Κόσμος

Ταϊλάνδη: Τα παιδιά μπορεί να μείνουν μήνες στο σπήλαιο, προειδοποιούν οι διασώστες


Ζωντανά μεν, αλλά όχι ελεύθερα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, είναι τα δώδεκα παιδιά και ο προπονητής τους, που εντοπίστηκαν έπειτα από εννέα μέρες σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη. Ειδικοί δύτες και ο Στρατός της χώρας προειδοποιούν ότι μπορεί να περάσουν μήνες έως ότου τα 11χρονα παιδιά και ο 25χρονος προπονητής τους δουν ξανά το φως της ημέρας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει είτε να υποχωρήσουν τα νερά, το οποίο δεν αναμένεται να γίνει σύντομα, είτε αυτά να εκπαιδευτούν στην κατάδυση προκειμένου να απεγκλωβιστούν με ασφάλεια.

Και οι 13 εντοπίστηκαν σώοι και αβλαβείς, αν και αρκετά αδύναμοι,  τη Δευτέρα το βράδυ, σκορπίζοντας ανακούφιση στις οικογένειές τους. Προτεραιότητα για τις διασωστικές ομάδες ωστόσο τώρα είναι να τους προμηθεύσουν με όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα, καθώς τα παιδιά δεν ξέρουν κολύμπι οπότε η επιχείρηση διάσωσης αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες ίσως και μήνες.
«Η καλύτερη λύση σε αυτή τη φάση είναι να τους αφήσουν εκεί που βρίσκονται. Δεδομένου ότι το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται είναι πολύ υγρό, θα πρέπει να παραμείνουν ζεστοί και στεγνοί, θα πρέπει να έχουν καθαρό πόσιμο νερό και τροφή», επισημαίνει στην «Guardian» ο Αυστραλός Πίτερ Ουόλφ, ειδικός επί των καταδύσεων σε σπήλαια.

Και βέβαια, σύμφωνα με τον Ουόλφ, πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιβίωσή τους αυτή τη στιγμή είναι να εξασφαλιστεί με κάποιον τρόπο ότι θα έχουν καθαρό αέρα. Ένα σοβαρό ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι να τους παρασχεθούν ειδικές μάσκες για όλο το πρόσωπο και καταδυτικά ρούχα που θα τους προστατέψουν από την υποθερμία.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν Βρετανοί, Αυστραλοί και Κινέζοι ειδικοί. «Είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι που μπορούν πραγματικά να παράσχουν στα παιδιά και τον προπονητή τους αυτές τις προμήθειες, δεδομένου του μήκους του σπηλαίου και των συνθηκών που επικρατούν εκεί μέσα», εξηγεί ο Ουόλφ.  Μεταξύ άλλων, οι διασώστες θα έχουν να αντιμετωπίσουν το απόλυτο σκοτάδι – εκτός από τα φώτα που θα φέρουν οι ίδιοι επάνω τους – για μία απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Η μοναδική παρόμοια επιχείρηση, σύμφωνα με τον Ουόλφ, είχε πραγματοποιηθεί σε πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Αυστραλία, τη δεκαετία του ’80, οπότε είχαν σωθεί 12 έμπειροι δύτες.

naftemporiki.gr

https://www.facebook.com/ThaiSEAL/videos/1631228493667210/

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας