Αγροτικά Τοπικά

ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν οι ζημιές στα ροδάκινα και άλλα οπωροφόρα σε Ημαθία – Πέλλα

Ερώτηση σχετικά με τις ζημιές από βροχοπτώσεις στα ροδάκινα και άλλα οπωροφόρα στις ΠΕ Ημαθίας και Πέλλας κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Οι ροδακινοπαραγωγοί στις Π.Ε. Ημαθίας και Πέλλας βρίσκονται για μια ακόμη χρονιά σε απόγνωση, μιας και στην πορεία της συγκομιδής των ροδάκινων επιτραπέζιων και συμπύρηνων και νεκταρινιών, αντιμετώπισαν παρατεταμένες έντονες βροχοπτώσεις στα τέλη Ιούνη με αποτέλεσμα τεράστιες ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή τους λόγω της εμφάνισης “αποχρωματισμών”, σκισιμάτων και σαπίσματος των φρούτων (μονίλιες) σε μεγάλη έκταση και σε περισσότερες ποικιλίες, συγκριτικά και με τις ανάλογες ζημιές του 2017. Αντίστοιχες ζημιές υπάρχουν και στα υπόλοιπα πυρηνόκαρπα (κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα).

Έρχονται οι ζημιές αυτές να προστεθούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και φέτος οι φρουτοπαραγωγοί των περιοχών αυτών, από τα αδιέξοδα της εξαγωγικής δραστηριότητας λόγω του συνεχιζόμενου εμπάργκο, τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού που η ανεξέλεγκτη από την Πολιτεία κερδοσκοπία εμπόρων – εξαγωγέων – μεταποιητών επιβάλλει, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, τα απανωτά χαράτσια κλπ.

Δέχονται οι δενδροκαλλιεργητές Ημαθίας – Πέλλας ένα ακόμη κτύπημα στο -έτσι και αλλιώς- κουτσουρεμένο εισόδημά τους, μιας και είναι ακόμη απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του 2017. Βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται κάθε χρόνο στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψή τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και -επιπλέον- δεν διασφαλίζει την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που το αγροτικό εισόδημα συνέχεια μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων πολιτικών της ΚΑΠ της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων (φορολο­γικό, ασφαλιστικό, χαράτσια σε χωράφια και νερό, ανεξέλεγκτες τιμές εφοδίων κλπ.).

Ερωτάται ο κ. υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές από βροχοπτώσεις στα οπωροφόρα (κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια ) στις ΠΕ Ημαθίας – Πέλλας, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.

  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, αφού το εισόδημα τους συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των πολιτικών της ΕΕ για την αγροτιά και των μέτρων των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί. Να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει στο 100% το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο και την παραγωγή.

  • Να καλυφθεί από την ΕΕ η συνεχιζόμενη απώλεια εισοδήματος λόγω των πολιτικών της στην Ουκρανία και το ρώσικο εμπάργκο.

  • Να αποζημιωθούν επιτέλους οι δενδροκαλλιεργητές για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του 2017».

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας