Νάουσα Ρεπορτάζ

Εκδήλωση του ΚΚΕ στη Νάουσα – Μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση σε όφελος του λαού

Σε μια μεγάλη με παλμό εκδήλωση του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Νάουσα προς τιμήν των 100 χρόνων  ιστορίας και δράσης  του,  μίλησε το μέλος του Π.Γ. της Κεντρικής Επιτροπής  Κώστας Παρασκευάς και ακολούθησε στη συνέχεια ένα σοβαρά επιμελημένο μουσικό αφηγηματικό αφιέρωμα, που αφορούσε κυρίως τη δράση του Κόμματος στην περιοχή της Ημαθίας. Επίσης στο χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων από την περιοχή.

Ο ομιλητής, αφού αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία για την ίδρυση του ΚΚΕ, τους αγώνες και τις θυσίες των μελών του, για τα 100 χρόνια της δράσης του, έχοντας σαν στόχο πάντα να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τόνισε ότι είναι σήμερα το πιο νέο κόμμα και αυτή η δυνατή φωνή που έρχεται κόντρα με όσα σήμερα συμβαίνουν στη χώρα μας.

«Ο λαός μας έχει τις δυνάμεις να σταθεί αντιμέτωπος στη σημερινή κατάσταση, την οποία και μπορεί να αντιστρέψει.»

Παραθέτουμε αποσπάσματα της Ομιλίας του Κώστα Παρασκευά, την οποία μεταξύ άλλων παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης.

«Διανύουμε μια περίοδο που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εγκυμονεί σοβαρές εξελίξεις.

Και ας προσπαθεί η κυβέρνηση να καθησυχάσει το λαό με τα παραμύθια για “καθαρή έξοδο” από τα μνημόνια.

Και ας προσπαθεί να κρύψει τους τεράστιους κινδύνους από την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μας, λέγοντας ότι “η Ελλάδα είναι νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας”, ότι “έχει ισχυρούς συμμάχους”.

Τα ψέματα όμως έχουν κοντά ποδάρια.

Ήδη δόθηκαν στη δημοσιότητα και το “επικαιροποιημένο μνημόνιο” που θα ισχύει μετά τον Αύγουστο του 2018 και το περίφημο “ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο” της κυβέρνησης.

Τι περιλαμβάνουν όλα αυτά;

  • Διατήρηση των εκατοντάδων αντιλαϊκών μνημονιακών νόμων που, όλα αυτά τα χρόνια, τσάκισαν μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, εκτόξευσαν τη φοροληστεία, έβαλαν στο στόχαστρο την πρώτη κατοικία και τόσα άλλα.

  • Νέα μέτρα-φωτιά, όπως το τσεκούρι στις συντάξεις και το αφορολόγητο, οι ιδιωτικοποιήσεις.

Αποτελεί ψέμα αυτό που λέει η κυβέρνηση ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι δεδομένα και θα τα επαναδιαπραγματευτεί.

Όμως, τα ματωμένα πλεονάσματα έχουν συμφωνηθεί μέχρι το 2060.

Οι αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες, να πάρουν μαχητική θέση μπροστά στις εξελίξεις.

Να μη στοιχηθούν πίσω από το νέο αφήγημα της “μεταμνημονιακής εποχής”, που είναι μια νέα επιχείρηση παραπλάνησης.

Δεν θέλουν μόνο να κρατήσουν το λαό μακριά από κάθε διεκδίκηση, αλλά τον θέλουν κυρίως να βάλει πλάτη στη νέα φάση, για να στηριχθεί η κερδοφορία των λίγων, του μεγάλου κεφαλαίου.

Και σε αυτή την επιχείρηση παραπλάνησης του λαού συμμετέχουν όλα τα άλλα κόμματα,

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη βρώμικη δουλειά, προβάλει σε όλους τους τόνους την ικανότητά του στη χειραγώγηση εργατικών – λαϊκών δυνάμεων, στην εξαπάτηση, στην προσβολή του αγωνιζόμενου λαού μας.

Η ΝΔ προβάλει την προσήλωσή της στην προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Πλειοδοτεί σε αντιλαϊκές προτάσεις, βλέποντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τα εύσημα από το κεφάλαιο και την ΕΕ για τη βρώμικη αποστολή που έφερε σε πέρας.

Πρέπει να ειπωθεί καθαρά αυτό που μόνο το ΚΚΕ λέει στο λαό μας.

Ότι όταν έρχονται τα χοντρά ζόρια για το σύστημα, αυτό δεν καταφεύγει μόνο σε μέτρα ενάντια στους λαούς.

Καταφεύγει ακόμα σε πολέμους και επεμβάσεις, όπου με το αίμα των λαών, με προσφυγιά, λύνονται οι διαφορές των ισχυρών για την αναδιανομή των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας.»

Αναφέρθηκε επίσης στο λεγόμενο «Μακεδονικό ζήτημα» και ρόλο και τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή. Είπε χαρακτηριστικά:

«Ο λαός μας δεν τρώει κουτόχορτο.

Καταλαβαίνει πως η συζήτηση με την ΠΓΔΜ για το όνομα της γειτονικής χώρας, δεν αναθερμάνθηκε, βέβαια, επειδή προέκυψε μια μετριοπαθής κυβέρνηση, όπως λέγεται για την κυβέρνηση του Ζάεφ.

Αναθερμάνθηκε, διότι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ επείγονται να εντάξουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε αυτούς τους οργανισμούς, στα πλαίσια του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία και την Κίνα στην περιοχή.»

Και μετά την ονομαστική αναφορά για τους αγωνιστές της περιοχής και τις θυσίες τους, και αφού κάλεσε το λαό οργανωμένα να αντιπαλέψει αυτή την κατάσταση, κατέληξε:

«Κρίνουμε και απορρίπτουμε την πολιτική των κυβερνήσεων, με κριτήριο μόνο την πάλη για ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών μας.

Οργανώνουμε την πάλη ενάντια σε όλους όσους μας εκμεταλλεύονται, εμποδίζουν να ζήσουμε ανθρώπινα, επαρκώς για τις ανάγκες των οικογενειών μας.

Οργανώνουμε την πάλη για την ανάκτηση των μεγάλων οικονομικών απωλειών που είχαμε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών μας…»

Τέλος ο Κώστας Παρασκευάς  διάβασε τα ονόματα Ναουσαίων αγωνιστών.

  1. Χρήστος Παλαμάς (Μαύρος)- Διοικητής  1ου  Τάγματος  του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ   (1941-44-49).
  2. Ανέστης Κοντοζής (Ακρίτας) Διοικητής 3ου Τάγματος  του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ( 1941-44-49).
  3. Ψαρογιάννη Όλγα μαχήτρια του ΔΣΕ μέλος ΚΚΕ (1941-49)
  4. Αγγέλα Καδέβρη (Σκαπέρδα) υφαντουργίνα του Λαναρά . μέλος του ΚΚΕ (σκοτώθηκε 1948 στη Νάουσα).
  5. Γεώργιος Βουτυράς πρόεδρος εργατικού κέντρου Νάουσας ( δολοφονήθηκε το 1946 στη Νάουσα ).
  6. Ρούλα Κουκούλου μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ.
  7. Αντωνης Παππής μέλος του ΚΚΕ( εξορία 1967-68)
  8. Γιώργης Νταούτης καθηγητής φιλόλογος , οργανωτικό μέλος του ΚΚΕ.
  9. Μαρκοβίτης Θωμάς γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας Νάουσας
  10. Δημητρης Φετλής (Μήτσος) ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ
  11. Αλέκος Πιτάκης ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ

Στη συνέχεια ακολούθησε το μουσικό αφηγηματικό αφιέρωμα που αφορούσε στη δράση του Κόμματος στην περιοχή της Ημαθίας. Τα κείμενα εναλλάσσονταν με τραγούδια και ποιήματα.

Το Μουσικό – Αφηγηματικό – Ποιητικό Αφιέρωμα στην ιστορία και τη δράση του Κόμματος στη Νάουσα πλαισιώσαν οι μουσικοί: Παπαδόπουλος Παναγιώτης, Ρίτσας Πέτρος, Σαρακατσάνος Αντώνης, τραγούδι: Στράτος Θεογνώστου, Κώστας Πατσιάς, ενώ στην απαγγελία- αφήγηση ήταν οι: Πέτρος Σιλιγκούνας, Δέσποινα Τσαβδαρίδου, Κατερίνα Μπόσκου, Ηλίας Τσέχος.

«… -Η πρώτη οργάνωση του ΣΕΚΕ, μετέπειτα ΚΚΕ, στη Νάουσα δημιουργήθηκε το 1919 με πρωτοβουλία των Μπεναρόγια, Δημητράτου και Αντωνίου, ενώ από το 1924 αναφέρεται η ύπαρξη και λειτουργία Κομμουνιστικής Νεολαίας.

-Η μεταξική δικτατορία επέδειξε ιδιαίτερο μένος ενάντια στο ΚΚΕ.  Η δράση του ΚΚΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος γνώρισε, όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην Νάουσα, τα εμπόδια και το καθεστώς διώξεων. Οι δυσκολίες αυτές όμως δεν μπόρεσαν να μειώσουν την επιρροή του.

– Οι γερές βάσεις που έχτισε το Κόμμα μας στα εργοστάσια και στις γειτονιές της Νάουσας απέδωσαν πάνω από 1000 μαχητές στον ΕΛΑΣ στην περίοδο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ενάντια στην τριπλή κατοχή Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων.

– Οι ΕΑΜίτες αποτέλεσαν το βασικό στήριγμα του ΔΣΕ στη Νάουσα.

«Ήταν τρομερή και θεοσκότεινη εκείνη η νύχτα. Θα τη θυμούνται στη ζωή τους οι νικητές της Νάουσας που πέρασαν εκείνο το βράδυ στην κορυφή του Καϊμακτσαλάν. […] Το παγωμένο χιόνι στριφογυρνούσε πάνω στους νυχτερινούς πεζοπόρους και μαστίγωνε τα άγρια πρόσωπα, τα χέρια, χώνονταν στα μάτια, ορμούσε στα πνευμόνια και βούλωνε την ανάσα. Τις στιγμές αυτές, η ατσάλινη θέληση της φάλαγγας, που τραβάει για να συντρίψει τα οχυρά της Νάουσας, θριαμβεύει. Κανείς δεν σταματά. Άλλοι πιάνονται χέρι – χέρι και αρχίζουν τον χορό […] Κάποιος στέκεται στη θέση τρέμοντας από τα νύχια ως την κορυφή […] Έχασε το κουράγιο του, κινδυνεύει. Όλοι τρέχουν κοντά του. Παλεύουν μαζί του, παίζουν, γελούν και έπειτα τον σέρνουν στο χορό. Τραγουδά κι αυτός σε λίγο. Νίκησε»

«Σύντροφοι, στο όνομα του Κόμματος. Η φάλαγγα πρέπει να περάσει. Το Κόμμα σάς καλεί να επιστρατεύσετε όλες τις δυνάμεις σας. Για το Κόμμα και το λαό, σύντροφοι, πρέπει να περάσουμε.»

«Όξω από την πόλη της Νάουσας: Ο εχθρός από την πρώτη μέρα γνωρίζει την παρουσία μας πάνω από τις σφηκοφωλιές τα κέντρα του, Νάουσα και Βέροια. Και όμως δεν μπορεί, είναι αδύναμος να τα προφυλάξει από την επίθεση που προετοιμάζουμε […] Οι Λαναράδες και Σια, οι πλουτοκράτες, οι δοσίλογοι και φασίστες της Νάουσας θεωρούσαν τον Θεολόγο κλειδί της Νάουσας, τον είχαν οχυρώσει ρουφώντας, ξεζουμίζοντας και την τελευταία σταλαματιά αίμα των εργατών. Μα τα οχυρά αυτά είναι ανίσχυρα μπροστά στην ορμή μας.»

«Η Νάουσα λευτερώθηκε […] Έτρεχαν οι γυναίκες στους δρόμους και μοίραζαν σύκα στους μαχητές μας. Κορίτσια, αγόρια, μεγάλες γυναίκες, προσφέρονταν για οδηγοί, για να δείξουν πού υπάρχουν πολυβολεία, πού υπάρχουν κρύπτες. Μαθητές του Γυμνασίου και μικρές εργάτριες ενθουσιαζόταν και ζητούσαν όπλα να πολεμήσουν […] Ποτέ ίσαμε να πεθάνω δεν θα ξεχάσω την αγάπη αυτού του λαού. Τις γυναίκες που μας τραβούσαν από τα μανίκια για να μας πάνε στα σπίτια τους να μας φιλέψουν […] Από κάθε σπίτι και χαμόσπιτο της εργατούπολης Νάουσας, από κάθε συνοικία εργάτες, εργάτριες, αγρότες, επαγγελματίες, ξεχύνονται στους δρόμους […] ανθρωποθάλασσα επαναστατημένη. Η Νάουσα είναι με τους αντάρτες. Η Νάουσα είναι δική μας»

– Στη δεκαετία του ’50, μετά την ήττα και την υποχώρηση του ΔΣΕ, το ΚΚΕ βρέθηκε σε συνθήκες παρανομίας, αντιμέτωπο με τα εγκλήματα που οργάνωναν το αστικό κράτος και τα κόμματά του. Δεκάδες χιλιάδες κομμουνιστές αγωνιστές βρέθηκαν στην πολιτική προσφυγιά, στις εξορίες και τις φυλακές, αντιμετώπισαν αλύγιστοι τα εκτελεστικά αποσπάσματα.

-Το ΚΚΕ από την πρώτη μέρα επιβολής της 7χρονης στρατιωτικής δικτατορίας αντιπάλεψε, έβαλε στόχο την ανατροπή της. Μέσα στο καμίνι του αντιδικτατορικού αγώνα ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας

– Το 1991 σε συνθήκες νίκης της αντεπανάστασης το ΚΚΕ σάλπισε:

«Ψηλά τη σημαία σύντροφοι!

Συντρόφισσες και σύντροφοι, η ελπίδα στον αγώνα και στην πάλη των λαών!

Το μέλλον μας δεν είναι καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός»

Ένα δικό του ποίημα προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ απάγγειλε  ποιητής  Ηλίας Τσέχος.

Ένας αιώνας ή 100 χρόνια ΚΚΕ Κι ακόμα δεν γεννήθηκα / Να νικηθώ από τον καπιταλισμό / Τον πόλεμο / Την αμορφωσιά / Και τη μάσα // Που / Όταν πάλι γεννηθώ / Στα διακοσιοστά μου χρόνια / Πάλι κομμουνιστής να γεννηθώ / Να γράφω και να τραγουδώ / Χούφτες μοιράζοντας γροθιές / Στην άδικη / Κατάδικη / Την κοινωνία μου μέσα – η.τ

– Το ΚΚΕ συμπληρώνει φέτος έναν αιώνα αγώνων και θυσιών, το μόνο που παλεύει για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Στα 100 χρόνια του Κόμματος τιμάμε όλους όσοι και όσες έδωσαν τη ζωή τους, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν για τα μεγάλα ιδανικά μας.

Απευθυνόμαστε στους σημερινούς αγωνιστές, εργάτες και εργάτριες, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, νέους και νέες σε μια περίοδο που απαιτεί επίσης θυσίες και ανιδιοτέλεια, αντοχή και πείσμα να μη σκύψουν το κεφάλι..

– Το ΚΚΕ έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά.

100 χρόνια ΚΚΕ. Με το λαό, για το σοσιαλισμό. Σεμνή υπογραφή του λαού μας, στις λεωφόρους του μέλλοντος.»

Η εκδήλωση έκλεισε με συγκίνηση αλλά και με υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα με το τραγούδι  της «Διεθνούς».

 

Εμπρός της Γης οι κολασμένοι

της πείνας σκλάβοι εμπρός – εμπρός

Το δίκιο από τον κρατήρα βγαίνει

σα βροντή σαν κεραυνός.

Φτάνουν πια της σκλαβιάς τα χρόνια

όλοι εμείς οι ταπεινοί της Γης

που ζούσαμε στην καταφρόνια

θα γίνουμε το παν εμείς.

* * *

Στον αγώνα ενωμένοι

κι ας μη λείψει κανείς

Ω! Νάτη, μας προσμένει

στον κόσμο η Διεθνής.

* * *

Θεοί, αρχόντοι, βασιλιάδες

με πλάνα λόγια μας γελούν

της Γης οι δούλοι κι οι ραγιάδες

μοναχοί τους, θα σωθούν…

Για να λείψουν τα δεσμά μας

για να πάψει πια η σκλαβιά

να νιώσουν πρέπει τη γροθιά μας

και της ψυχής μας τη φωτιά.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο