Παρενθέσεις

Γιώργος Καλογήρου “Μεταμορφώσεις”. Μοτίβα του χθες σε μουσικές φόρμες του σήμερα, με έμπνευση και σεβασμό στην παράδοση

 Δήμητρα Σμυρνή

Ίσως είναι αργά να ακούει κανείς έναν δίσκο του 1999 και να γράφει το 2018 γι’ αυτόν. Επειδή όμως η μουσική δεν έχει ηλικία, όπως τα πολύ σημαντικά πράγματα σ’ αυτόν τον κόσμο, οι «Μεταμορφώσεις» του Γιώργου Καλογήρου, που μόλις άκουσα, με τη μεγάλη χρονική απόσταση  από τη δημιουργία τους μέχρι σήμερα, αξίζουν αυτήν τη μικρή κατάθεση λόγων και συναισθημάτων.

Γνωστός ο Γιώργος Καλογήρου στην πόλη μας εδώ και πολλά χρόνια και ως δημοσιογράφος με την εφημερίδα του «Βέροια» και ως πρωταγωνιστής του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας με  την έντονη δράση του Ομίλου τη δεκαετία του ’60, αλλά και γνωστός ως συνθέτης με συμμετοχές στο τότε Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και πολλαπλή μουσική παραγωγή μέχρι και σήμερα.

Οι «Μεταμορφώσεις» του Καλογήρου, ένα cd παραγωγής του ΤΟΒ με την υποστήριξη της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Βέροιας, αντέχει στο χρόνο, επειδή ακριβώς πραγματεύεται τον ίδιο το χρόνο μέσα από τα μουσικά ακούσματα.

Ο συνθέτης ακουμπά πάνω σε μοτίβα της παραδοσιακής μουσικής, βεροιώτικα και γενικότερα της Μακεδονίας, και τα μεταφέρει στο σήμερα με όχημα τη σύγχρονη μουσική φόρμα.

Κι αυτό όχι μόνο δεν αποτελεί παραχάραξη, αλλά αντίθετα μια γόνιμη αναβίωση ενός μουσικού παρελθόντος που επιβιώνει ζωντανεύοντας εικόνες και μνήμες.

Με εννιά μεγάλα κομμάτια, όπου κάποιες φορές το παρελθόν αναγνωρίζεται εύκολα και άλλες όχι, καθώς έχει μεταμορφωθεί με απόλυτη επιτυχία σε παρόν, τα πλήκτρα του Γιώργου Καλογήρου δένουν αρμονικά με το βιολί  του Άκη Στρατουδάκη, του Στάθη Κιόσογλου στα πνευστά, του Δημήτρη Γούζιου στο τσέλο, του Γιάννη Καλογήρου στην ηλεκτρική κιθάρα και του Βαγγέλη Μπόντα στα κρουστά και τα φωνητικά.

Το εξώφυλλο του δίσκου φιλοτεχνημένο από τον Ευθύμη Βαρλάμη, συνδέει το παρελθόν της Βέροιας με το παρόν ευρηματικά.

Ακούγοντας σήμερα τις «Μεταμορφώσεις» αισθάνεσαι πως όχι μόνο πληρούν ως έργο απόλυτα την έννοια του τίτλου τους, αλλά μπορούν να διεκδικούν και τη θέση ενός διαχρονικού μικρού μουσικού έργου, με έμπνευση και απόλυτο σεβασμό στην παράδοση.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας