστικού» με τα πενιχρά τεχνικά μέσα που διαθέτει ο τόπος του, σε σύγκριση με τις απαιτήσεις που έχει το ανέβασμα μιας οπερέτας, αλλά με πολλή διάθεση να αντισταθμίσει τις ελλείψεις με το πάθος για δημιουργία και το ταλέντο των συνεργατών του.

Η Θεατρική Ομάδα Λυκείου Λιτοχώρου, που αποτελεί μια πηγή θεατρικής έκφρασης, με εξαιρετικά δείγματα γραφής, όπως το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού», που ανέβασε πριν δύο χρόνια πάλι σε συνεργασία με το Χρήστο Σάλτα, και με σολίστα το Βασίλη Λέκκα, βοήθησε στο στήσιμο της παράστασης διαθέτοντας τα μέλη της. Δροσερά και με διάθεση όλα τα παιδιά με ξεχωριστούς το Χάρη Χατζημανώλη και το Δημήτρη Παπαθανασίου.

Η  Χορωδία Λιτοχώρου, που ανήκει στο «Ίδρυμα Ιωάννη και Θεόφραστου Σακελλαρίδη», ίδρυμα που πήρε σάρκα και οστά από το Σάλτα το 2006, σε συνεργασία με τους Βύρωνα Φιδετζή, Νίκο Αστρινίδη, Μιχάλη Μητρούση και το συνθέτη Γιάννη Σακελλαρίδη, γιο του Θεόφραστου και εγγονό του Ιωάννη, που γεννήθηκε στο Λιτόχωρο, ήταν ο κύριος κορμός της παράστασης. Η Χορωδία, δουλεμένη με λεπτομέρεια από το μαέστρο της, άφησε με την παρουσία της τις καλύτερες εντυπώσεις.

Οι ερμηνείες των μουσικών ρόλων από τους Γιώργο Τζιουβάρα, Βιβή Κυριακού, Μαριλένα Ζουμπούλογλου, Ηλία Σάλτα, Κατερίνα  Κυριακίδου, Αφροδίτη Χαρπαντίδου και Νίκο  Κύρτσο εξαιρετικές.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ασημίνας Μητρούλα και της Φωτεινής Ντάβανου προσεγμένα και λειτουργικά, η χορογραφία της Τζένης Γρατσούνα εντυπωσιακή και καθοριστική η παρουσία της Άννας Μελιάδου στο πιάνο της.

Όσο για τη σκηνοθεσία του Χρήστου Σάλτα και τη διεύθυνση της Χορωδίας και των φωνών από τον ίδιο, απέπνεαν γνώση, πάθος και ταλέντο.

Πολλή μουσική, πολύ χρώμα, ανάλαφρη διάθεση για όλους μετά από τις γκρίζες μέρες που προηγήθηκαν και ένα συμπέρασμα: Παρόλο που οι συνθήκες από άποψη τεχνικών δυσκολιών δεν ήταν οι καλύτερες, ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Στη Θεατρική Ομάδα Λυκείου Λιτοχώρου συμμετέχουν οι:

Ελένη Γιαννίκη, Ερμιόνη Παυλίδου, Δημήτρης Πουλάκης, Θάνος Καρλέτσας, Χάρης Χατζημανώλης, Δημήτρης Παπαθανασίου, Αλέξανδρος Γκέκας, Μαριλένα Τζιουμάκα, Κλεοπάτρα Αλμαλιώτη, Μαρία Φαρμάκη, Άντα Τότση και Ελισάβετ Μπαρμπαγεωργοπούλου.

Προσκεκλημένοι: Γιάννης Φαρφάρας, Δήμητρα Δαδούλη, Φιλίτσα Πίτσιου, Ελισάβετ Φουρκιώτη, Κατερίνα Λέινα και Εβελίνα Τουλουπάκη.

Στη Χορωδία Λιτοχώρου συμμετέχουν:

Χρήστος Καλαϊτζής, Λάζος Κυρίτσης, Στέργιος Ντότσιος, Τάκης Μυτιληναίος, Κωνσταντίνος Τζιμαπίτης, Βασίλης Χατζήνας, Βασίλης Γερολιόλιος, Σωτήρης Μήλιος, Μαρία Μυτιληναίου, Βούλα Κοκκινογένη, Ελένη Μακρή, Κατερίνα Χατζήνα, Ελένη Σαρακατσάνου,  Κλεοπέτρα Αλμαλιώτη, Φιλίτσα Τριανταφύλλου, Δώρα Κοσμίδου, Όλγα Σταυρίδου, Στέλλα Μπαζάκου, Φιλίτσα Αλμαλιώτου, Λίντα Μουσδράκα και Λαμπρινή Κρούπη.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων